maanantai 24. joulukuuta 2018

Hyvän joulun toivotus, pika-arvio Olvin vuoden 2018 Jouluoluesta ja pari olut-joulukakkuparia

Jouluaaton kunniaksi laitan tänne blogiin pienen pika-arvion Olvi Jouluoluesta, joka on joulupöytien ikiklassikko. Tänä vuonna Olvin Jouluolut on hitusen edellisten vuosien yksilöitä vahvempi, viisivolttinen. Sain jouluoluen arvioitavaksi panimolta ja testasin sen jo hiukkasen aikaisemmin joulukuussa, mutta säästelin arviota tähän aattoon.

Pari sanaa oluen ja tölkin ulkonäöstä: joulunpunainen tölkki ja joulukuusenvihreä teksti ovat sitä perinteistä joulutyyliä, joka istunee aika monen meistä joulupöytään. Olut itse on väriltään mahonginruskea ja vaahto asiaankuuluvan kermainen ja lumenvalkea. Tuoksussa on kevyttä puuta, hitusen pahvia ja makeaa mallasta. Makupuolella mennään mallasvoittoisella, makealla ja kevyesti keksisellä linjalla, joka on tuttu edellisten vuosien Olvin jouluoluista. On tässä yllättävän katkera humalointikin, pihkaa ja havuja piisaa sen verran, että mieli hakeutuu kuusimetsän synkkään syleilyyn. Suutuntumaltaan kevyehkönä ja maultaan astetta rapsakampana, mutta silti peruskaljamaisena oluena Olvin Jouluolut passaa monenmoisten atrioiden kera. Prosenttien nosto on tuonut tähän olueen uusia sävyjä, mutta pitänyt kokonaisuuden silti varsin perinteisenä. Jouluun sopiva olut sellaiselle, joka ei perusta yllätyksistä.

Joulukävelyltä löytyi linnun viimekesäinen pesä lumisen kuusen oksien lomasta
Alla on bonuksena pari joulukakkureseptiä olutsuosituksineen. Jos kaipaat lisää viime hetken olut- ja ruokasuosituksia joulupöytään, tsekkaa myös tämä vanhempi teksti, josta saa inspiraatiota oluttyylien ja tyypillisten jouluruokien yhdistelyyn.

Taatelikakku; tämän kanssa paras juomavalinta on lakritsainen ja makeahko stout tai Barley Wine. Itse olen lisännyt reseptiin 50 grammaa tummasuklaarouhetta ja korvannut taatelien keitinveden kahvilla.

Kanelinen juustokakku; tämän kanssa sopii vaikkapa Barley Wine tai sopivasti mausteisen makea tumma belgiolut

Lopuksi toivotan vielä rauhallista joulua ja olutrikasta uutta vuotta 2019 itse kullekin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti