torstai 30. kesäkuuta 2016

Helppo saison piknik-koriin tai kesän juhlapöytään: Fat Lizard Je Suis Saison


Taustaa: Espoolainen Fat Lizard on vuonna 2013 perustettu panimo, joka nousi suuren olutyleisön tietoisuuteen 101 California Pale Alellaan ja Heavy Fuel IPAllaan vuoden 2015 alkupuolella. Tähän asti melko suoraviivaista IPA-, APA ja PA-linjaa seurannut Fat Lizard otti juhannuksena loikan kohti tuntemattomia tantereita ja tekaisi saisonin, jota tuotiin tarjolle pieni erä valikoituihin Alkon myymälöihin. Je Suis Saisonin (Ranskaksi "Minä olen saison") nimi lie saanut vaikutteita ainakin panimon keväällä julkistetun Jesus Lizard (Passion) IPAn nimestä sekä mahdollisesti myös Je Suis Charlie-iskulauseesta. Aidolla korkilla suljettua 0,75 litran saison-pulloa voi tällä hetkellä tilata valikoitujen Alkojen kautta.

Panimo: Fat Lizard
Olut: Je Suis Saison
Tyyli: Saison
Prosentit: 6,3 %
Kantavierre: 12,7 °P
Katkeruus: 26 EBU
Väri: 7,4 EBC

Tuoksu: Oluen hedelmäisen hapan tuoksu kantaa pitkälle. Tarkemmalla nuuhkimisella tuoksusta voi erottaa ainakin aprikoosia, etikkaa, sitruunaa ja jogurttia. Lopputuoksu on maalaismainen ja hiivaleipäinen.

Ulkonäkö: Vaalean meripihkan värisen oluen valkoinen vaahto on runsas, pitsinen ja nopeasti haihtuva.

Maku: Oluen kevyesti hapanta ja hieman humalakäpyistäkin alkumakua seuraavat sitruksiset, kermaiset ja appelsiininkuoriset aromit. Olut jättää suuhun pitkään kestävän, makeahkon maltaisen, hedelmäisen ja viljaisen, ranskanleipää ja mallaslimppua sekä ylikypsää omenaa muistuttavan jälkimaun. Maun perusteella tätä voisi kutsua enemmänkin saisonin ja vehnäoluen yhdistelmäksi kuin saisoniksi, niin vahva on vehnäolutmaisten elementtien vaikutus. Happamuus jää hyvinkin miedoksi.

Suutuntuma: Kevyen ja keskitäyteläisen välille asettuva suutuntuma, jossa on miellyttävää pehmeyttä. Omasta mielestäni runko saisi olla hiukkasen paksumpi.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  34/50

Mihin tilanteeseen sopii? Je Suis Saison voisi hyvinkin olla vehnäoluisiin tykästyneelle harrastajalle oivallinen ensimmäinen askel saisonien maailmaan. Olut sopisi myös kesäjuhlan tai piknikin ruokajuomaksi, sillä sen pullo on kiistatta kaunis ja oluen kevyesti hapan ja lempeästi viljainen maku toimii hyvin monenlaisten ruokien kanssa. Esimerkiksi erilaiset juustoiset tai hedelmäiset salaatit ovat luonnollinen valinta saisonin makupariksi.

Lisätietoja:

Je Suis Saison Alkon sivuilla:

Je Suis Saison Olutoppaassa:

Je Suis Saison Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/fat-lizard-je-suis-saison/428385/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti