lauantai 3. syyskuuta 2016

Saimaa Brewer's Special California IPA: iisinmakea IPA lagerlassen makuun

Taustaa: Saimaan juomatehdas toimitti bloggareille maisteltavaksi hyvän kokoisen kattauksen panimon syksyn uutuuksia ja kyseinen maistelusetti saapui myös minun ovelleni joku aika sitten. Ekana oluista testiin sattui satunnaisotannalla Brewer’s Special -sarjan California IPA, jota panimo itse kuvailee trooppiseksi ja aromikkaaksi jenkkityylin IPAksi. Oluen mallaspohjan muodostavat Pale Ale-, Cara Pale- ja Wheat-maltaat ja humalina on käytetty Columbusta, Cascadea, Citraa, Chinookia ja Mosaicia.

Olueen tutustuessa silmään pisti ensimmäisenä etiketti. Olen aiemmin kehunut samaisen Brewer’s Special -sarjan American Red Alen etiketin naishahmon toteutusta hyvällä maulla tehdyksi, mutta ihan samaa ei voi sanoa tästä California IPAsta (härskiyden rajamailla liikkuva kuva ei iskenyt ainakaan itseeni ja surffifiiliksen olisi saanut varmasti aikaan tyylikkäämminkin). Etiketin kuvasuunnittelu ei kuitenkaan oluessa ole se pääasia, joten siirrytään suosiolla pullon sisältämän tuotteen ominaisuuksiin.

Panimo: Saimaan Juomatehdas
Olut: California IPA
Tyyli: IPA
Prosentit: 4,7 %
Katkeruus: 50 IBU

Tuoksu: Tuoksu on makean ananasmainen, maltainen, lagerhiivaisen oloinen ja hieman kuivakakkumainenkin. Mukana on tiettyä epäpuhtautta ja tunkkaisuutta, joka peittää osan taustalla hiiviskelevistä hedelmäisistä ja raikkaammista aromeista alleen. Californian rantatunnelman rakentaminen jää tuoksupuolella selvästi puolitiehen.

Ulkonäkö: Vaalean kuparisen oluen vaahto on valkea ja runsas.

Maku: Alkumaussa on lupaavaa rapsakkuutta ja kivaa mangoista trooppisuutta. Keskimaussa mukaan tulee makeaa kinuskia ja jopa mansikkaa. Keskimaun kohdalla fiilis on innostunut, mutta loppu palauttaa maan pinnalle. Viimeisenä suuhun jää kummallinen epämääräisellä mäntysuopamaisella havuisuudella höystetty maltaisuus ja viljaisuus, joka tuntuu kokonaisuudessa kovin päälleliimatulle. Harmi, sillä ilman loppumakua tämä olisi yllättävän hyvä olut.

Suutuntuma: Suutuntuma on melko kevyt ja hiilihappoja on reilusti, liikaakin.

Omat pisteeni Olutoppaan asteikolla:  31/50

Mihin tilanteeseen sopii? Jokaisella oluella on oma paikkansa. Tässä tuotteessa on aineksia lagerlassen ensimmäiseksi IPA-kokeiluksi, sillä oluen mausta ja tuoksusta löytyy peruslagermaisia elementtejä. Maitokaupan hyllyllä muiden helposti juotavaksi tehtyjen kotimaisten ipojen keskellä tämäkin olut puolustanee paikkaansa. Harrastajalle California IPAsta jää kuitenkin vähän ristiriitaiset fiilikset.

Lisätietoja:

Saimaa Brewer’s Special California IPA Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/saimaan-brewers-special-california-ipa/444101/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti