tiistai 19. syyskuuta 2017

Nukkavieru herrasmies violetin ja kullan kirjavassa takissa: Olvi American Brown Ale


Olvin American Brown Alen tölkki toi mieleen kedon kukat...
...ja syksyn valossa kylpevän, kulottuneen viljapellon.
Taustaa: Olvin syksyn uusi erikoisolutsarjalainen on American Brown Ale -tittelillä varustettu, kauniin punavioletin ja kullan värinen tölkkiolut. Oluen speksit ovat varsin maitokauppamaiset, eli jälleen kerran puhutaan 4,7-prosenttisesta, kansan makuun sopivasta tuotteesta. Lieneekö brown alesta tulossa nouseva tyyli, kun tuntuu, että ruskeanpuhuvaa olutta puskee nyt ihan joka tuutista, jopa Iisalmesta.

Panimo: Olvi
Olut: American Brown Ale
Tyyli: Brown Ale
Prosentit: 4,7 %
Kantavierre: 11 %
Katkeruus: 35 IBU
Väri: 70 EBC

Tuoksu: Tutunoloisuus jatkuu tölkistä sen kummemmitta kiemuroitta sen sisältöön. Oluen tuoksussa on hyvin maltillista maltaisuutta sekä kevyttä talkkunaa ja vaalean, hieman liian pitkäksi aikaa pannuun unohtuneen Juhlamokan paahteisuutta. Ja valitettavasti myös taas sitä bulkkimaista pahvia ja tunkkaisuutta.

Ulkonäkö: Tumman punaruskea olut luonnonvalkeine runsaine vaahtoineen on oikeastaan aika nätti. Oluen väri tuo mieleen nukkavierun samettitakin.

Maku: Mallasleipäistä alkumakua seuraa kahvirasvainen, aavistuksen pähkinänkuorinen keskimaku. Tyylinomaisia elementtejä on selvästi kyllä havaittavissa, mutta niiden kanssa ei totta totisesti lähdetä hurjastelemaan. Loppumaku on hiukan savuinen, karkeahkon rouhea ja vähän epämääräisellä tavalla maamainen. Pahvi ja pikkuinen metallisuus seuraavat mukana kautta linjan.

Suutuntuma: Oluen hiilihapot ovat melkoisen terävät ja pisteliäät. Suutuntuma sen sijaan on aika miellyttävän täyteläisehkö. Pointsit Olville yrityksestä rimpuilla irti bulkkipuolen oluidensa vetisestä vaikutelmasta.

Omat pisteeni Olutoppaan asteikolla: 29/50 (tuoksu 5 + ulkonäkö 4 + maku 7 + yleisvaikutelma 13)

Mihin tilanteeseen sopii? Perussettiin lukeutuva tuote sopii vaikkapa tummaan lageriin mieltyneelle. Tämä ei ole liikaa mitään, mutta erikoisolutnoviisille ihan riittävästi kaikkea. Itselleni tämä oli ehkä vähän liian vähän, no, mitään säväyttävää. Suklaajäätelön kyljessä mausta irtosi ehkä enemmän kaikenlaista jännää, joten suosittelen ottamaan jotain kivaa suklaista taikka paahteista ruokaa tämän olusen rinnalle. 

Loppuun vielä toimituksen huomautus: erikoisolut-sanasta on aika monenlaisia mielipiteitä, mutta itse käytän sitä ihan tarkoituksella kuvaamaan kaikkea bulkista poikkeavaa. Tämä siksi, että kaikista olutbuumeiluista ja -huumailuista huolimatta suomalaisten enemmistölle IPA on edelleen ihan sikaerikoinen ja erilainen olut, just se sellainen erikoisolut.

Lisätietoja:

Olvi American Brown Ale Ratebeerissä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti