perjantai 17. kesäkuuta 2016

Vaivihkaa kuin aamu hiipii keskelle pimeää: Dieu du Ciel! Isseki Nicho Dark Saison

Taustaa: Kanadalaisen suosikkipanimoni Dieu du Cielin oluita on viime aikoinakin ilmaantunut tasaiseen tahtiin olutkaappiini. Tällä kertaa arviossa on DDC:n ja japanilaisen Shiga Kogenin panimon yhteistyöolut, jota voisi kuvailla persoonallisesti toteutetuksi tulkinnaksi dark saisonin hitaassa, mutta varmassa nousussa olevasta tyylilajista. Isseki Nicho -nimeä kantavassa oluessa imperial stoutin mallaspohja ja saison-hiiva yhdistyvät kiinnostavaksi kokonaisuudeksi.

Panimo: Dieu du Ciel!
Olut: Isseki Nicho
Tyyli: Imperial Dark Saison
Prosentit: 9,5 %

Tuoksu: Hapankermaisella tavalla hapan alkutuoksu liukuu vähitellen kohti täyteläisen tuhkaista, savuista ja maamaista lopputuoksua. Välissä samoillaan tuhdin tummasuklaisissa ja pikkuisen kuivahedelmäisissäkin maastoissa. Interesting, indeed.

Ulkonäkö: Hyvin tumman ja lähes läpinäkymättömän oluen vaahto on vaaleanruskea, runsas ja pitsinen.

Maku: Reippaasti imperial stoutia, ripaus happamuutta ja hitunen kuivaa katkeruutta; siinä tämän oluen maku noin yksinkertaisesti summattuna. Tarkemmalla tasolla makuprofiili koostuu herkullisista ja vahvoista tuorelakritsan, espresson ja kaakaon aromeista höystettynä lähes tupakkaisella tuhkaisuudella ja hauskaa twistiä tuovalla happamuudella. Mukana häivähtää myös belgihiivamainen mausteisuus, joskin se jää kokonaisuudessa sivurooliin. Kokonaisuus rakentuu selvästi imperial stoutin pohjalle, mutta aina paikka paikoin mukaan hiipii vaivihkaa jotain erilaista.

Suutuntuma: Oluen suutuntuma on keskitäyteläinen, stouttimaisen viskoosinen ja pehmeä.

Omat pisteeni Olutoppaan asteikolla: 39/50

Mihin tilanteeseen sopii? Kun kaipaat hämmennystä herättävää olutta, valitse tämä. Jos olet tykästynyt Suomessa vielä aika harvinaisiin happamiin stouteihin, suosittelen maistamaan tätä. Jos taas etsit sopivia olutvaihtoehtoja lakritsi- ja salmiakkimaisteluun, tämä voisi olla siihenkin tarkoitukseen vahva kandidaatti. Olut onnistuu olemaan ihan omanlaisensa ja säilyttämään tasapainonsa tyylilajien välillä liikkuessaan, kenties juuri siksi, että se ei yritä olla liikaa kaikkea yhdellä kertaa.

Lisätietoja:

Dieu du Ciel! Isseki Nicho Ratebeerissä:

Dieu du Ciel! Isseki Nicho Beeradvocatessa:
http://www.beeradvocate.com/beer/profile/1141/53111/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti