Viime viikonloppuna vietettiin tämän kesän Kymijoki Beer Festivalia
jokseenkin sateisessa ja koleahkonpuoleisessa säässä. Kontrasti edellisen
vuoden helteeseen ja paahteeseen oli silmiinpistävä.
Ruokapuoli painottui tällä kertaa burgereihin; tässä vegeversio munakoisolla ja halloumilla |
Ruokakojuja |
Lisää ruokakojuja... |
Ja vielä lisää ruokakojuja |
Saavuin paikalle perjantaina kolmen ja neljän välillä,
jolloin porukkaa oli paikalla vielä hyvinkin maltillinen määrä. Käytännön asiat
sujuivat festareilla pääosin samaan tapaan kuin viime vuonnakin: maistelulasi
oli edelleen saksalaistyylinen, järkälemäinen kolpakko, panimoiden tiskit
olivat tanssilavan pihan yhdellä puolella ja mukava grilliruoka- ja burgerpainotteinen ruokapuoli toisella ja
sisätiloihin pääsi tarvittaessa käymään kunnollisessa vessassa, juomaan vettä
ja lämmittelemään (sisätilan ja ulkotilan simppeli, mutta kaiken tarvittavan
sisältävä kokonaisuus on yksi niistä KBF:n plussista, joita ei voi liikaa
korostaa).
Tapahtumaolut vehnäinen ja hedelmäinen Kaiku |
Tutun ja turvallisen ohella mukana oli myös jotain uutta,
nimittäin maksuranneke, jolle ladattiin ennakkoon rahaa oluiden ja muiden juomien
sekä ruokien maksamista varten. Ranneke toimi tapahtumassa hyvin, mutta idea
sinänsä herätti minussa kaksijakoisia tunteita. Tavallaan ranneke oli kätevä ja
jouheva tapa maksaa: ranneke esiin, kännykän ruutu kiinni rannekkeeseen ja
siinä se. Jotenkin se kuitenkin tuntui tukevan kyseenalaista ajatusta siitä,
että kaikki rannekkeelle ladattu raha pitäisi saada kulutettua illan aikana, no
matter what. Varsinkin, kun rannekkeelle jääneiden rahojen palautusta olisi
joutunut hakemaan erikseen rekisteröitymistiskillä, alle kolmen euron summia ei
edes saanut takaisin ja jokaisesta palautuksesta perittiin euron palvelumaksu.
Lervig / Põhjala Walnut Porter |
Etenin KBF:ssä melko pitkälti etukäteen pohtimaani reittiä,
joskin pieniä syrjähyppyjäkin tuli matkan varrella tehtyä. Festarin olutkattaus
oli sopivan kokoinen, joten riittävä osa mielenkiintoisimmista minulle uusista
oluista oli helppo maistella yhden iltapäivän ja illan aikana. Paikalla olivat kotimaisista
panimoista Teerenpeli, Bryggeri, Maku Brewing, Malmgård, Hiisi ja Vakka-Suomi.
Lisäksi ulkomaisia juomia tarjoiltiin Gastropub Betonyn, Diamond Beveragesin ja
Servaalin tiskeiltä.
Olutsuosikkini löytyivät Diamondin, Betonyn ja Servaalin
kulmauksesta. Otin Betonyn tiskiltä aloitusoluena Lervigin ja Põhjalan Walnut Porterin, jonka pähkinäisyys ja suklaisuus taittui kuivaan kahvisuuteen
harmonisesti ja eleettömästi. Puhdaspiirteinen tulkinta miedosta porterista toi
mieleeni vahvasti myös jonkun toisen aiemmin maistamani oluen, mutten saanut
päähäni, minkä.
Hiisi Leimaus (kyllä, olut oli lähes kirkkaankeltaista) |
Tein vaivihkaa pientä mango-chiliolutvertailua muiden
maistelujen rinnalla ja totesin kotimaisen ja ulkomaisen toteutuksen asiasta eroavan
suuresti toisistaan. Hiiden mangolla ja habanerolla höystetty IPA Leimaus oli alkumaultaan
trooppisen hedelmäinen ja vahvalla jälkipoltteellaan juojansa yllättävä olut. Maussa
oli selvää keltaisen paprikan aromia, josta tykkäsin kovasti.
Founders Mango Magnifico |
Toinen mango-chiliolutvertailuni olut oli alkuillasta
nautittu Foundersin Mango Magnifico; olut, jonka maku muodostui kerrassaan
makoisasta yhdistelmästä suussasulavan makeaa mangohilloa ja mietona taustalla
kurkkivaa punaista chiliä. Epäilin ennakkoon, josko korkea alkoholiprosentti
(10 %) toisi mukaan tiettyä pistävää liköörisyyttä, mutta sellaista ei ollut
alkuunkaan havaittavissa. Hieno olut aidosti hedelmäisellä tavalla makean,
syvän makuisen ja runsaan oluen ystävälle.
Boneyard / Lervig Double Black Tide |
Tulipa Kymijoen kupeessa maistettua myös yksi erinomainen
Black IPA. Boneyardin ja Lervigin yhteistyöolut Double Black Tide oli täyteläisen
tuorelakritsinen, kuivan kaakaoinen ja veikeästi passionhedelmäinen olut, joka
ei häikäissyt katkeruudellaan, vaan persoonallisella aromikkuudellaan. Tätä
olutta en onnistunut bongaamaan tapahtuman olutlistalta, mutta onneksi huomasin
sen pullokaapissa.
Illan haikeus |
Olutpuoli tarjosi juuri sopivasti uusia makuja myös
kokeneemmalle oluenmaistelijalle. Kuten olen jo aiemmin maininnut, piskuinen Kymijoki
Beer Festival ei kuitenkaan erottaudu muista olutvalikoiman laajuudella, vaan
omalla ainutlaatuisella tunnelmallaan. Joen rannalla tanssilavalla
järjestettävä olutfestari huokuu kesäromantiikkaa ja paikalla olevien parta- ja
pitkätukkahipsterien määrä rajoittuu lähes tyystin tiskien takana seisoskeleviin
panimojen myyntimiehiin. Tapahtumassa on tanssilavatunnelman ohella muutakin
nostalgista: jotain IPAa tiedustelevien Kouvolan kujien kollien ja näiden jotain
siideriä kyselevien tyttöystävien seassa luoviessa tuntuu kuin olisi hypännyt
ajassa kolmesta viiteen vuotta taaksepäin aikaan, jolloin miehet joivat IPAa ja
naiset sidukkaa.
Musiikkikin on Korialla omaa luokkaansa: missä muussa
oluttapahtumassa voi kuunnella, kun torvisoittokunta tuuttaa tulemaan sekalaisen
kattauksen niin Queenia kuin Kirkaakin ja todeta seinän takaa hiljaa kantautuvan
Boheemin puhallinrapsodian sopivan yllättävän hyvin olutfestaroinnin taustalle.
Yleensä en niin perusta musiikista olutfestareilla, mutta KBF:n tiloissa jopa torvimusiikki
toimii.
Kokonaisuutena festari oli jälleen oiva ja sympaattinen. Ensi vuotta
varten annan kuitenkin yhden vinkin: ottakaa valikoimaan yhden desin annokset,
ainakin niistä vahvimmista oluista. Esimerkiksi Foundersin maahantuotavat oluet
ovat usein hyvinkin voltikkaita ja niistä pieni annos riittäisi hyvin.
Pikkuannos ohjaisi myös maistelua sivistyneempään suuntaan.
Lisätietoa Kymijoki Beer Festivalista:
http://www.beerfestival.fi/2016/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti