Syyskuun ensimmäinen. Näinä hiljalleen kirpakoituvina ja
pihlajanmarjan, kaneliomenien ja viileän savimaan tuoksuisina päivinä ainakin allekirjoittanut
tykkää fiilistellä mennyttä kesää ja laittaa niitä omia lempparisalaatteja
vielä, kun kasviksissa on makua ja niiden rakenne on rapsakka. Herneenversot
ovat parhaimmillaan kesällä ja alkusyksystä, joten nyt on osuva hetki valmistaa
viikonloppuruoaksi yhtä kesän ruokasuosikeistani, herneenverso-pastasalaattia.
Kyseessä on jälleen kerran varsin helppo ja nopea ruoka, jonka tekaisee
reilussa puolessa tunnissa.
Alkuperäisen reseptin olen napannut Kotivinkistä kauan
sitten ja tapani mukaan hieman muokannut sitä matkan varrella lisäämällä
joukkoon puolikkaan ison punasipulin. Ainesten mittasuhteita voi säätää oman
makunsa mukaan, esimerkiksi aurinkokuivattujen tomaattien määräksi riittää
mielestäni puolikas purkillinen ja parmesaania puolestaan saa olla pikkuisen
ohjetta enemmän, noin 70-80 grammaa. Resepti on sikäli hauska, että sitä on
helppo muunnella ja lisäämällä esimerkiksi prosciuttoa salaatista saa helposti
ruokaisamman.
Olutpari: Crooked Stave St. Bretta Valencia Orange tai muu raikkaan aromikas, vain kevyesti
katkera olut, jonka maussa on sitrusta
Olen parittanut tämän pastasalaatin aiemmin onnistuneesti
esimerkiksi vehnäoluen ja kevyesti humaloidun american pale alen kanssa, mutta juttuun
valitsin salaatin kumppaniksi amerikkalaisen hapanolutekspertin Crooked Staven
tuoreen appelsiinin aromisen, herkullisen happaman St. Bretta Valencia Orangen.
Salaatin seuraksi sopii mielestäni parhaiten raikas ja aromikas olut, jonka
maussa on kirpakkaa sitrusta. Valencia Orange on mielestäni ihanteellinen pari,
sillä oluen tuoksun mehukas hedelmälihaisuus ja maun hapan hedelmäisyys, kevyt
mustapippurisuus ja hento vehnäisyys sallivat herneenversojen ja pastan makujen
nousta esiin. Crooked Staven hapanoluille tyypilliset mausteiset elementit
täydentävät harmonisesti salaatista erottuvia aurinkokuivattujen tomaattien ja
mustapippurin aromeja. Hapanoluen ja parmesaanin liitto puolestaan on pikkuisen
kieroutunut, mutta hyvä.
Sopiva alkoton juomavaihtoehto pastasalaatille on esimerkiksi
italialainen sitruuna- tai appelsiinilimu vaikkapa San Pellegrinolta. Myös
suomalaiset bitter lemon -tyyppiset limut (Raikastamo) tai perinteiset
sitruslimut (Laitila) passaavat mainiosti. Tavalliset limsat ovat tälle
ruokalajille vähän liian imeliä kumppaneita ja niiden hyökkäävät hiilihapot
peittävät helposti salaatin hennommat aromit.
Pastasalaatista on tullut tämän talouden luottoresepti, toivottavasti se pääsee sinunkin reseptikirjaasi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti