torstai 11. elokuuta 2016

Tärppejä vuoden 2016 Kymijoki Beer Festivalia varten

Festarille ominainen originelli olutlasi ja se maisema...
Huomenna alkaa yksi Suomen kesän kivoimmista oluttapahtumista Kymijoki Beer Festival, joka järjestetään perinteiseeksi muodostuneeseen tapaan Kouvolan Korialla Kymijoen rannan kuvankauniissa maalaismaisemassa. Tapahtuma on viime vuodelta tuttuun tapaan kaksipäiväinen ja saatavilla on niin oluita, siidereitä kuin monenmoista ruokaakin. Vaikka tänä kesänä en ole kiertänyt oluttapahtumia yhtä aktiivisesti kuin kahtena edellisenä kesänä, aion kuitenkin käydä KBF:ssä perjantaina. Olutlistan pikainen silmäily tuotti taas tukullisen olutvinkkejä teille, joiden matka suuntautuu huomenna tai ylihuomenna Kouvolan kupeeseen.

Aikaisempi Kaiku taustallaan jokinäkymä
Vuoden 2015 Kaiku oli saison
Vinkkejä aloittelevalle olutharrastajalle tai KBF-ensikertalaiselle:
Festariolut Kaiku (4,5 %)
Kymijoki Beer Festivalin oma nimikko-olut Kaiku on joka vuosi vähän erilainen, mutta kuitenkin aina helposti lähestyttävä olunen. Tämän vuoden Kaiku on vehnäolut, jota kuvaillaan raikkaasti aromihumaloiduksi. Vehnäoluen ystävälle olut voi olla portti katkerampien oluiden kiehtovaan maailmaan, kun taas muille festarikävijöille olutta voi suositella festarin korkkaamiseen.
Bryggeri Pils (4,5 %) tai E.S.P.A. (4,5 %)
Kaupan pils- ja lagerhyllyjen väliin helposti jämähtävä perinteisen kategorian olutharrastaja voi festareilla napata lasiinsa Bryggerin Pilsin, joka on oiva kesäjuoma ja maukas ruokajuoma. Grilliruoasta pitävä olutharrastaja voi kokeilla samaisen panimon E.S.P.A.a sekä sellaisenaan että liharuokien, eritoten sianlihan kera.
Bryggeri Rosé (8,8 %) tai Nøgne Ø Kriek of Telemark (7,0 %)
Marjaviinejä, puolikuivia valkoviinejä ja roséita suosivan viininharrastajan lasiin sopii esimerkiksi Bryggerin Rosé. Maukas punamarjaisuus, hillitty happamuus sekä teemäiset ja kukkaiset aromit viehättänevät kepeiden tai marjaisten viinien ystävää. Kriek of Telemark taas toimii, jos tykkäät kirsikan mausta jogurttisen happamalla twistillä. Molemmat ovat kokeilemisen arvoisia tuotteita aloittelevalle olutharrastajalle, jonka mieleen ovat kuiva siideri, marjaviini tai happamat mehut ja limsat.
Malmgård Huvila X-Porter (7,0 %)
Tutkimusmatkan tummien oluiden puolelle voi aloittaa helpohkosta, mutta varsin miellyttävän kahvisuklaisen makuisesta X-Porterista. Tätä olutta parempaa pehmeyden, aromikkuuden ja katkeruuden tasapainoa voi olla vaikea löytää. Yksi omista kotimaisista all time-suosikeistani.

Tätä ei festareilla tällä kertaa ole saatavilla, mutta hyviä Founderseja löytyy silti
Vinkkejä tuhtien makujen ja tummien oluiden suosijalle
Hiisi Kyyttö (5,3 %) tai Lervig / Põhjala Walnut Porter (5,5 %)
Tummista oluista tykkäävälle Hiiden Kyyttö on pehmeä lasku festaripäivään. Kyytön maku on lempeän maitokahvinen ja kotoisan kaakaoinen. Kyyttö-aloitus pitää makuaistin skarppina vahvempia ja tuhdimpia oluita varten. Myös Lervigin ja Põhjalan Walnut Porterin oletan olevan herkullinen, muttei överi-intensiivinen aloitusolutvaihtoehto.
Founders Dark Penance (8,9 %) tai Founders KBS (12,4 %)
Mikäli tummat oluet maittavat, visiitti Diamondin tiskille on enemmän kuin suositeltava. Foundersin mustanpuhuvaan kaksikkoon kuuluu kaksi hyvin erilaista, mutta erinomaista tuotetta. Valitse suosikkisi makusi mukaan: joko hyperkatkeran sitruunalakritsainen Dark Penance tai maapähkinävoinen, tuhdin tummasuklainen ja espressoinen KBS.
Hiisi Iku-Turso (9,0 %)
Iku-Turso on suomalainen makua tursuava Imperial Stout. Tämän valtava maku turruttaa makuaistisi, mutta on se sen arvoista. Loppuillan herkutteluolut, johon on syytä keskittyä riittävällä pieteetillä.
Stone Imperial Russian Stout (10,8 %)
Sanotaan, että Ratebeerin Imperial Stout TOP50-listallakin kummitteleva Stone-mörkö on täyteläisen kaakaoinen, lakritsinen ja hieman puuhun vivahtavakin olut. Kymijoen pimenevissä illoissa saatat alkaa kaivata sellaista.
Lervig 3 Bean Stout (13,0 %)
Kaakaopapua, kahvipapua ja vaniljaa tuhdin kermaisella pohjalla ja sopivalla katkeruusasteella. Riittäisi yksinään täyttämään herkkujen tarpeen koko illaksi.

Vinkkejä IPA-intoiselle
Maku Brewing IPA (7,3 %)
Suosikki pitää pintansa, eikä suotta. Maku IPA on erinomainen, tasapainoinen ja trooppisen tuoreen makuinen olut, eritoten hanasta.
Hiisi Humulus Lupus (9,0 %)
Balanssia löytyy tästäkin. Humulus Lupuksen maussa karamelliset, katkerat ja trooppiset vivahteet ovat sulassa sovussa, eikä kokonaisuus lipsahda hetkeksikään imelyyden puolelle.
Stone IPA (6,9 %)
Laatupanimon laatu-IPA, jota voi pitää yhtenä nykyaikaisen IPAn mittapuista. Maku on sitä klassista: sitrusta, humalaa ja mäntymetsää, mutta harvinaisen hyvin handlattuna.
Founders Devil Dancer (12 %)
Katkeransuloinen lopetus mukavalle illalle tai iltapäivälle? Tässä oluessa on kiitettävästi IBUja ja humaloinnin takaa 10 humalalajikkeen cocktail.

Vinkkejä mielenkiintoisten makujen metsästäjälle ja maustettujen oluiden ystävälle
Inki Pale Ale (5,7 %)
Inkiväärin mausta inspiroituneelle osuva valinta on Hiiden Inki Pale Ale. Sopii myös gluteenitonta olutta etsivälle.
Malmgård Dinkel (4,5 %) tai Emmer IPA (6,2 %)
Malmgårdin kiinnostavat viljatutkielmat antavat uutta näkökulmaa viljojen ja oluen väliseen suhteeseen.
Julmajuho (7,7 %)
Savuporter, joka saattaa muuttaa käsityksesi savuisista oluista. Soljuva kokonaisuus.
Nøgne Ø / Denali Chaga Stout (8 %)
Pakurikääpä taitaa olla oluiden maustamisen nouseva trendi. Tässä pakurikääpä on päässyt tuomaan maamaista ja turpeista aromiaan suklaiseen stoutiin.
Founders Mango Magnifico (10 %)
Tulisuus ja mangon maku samassa paketissa. Foundersin taidot tietäen lienee tämäkin melkoinen pläjäys.

Lopuksi bonuksena vinkki festarien jatkoiluun ja etkoiluun:  Kouvolassa, niin yllättävää kuin se Kouvolan luonteen tuntien onkin, on avattu ilmeisen laadukas olutravintola Gastropub Betony. Mikäli majapaikkasi on ensi viikonloppuna Kouvolassa tai sen välittömässä läheisyydessä, kannattaa tsekata myös tämä ravintolauutuus. Betonyssa järjestetään 12.8. myös Põhjalan Tap Takeover, joka sekin on varmasti mielenkiintoinen.

Lisätietoja festarista:
http://www.beerfestival.fi/2016/

1 kommentti: