Loverbeerin kauniin värikkäitä oluita: Brugna ja Violetta |
Parin aiemman kevään Copenhagen Beer Celebration-reissu
vaihtui tänä keväänä Tallinnan reissuun, kun päätimme porukalla lähteä
katsastamaan paljon kehutun, nyt toista kertaa järjestetyn Tallinn Craft Beer
Weekendin. Festari oli kaksipäiväinen, mutta seurueellamme oli liput ainoastaan
lauantaipäivälle.
Lauantaina iltapäivällä tuuliselle ja pelkistetyn karulle Port
Noblessnerin satama-alueelle saapuessa fiilis oli innostuneen odottava.
Mielessä kyllä kävi kummallisen tyhjän alueen herättämä orastava epäilys siitä,
ollaanko me edes oikeassa paikassa. CBC:n laajalle alueelle levittäytyneitä
oluthörhöjen massoja ei näkynyt missään, eikä juuri muutakaan. Ensimmäiset
ihmiset tulivat vastaan oikeastaan vasta rakennuksen takapuolella, jossa oli jo
käynnissä varsin epämääräistä olutta varsin epämääräisestä kanisterista
tarjonnut varjotapahtuma Tallinn Crap Beer Festival.
Tulimme varmuudeksi reippaasti (noin puoli tuntia) etuajassa
ja pääsimme rannekkeet haettuamme melkein jonon keulille. Kello lyötyä neljä
porukkaa alettiin ottaa sisään ripeään tahtiin, eikä jonossa suoraan silmiin
puhaltaneen lämpöpuhaltimen kyljessä tarvinnut seisoskella kovinkaan kauaa. Sisäänotto
oli siis huomattavasti jouhevampaa kuin CBC:ssä, joskin väkeäkin oli varmasti
paljon vähemmän.
Rakennuksen interiööri oli sekä sisältä että ulkoa
teollisuushallimaisen betoninen ja ankean harmaa. Ja kun puhun teollisuushallimaisuudesta, tarkoitan ihan
jotakin muuta kuin suomalaiset stailatut ja näennäisesti hieman kuluneet Teurastamot.
Tämä oli vanhan ajan neuvostotyylinen hämärä, rähjäinen ja korkea teollisuushalli,
jonka väliaikaiskäyttöön kyhätty lattia muodostui jalkojen alla hytkyvistä
levyistä. Sanalla sanoen erikoinen ensivaikutelma, vaikka olin kyllä kuullut
juoruja rakennuksen omalaatuisuudesta.
No, sisään tultuamme oli aika siirtyä oluiden maistelun
pariin. Pääsimme pöytään, jonka päässä oli vesikanisteri ja rustasin saman tien
yhden plussan tapahtuman plussat ja miinukset-listaani: vesihuolto. Veden
saatavuus oli erinomainen ja omaa pulloa sai täytettyä lukuisissa vesipisteissä,
joissa kaikissa oli hanan sijaan vesikanisteri.
Cigar City Maduro vasemmalla ja José Martí oikealla |
Strategiamme oli hakea ekana ennakkoon suosituimmiksi
ajattelemiemme panimojen oluet. Ekat oluet haettiin siis Cigar Cityltä. Maduro
Brown Ale ja José Martí Imperial Porter
olivat hyvä kickstart TCBW:lle. Maduro oli pähkinäinen ja pehmeä olut ja José Martí luumuinen,
lakritsainen, boysenmarjainen ja tummasuklaisen tuhti olut. Molemmat festarin
parhaimmistoa. Myös Edgen ja Cigar Cityn yhteispano Gift to Gaspar Barrel Aged
Imperial Porter oli erittäin hyvä: oluen kaakaoinen, kahvipapuinen, luumuinen,
romminen ja vaniljainen maku oli todella herkullinen.
Buxton Blue Wolf |
Etualalla Buxtonin hyvä Patersbier, takana tunkkaisenpuoleinen Boneyard Diablo Rojo (Boneyardin oluet olivat muutenkin tapahtumassa jotenkin outoja, liekö pilaantuneita eriä?) |
Myös Buxtonin oluet kuuluivat päivän
onnistujiin. Blue Wolf oli koko porukkamme suosikki: viinitynnyrikypsytetty
olut oli maultaan mustaherukkainen, pensasmustikkainen ja erittäin hapan. Patersbier
oli maukas ja pehmeän aprikoosikeksinen, ei mitenkään superspesiaali, mutta oikein
mukava suoritus omassa lajissaan.
Buxton Gooseberry Cove |
Jälkimmäisistä Buxtoneista Yellow Belly
Sundae oli meille jo entuudestaan tuttu ja edelleen yhtä ihanan
tuplapatukkaisen ja nutellaisen tuoksuinen ja makuinen, mutta Gooseberry Cove
ennenkokematon ja aivan erityisen odotettu tuote. Tuoreen tuoksuinen ja vihreän
karviaisen, limetin ja valkoherukan makuinen hapanolut ylitti odotukset: maku
oli täydellisen kesäinen ja herkullisen hapan.
Stonen Pataskala edessä ja Americano takana |
Stonen kaikki neljä olutta olivat
erinomaisia, kuten ennakkoon osasimme odottaakin. Americano Stout ja Pataskala
Red IPA olivat kuitenkin oluista ne mieleenpainuvimmat. Americanossa kismetin,
pähkinänkuoren ja kahvipavun aromit leikittelivät nougatmaisella ja
paahteisella pohjalla. Sopivasti pähkinäinen ja täyteläinen stout-tulkinta.
Pataskalan aidon mäntyinen, kinuskinen, siirappinen ja makeantuhti maku ei
jäänyt Americanoa huonommaksi, vaan oli vähintään yhtä hyvä.
Vasemmalla La Pirata/Põhjala Crema Catalana, oikealla Põhjalan Friedrichshain |
Virolaispanimoista päivän paras oli
itseoikeutetusti Põhjala, jonka Friedrichshain oli upean kinuskinen,
lakkainen, hapankermainen ja vaniljainen berliner weisse.
Lervig 3 Beans Stout |
Lervig Super Sawa Yuzu vasemmalla ja Oat IPA oikealla |
Pohjoismaisista
panimoista vahvimmin mielestämme suoriutuivat Lervig ja To Øl, joskin
hyvä sitruksisen, aprikoosisen ja hapankaalimaisen megahapan olut oli
myös Acid Trip White Wine.
Lervigin Super Sawa Yuzu ja yllätysolut 3 Beans Stout ylsivät suosikkilistalleni. Yuzu-oluen maku oli hyvin uniikki: maussa menthol-pastilli, sitruunamehu ja kitkerä appelsiinilimonadi sekoittuivat raikkaaksi ja happamaksi yhdistelmäksi. 3 Beans Stout oli todellinen pullaolut, jonka mausta löytyi kanelipullan ja kardemumman ohella myös vanhan ajan lakupötköä, ripaus joulumausteita ja reilusti kahvipapua.
Lervigin Super Sawa Yuzu ja yllätysolut 3 Beans Stout ylsivät suosikkilistalleni. Yuzu-oluen maku oli hyvin uniikki: maussa menthol-pastilli, sitruunamehu ja kitkerä appelsiinilimonadi sekoittuivat raikkaaksi ja happamaksi yhdistelmäksi. 3 Beans Stout oli todellinen pullaolut, jonka mausta löytyi kanelipullan ja kardemumman ohella myös vanhan ajan lakupötköä, ripaus joulumausteita ja reilusti kahvipapua.
To Øl Berry White vasemmalla, saman panimon savupalvinen Smoke on the Porter oikealla |
To Øl Fuck Art This Is Advertising vasemmalla ja Stone Cali-Belgique oikealla |
To Ølin parhaimmistoa olivat Fuck Art This Is Advertising Hoppy Belgian Quadrupel ja Berry White American White Ale. Näistä Quadrupel oli kiinnostava jälkiruokamainen yhdistelmä hapankermaa, tummia marjoja ja kinuskia. Berry White oli makoisa ja kotoisa kombinaatio marjapiirakkaa, marjakiisseliä, jogurttia ja crème brûléeta.
Labietis Pokainu Mezs |
Illan suurin yllättäjä oli latvialaisen Labietiksen Pokainu Mezs, eli Magic Forest (Wild Rosemary and Pine) Barley Wine. Olut oli nimensä veroinen ja sen makumuisto säilynee mielessä vielä pitkään. Maussa karpalot, karamelli, pihka, yrtit ja mäntyiset havut sekoittuivat kokonaisuudeksi, joka vei hälyisestä hallista suoraan keskelle pohjoista satumetsää.
Tapahtuma oli onnistunut ja voin suositella
sitä erityisesti sellaiselle olutharrastajalle, jolla eka ulkomainen olutfestari
on vielä kokematta. Paljon ulkomaisia festareita kiertäneelle konkarille TCBW
ei välttämättä tarjoa tunnelman ja fiiliksen puolesta ihan yhtä paljon. Hyviä
ja kiinnostavia oluita tapahtumasta tosin löytynee itse kullekin
olutharrastajalle.
Tapahtuman
plussat ja miinukset:
Plussat
+ läheisyys ja helppous. Tallinnaan lentää Helsinki-Vantaalta
20 minuutissa ja laivamatka vie muutaman tunnin. Tuttu ja kotoisakin tunnelma
tulee siitä, että suomalaisia on festarikansasta todella iso osuus.
+ edullisuus. Yhden päivän all
inclusive-lipun hinta oli tänä vuonna 60 euroa ja kahden päivän lipun 100
euroa. Vertailun vuoksi Copenhagen Beer Celebrationin yksi sessio (4 tuntia)
maksoi tänä vuonna noin 67 euroa, eli suunnilleen saman verran kuin koko festaripäivä
(6 tuntia) Tallinn Craft Beer Weekendia.
+ paljon kiinnostavia panimoita. Virolaisia
panimoita erityisen laaja kattaus, lisäksi tänä vuonna oli mukana harvemmin
tavattuja venäläisiä panimoita.
+ veden hyvä ja helppo saatavuus
+ enemmän liikkumatilaa kuin CBC:ssä ja vähemmän
ryysistä.
+ melko hyvin istumapaikkoja
+ lyhyt jonotusaika sisään.
+ mahdollisuus käydä ulkona ja tulla takaisin rannekkeen ansiosta
Miinukset
- musiikki, se kaikuva ja hallin seinistä
hallitsemattomasti poukkoileva rämisevä livemusiikki. Musiikki ei vaan
mielestäni sovi olutfestareihin ja jos musiikkia on ihan pakko olla, niin se
voisi edes olla pikkuisen hiljemmalla volyymilla soitettua. Korvat soivat
festarin jälkeen ja sisällä ei kuullut bändien aikana mitään kenenkään puheesta.
- ei mitään kasvisruokaa. Kun tapahtuma
kestää käytännössä koko päivän, toivoisi, että siellä voisi syödäkin jotain.
Seurueemme joutui lähtemään etuajassa pois ruoan puutteen takia.
- naisten vessakoppien lukumäärä. Olikohan
niitä yhteensä viisi? Joka tapauksessa illasta niitä oli aivan liian vähän,
sillä festariosallistujissa oli myös aika paljon naisia.
- humalaiset.
Tapahtumassa oli humalaisia ja vaikka kännisten poistopolitiikkaa ennakkoon
väitettiin tiukaksi, oli niitä kännisiä liikkeellä sekä sisällä että ulkona.
Aika iso osa känniläisistä taisi olla suomalaisia.
- sää ja sen vaikutus sisätiloihin. Hallissa oli kylmä ja ulkona oli
kylmä. Säälle ei tietysti voi mitään, mutta hallia ehkä voisi yrittää
lämmittää tehokkaammin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti