sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Joulun mausteinen tunnelmanluoja: Põhjala Talveöö

Taustaa: Yksi Alkon tämän vuoden jouluolutvalikoiman ennakkoon kiinnostavimmista tuotteista oli mielestäni Põhjala Talveöö, koska Põhjalan tummat oluet ovat aina maistamisen ja reittaamisen arvoisia. Talveöö päätyikin maisteltavaksi jo pian ostamisen jälkeen ja kuten olettaa sopii, maukastahan tuo oli. Voin siis suositella tätä olutta, jos vielä pohdiskelette, mitä jouluksi ostaisitte. Talveöössä kiteytyy hyvin joulun maku ja fiilis.

Panimo: Põhjala
Olut: Talveöö
Tyyli: Baltic Porter
Prosentit: 9,0 %
Katkeruus: 36.0 EBU

Tuoksu: Mausteisesta tuoksusta voi erottaa kookoksen lisäksi ainakin hentoa tähtianista ja kardemummaa. Pidempään tuoksutellessa esiin nousee myös lakritsaisia, vaniljaisia ja jopa rommisia sävyjä.

Ulkonäkö: Mustan oluen vaahto on haalean beige ja nopeasti haihtuva.

Maku: Alkumaussa on vaniljaa, kardemummaa ja kakkumausteita. Keskimaun puolella olut saa maitokahvisia, kaakaoisia ja lakritsaisia sävyjä. Loppumaussa on kookossuklaata, hieman turvetta ja ripaus suussa viileältä tuntuvaa minttuisuutta. Kiva ja hyvin tasapainotettu kokonaisuus, vaikkei mikään perinteisin. Talon maku on tunnistettavissa, mutta näin selvä ja moninainen mausteisuus on vähän epätyypillisempää Põhjalaa. Itse tykkään ehkä kuitenkin eniten niistä simppelimmistä ja hiukkasen rouheammista põhjalalaisista, kuten Jouluööstä ja Must Kuldista.

Suutuntuma: Oluen suutuntuma on miellyttävän silkkinen ja täyteläinen.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  38/50 (tuoksu 7 + ulkonäkö 4 + maku 8 + suutuntuma 4 + yleisvaikutelma 15)

Mihin tilanteeseen sopii? Pimeisiin talvi-iltoihin. Kun ei ole mitään tekemistä ja ehdit keskittyä fiilistelemään monikerroksista ja vähitellen avautuvaa olutta, kannattaa korkata Talveöö. Se avartaa mieltä ja tuo talvisen tunnelman kotiin. Jouluna tällainen mausteisempi, mutta silti tasapainoinen olut on omimmillaan.

Lisätietoja:
Põhjala Talveöö Olutoppaassa:

Põhjala Talveöö Alkon sivuilla:
https://www.alko.fi/tuotteet/753874/P-hjala-Talve-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti