perjantai 8. joulukuuta 2017

Valikoidut Alkon jouluoluet 2017 ja niiden paikat joulupöydässä


Kuva on iso, vaan niin on olutkin. Savuoluiden aatelinen keltapunaisissaan.
Vihdoin ehdin kirjoittelemaan tätä Alkon jouluolutpostausta, joka onkin jo ollut mielessäni pidemmän aikaa. Jouluoluet saapuivat Alkojen hyllyille jo marraskuussa ja varmaan moni onkin jo niitä ehtinyt sekä shoppailla että maistella minua huomattavasti ahkerammin.
 
Lurking in the dark: osasyyllinen Alkon jouluoluisiin tutustumiseni kehnouteen tänä vuonna, Mikkellerin joulukalenteri

Omalta osaltani jouluoluiden kartoittaminen jäänee tällä kertaa vähän suppeaksi. Osittain syynä tähän on minun ja mieheni demokraattinen yhteispäätös investoida Mikkellerin erinomaiseen (ja erinomaiseen hintavaan) joulukalenteriin tänä(kin) vuonna. Kun lattialla möllöttelee 24 kappaleen olutlaatikko, josta otapuilleen jokaisena joulukuun päivänä otetaan maisteluun yksi olut, rajoittaa se melkoisen selkeästi muiden jouluisten ja vähemmän jouluisten oluiden maistelua. Marraskuun puolella taasen minulla ei oikeastaan ollut missään kohtaa aikaa keskittyä rauhassa maistelemaan ja reittailemaan yhtikäs mitään.

No, tässä kohtaa syytä jättää hölötykset ja muut selitykset sikseen ja siirtyä itse asiaan. Tässä postauksessa siis vinkkaan muutaman minulle erityisen mieluisen tai muuten joulun aikaan juuri sopivalta tuntuvan olusen Alkon jouluolutvalikoimasta. Osoitan myös valitsemilleni oluille paikan joulupöydässä. Mitään kaikenkattavaa pitkää listaa Alkon 24 tuotteesta ei valitettavasti taaskaan ole luvassa, sellaista jos haette, suosittelen teille vaikkapa Olutkellarin pohdintaa.

Mausteisuudestaan huolimatta tasapainoinen Talveöö

Paikka joulupöydässä: Sohvapöytä, porttikielto joulupöytään annettu

Tämä olut ei sovi joulukalojen, kinkun tai muiden joulupöydän herkkujen seuraan mielestäni sitten millään muotoa. Se on kuitenkin mainio nautiskeluolut, jonka kanssa voi nappailla konvehteja tai pipareita silloin, kun on aika hengata sohvalla joululahjaksi saadut villasukat jalassa. Oluen miellyttävän monimuotoisessa ja mausteisessa maussa kookos, kardemumma ja kaakao lyövät kättä sovinnon merkiksi. Minttu hilluu yksinään taustalla ja jättää makukokoelman outsiderina lopuksi suuhun hieman kylmän ja talvisen fiiliksen.

Paikka joulupöydässä: Imellettyjen tai muuten vaan makeiden laatikoiden seassa tai sen Suomi-värein koristellun kynttelikön vieressä. Toiminee myös kinkun kanssa.

Kun se Finlandia taas pääsee yllättämään takavasemmalta ja pala valahtaa kurkkuun, voit huuhtoa sen alas esimerkiksi tällä oluella. Suomen satavuotista taivalta sopii varsin hyvin juhlistaa vielä joulunakin ja vahva, tuhti ja tumma, karamellisen maltainen lager passaa siihen tarkoitukseen mitä mukavimmin. Joulupöytään saat jylhää juhlavuutta tuomalla mukaan muutaman juhlavuoden oluen ja sinivalkoisia kynttilöitä tai muita somisteita.

Paikka joulupöydässä: Pääsee joulupöytään ja surffaa suvereenisti erilaisten makeampien ja maltaisempien makujen välillä. Kokeile tänä jouluna limpun kanssa.

Klassikko sopii joulupöytään joka vuosi yhtä hyvin. Jos olet baijerilaisten, makeiden ja mämmimäisten bockien ystävä, maista ihmeessä tätä, jos et vielä ole maistanut. Joillekin Winter Bockin imelyys voi olla liikaa, mutta toisaalta monille juuri tällaiset oluet tuovat sen perinteisen jouluisen fiiliksen. Tää on by the way sama olut kuin Ayinger Celebrator, vaan vähän eri nimellä. Tosin tämä asia lienee aika monelle jo tuttua kauraa.

Paikka joulupöydässä: Kaksi tuumaa kinkusta vasemmalle

Jokaisella savuoluella on oma erityinen luonteensa. Kaikki niistä eivät sovi kinkun kanssa, vaan osa maistuu paremmin vaikka savusaunan lauteilla. Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock on siitä jännä juoma, että se istuu ihan yhtä passelisti sekä takkahuoneeseen, löylykiulun viereen että kinkun kupeeseen. Sianlihaa huokuva savunmaku on sellainen asia, joka ei ole ihan minun juttuni, mutta siitä huolimatta tulen jostain syystä aina maistelleeksi tätä ihan pikkuisen joulun aikaan. Kai sisäinen sikani herää aina joulukuussa ja saa minut ikävöimään pientä ja sievää annosta Urbockin tutun rouheaa savupalvisuutta, who knows.

Paikka joulupöydässä: Ennen jouluruokaa aperitiivina olohuoneessa silloin, kun kaikki ovat vähän varpaisillaan, myös ne tontut ikkunan takana

Rapsakka, havuinen ja hedelmäinen Hoppy Christmas on jouluolut lähinnä vain nimensä ansiosta. Silti sille on tilaa joulunvietossa, sillä aina on aikaa hyvälle IPA:lle. IPA myös puhdistaa ja raikastaa paletin kivasti ennen joulun tuhdimpia makusteluja.

Paikka joulupöydässä: Salaatin seurassa välipäivinä, kun koko porukka on ehtinyt jo kyllästyä joulusafkaan. Joulukalat saattaisivat myös viettää rattoisia iltoja tämän olusen seurassa.

Viisi senttiä hyvästä tripelistä. No, ei tää nyt sentään ihan niin edukasta ole, vaikka Alkon jouluoluiden kohtuullisempaan hintaluokkaan meneekin. Chimayn tripeliä voi toki kokeilla joulupöydässäkin, mutta parhaimmillaan tämän oluen aprikoosisuus, viljaisuus ja pehmeä hiivaleipäisyys ovat ehkä kuitenkin välipäivien olisko mitä tahansa muuta kuin jouluruokaa -hetkinä. Silloin voi loihtia seurueelleen makoisan persimoneilla, persikoilla tai viinirypäleillä vuohenjuustosalaatin ja kaataa lasiin ihanan muhkeavaahtoista tripeliä.

Kuva Helsinki Beer Festivalista, kaapissani on myös odottamassa Xocovezaa, vaan toistaiseksi korkkaamattomana
Paikka joulupöydässä: Kahvipöydän kuivakakku- ja suklaakakkukavalkadin seurabissenä toimimisen jälkeen tämäkin kaveri saa komennuksen sohvapöydälle, jossa viettää loppuillan. Joulupöydässä saattaa aiheuttaa yllätyksiä, joiden positiivisuudesta ei voi mennä takeeseen.

Xocoveza, tuo joulumausteiden makujen tulkki. Herkullinen, herkkä, täynnä makua ja kuitenkin niin tasapainoinen. Kannattaa kokeilla tätä ennakkoluulottomasti erilaisten makeiden jouluherkkujen ja -kakkujen kanssa. Kaakaoinen pohja ja muskottipähkinäinen, kardemummainen ja mukavan pehmeä sydän tekevät tästä oluesta myös monen suklaanystävän suosikin.

Siperiahan se siinä.

Bonus: Ei Alkon jouluolutvalikoimassa, mutta... Plevna Siperia 
Paikka joulupöydässä: Siellä jouluillan vikoina tunteina yleensä Siperia kaivetaan jääkaapista ja nostetaan pöydälle. Yleensä The pöytä löytyy olkkarissa.

Kaikkien joulujen suomalainen sankari, Siperia. Olut, jonka mausta voi erottaa yksilön iästä riippuen luumua, lakritsaa, humalakäpyä, kahvia ja paahdettua mallasta. Tänä vuonna on kuulemma ollut näköpiirissä sellainenkin spesialiteetti kuin Siperia 100, joka on Siperian tamminen ja savuinen juhlavuoden versio. Taitaapi olla tarjolla vain olutravintoloiden hanoissa, jotenka joulupöydässä tämän erikoisversion saanee unohtaa. Mutta te, joilla on unohtunut kaapin perukoille Siperia taikka pari: jouluna on aikas maukas hetki kaivella niitä esiin. Suomen juhlavuosi ja joulun tunnelma, kädessä sysimusta Siperia ja ikkunan takana pimeyteen valoa hohkaavat hanget (saa kai sitä unelmoida, että jouluna olis lunta).

Orvalia ei kannata jättää laskuista

Bonus 2: Tämäkään ei tosin ole Alkon jouluolutvalikoimassa, nimittäin Orval
Jos teillä on Orvalia, ottakaa ihmeessä Orvalia. Kokeilkaa sitä myös joulupöydässä, ette tule katumaan. Välttäkää silti kiusausta napsia muistikorttinne täyteen Orval-kuvia juuri, kun pitäisi hipsiä joulupöytään, sillä sellainen voi tuntua seuralaisistanne lievästi ärsytystä lietsovalta. Jouluna turhanaikainen mallasjuomilla mahtailu ei ole oikein sopivaa. (Sanoo hän, joka makasi kuusen alla kameran kanssa Orvalin kuvauksellisinta puolta etsimässä vuosi sitten juuri jouluaterian alkaessa.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti