perjantai 1. syyskuuta 2017

Ruoka + olut: appelsiininen hapanolut ja pastasalaatti

Syyskuun ensimmäinen. Näinä hiljalleen kirpakoituvina ja pihlajanmarjan, kaneliomenien ja viileän savimaan tuoksuisina päivinä ainakin allekirjoittanut tykkää fiilistellä mennyttä kesää ja laittaa niitä omia lempparisalaatteja vielä, kun kasviksissa on makua ja niiden rakenne on rapsakka. Herneenversot ovat parhaimmillaan kesällä ja alkusyksystä, joten nyt on osuva hetki valmistaa viikonloppuruoaksi yhtä kesän ruokasuosikeistani, herneenverso-pastasalaattia. Kyseessä on jälleen kerran varsin helppo ja nopea ruoka, jonka tekaisee reilussa puolessa tunnissa.

Alkuperäisen reseptin olen napannut Kotivinkistä kauan sitten ja tapani mukaan hieman muokannut sitä matkan varrella lisäämällä joukkoon puolikkaan ison punasipulin. Ainesten mittasuhteita voi säätää oman makunsa mukaan, esimerkiksi aurinkokuivattujen tomaattien määräksi riittää mielestäni puolikas purkillinen ja parmesaania puolestaan saa olla pikkuisen ohjetta enemmän, noin 70-80 grammaa. Resepti on sikäli hauska, että sitä on helppo muunnella ja lisäämällä esimerkiksi prosciuttoa salaatista saa helposti ruokaisamman.

Olutpari: Crooked Stave St. Bretta Valencia Orange tai muu raikkaan aromikas, vain kevyesti katkera olut, jonka maussa on sitrusta

Olen parittanut tämän pastasalaatin aiemmin onnistuneesti esimerkiksi vehnäoluen ja kevyesti humaloidun american pale alen kanssa, mutta juttuun valitsin salaatin kumppaniksi amerikkalaisen hapanolutekspertin Crooked Staven tuoreen appelsiinin aromisen, herkullisen happaman St. Bretta Valencia Orangen. 

Salaatin seuraksi sopii mielestäni parhaiten raikas ja aromikas olut, jonka maussa on kirpakkaa sitrusta. Valencia Orange on mielestäni ihanteellinen pari, sillä oluen tuoksun mehukas hedelmälihaisuus ja maun hapan hedelmäisyys, kevyt mustapippurisuus ja hento vehnäisyys sallivat herneenversojen ja pastan makujen nousta esiin. Crooked Staven hapanoluille tyypilliset mausteiset elementit täydentävät harmonisesti salaatista erottuvia aurinkokuivattujen tomaattien ja mustapippurin aromeja. Hapanoluen ja parmesaanin liitto puolestaan on pikkuisen kieroutunut, mutta hyvä.

Sopiva alkoton juomavaihtoehto pastasalaatille on esimerkiksi italialainen sitruuna- tai appelsiinilimu vaikkapa San Pellegrinolta. Myös suomalaiset bitter lemon -tyyppiset limut (Raikastamo) tai perinteiset sitruslimut (Laitila) passaavat mainiosti. Tavalliset limsat ovat tälle ruokalajille vähän liian imeliä kumppaneita ja niiden hyökkäävät hiilihapot peittävät helposti salaatin hennommat aromit.

Pastasalaatista on tullut tämän talouden luottoresepti, toivottavasti se pääsee sinunkin reseptikirjaasi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti