Suomen vanhin olutfestari Helsinki Beer Festival järjestettiin
tänä vuonna jo kahdeksannentoista kerran. Itse olin nyt mukana sekä
perjantaina iltapäivällä että lauantaina iltapäivällä ja illalla.
Yleensä festarikokemusta HBF:ssä on hieman häirinnyt jo aika aikaisin
alkava tungos, joten olin innoissani saatuani mahdollisuuden osallistua
perjantain hieman rauhallisemmille ammattilaistunneille.
Ammattilaistuntien alkaessa oli hiljaista |
Saavuin
paikalle perjantaina jo avajais-lehdistötilaisuuden aikaan, eli yhden maissa.
Jokseenkin vapaamuotoisen tilaisuuden jälkeen oli aika hipsiä kellarista
maan kamaralle ja alkaa miettiä, mitä sitä ottaisi. Yleensä varaudun
festareihin etukäteen tekemällä maistettavien juomien listan ja
noudattamalla sitä ainakin aluksi hyvinkin tarkkaan. Nyt kuitenkin lista
jäi kiireen takia tekemättä, joten hetki meni hahmottaessa HBF:n
juomatarjontaa ja olutfestariin orientoituessa. Paikalle oli kärrätty
melkoinen määrä sekä kotimaisia että ulkomaisia oluita ja kiinnostavaa
maistettavaa oli tänä vuonna lopulta niin paljon, että esimerkiksi
teemamaa Saksan oluita ei ehtinyt testata ainuttakaan.
Mallasmaistiaisia Keudan tiskillä |
Oman
HBF-viikonloppuni pääteemaksi tuli sattuman kautta Saksan sijaan Suomi
höystettynä muutamilla amerikkalaisilla, brittiläisillä ja
pohjoismaisilla kokeiluilla. Jostain kumman syystä Diamond Beveragesin
tiski veti taas minua vastuttamattomasti puoleensa: liekö syynä kenties
tiskin laaja, tiheään tahtiin vaihtuva ja tasokas tarjonta (ja ne
Stonet, Buxtonit ja Omnipollot).
Omnipollo Mango Smoothie IPA |
Aloitan tapahtuman parhaiden
oluiden listaamisen Diamondin tiskiltä, sillä sieltä löytyi tuttuun
tapaan aikamoisia olutelämyksiä. Jostain syystä olen aika monet festarit
aloittanut Omnipollon tuotteilla tai Omnipollo-Buxton-yhteistyöoluilla,
eikä myöskään perjantai tehnyt poikkeusta tähän kirjaamattomaan
sääntöön. Omnipollon hanapaikasta tarttui mukaan varsinainen
IPA-jäätelö: Mango Smoothie IPA. Humalakävyn maut, hedelmäisyys ja
vaniljajäätelö oli saatu pakattua kivasti yhteen pakettiin tässä
toimivassa aloitusjuomassa.
Buxton/Omnipollo Ice Cream Brown Ale |
Olen ehtinyt viime vuosina tykästyä makeudestaan huolimatta (tai siitä johtuen) jollain oudolla tavalla
vastustamattomiin jäätelöoluisiin, joten mainittakoon tässä myös toinen, tällä kertaa Omnipollon ja Buxtonin käsialaa oleva jäätelöpläjäys lauantailta. Ice Cream Brown Ale oli
maukas sekoitus suklaajäätelöä, vaniljapirtelöä ja pähkinöitä. Näitä
jätskioluita kun saisi ostettua kotiin kesäpäivien iloksi, vaan harmi
kyllä tapahtumista ulos myyminen on edelleen ehdottomasti kielletty.
Omnipollo Noa |
Omnipollon
kolmas herkullinen olut oli Noa Pecan Mudcake Stout, josta oli
festareilla Double Barrel-versio. Kuten oluen nimestäkin voi päätellä,
tämä tuote on ähkyyn asti vievän täyteläinen, tosin mitä muutakaan voi
kuvitella oluesta, jossa pähkinöiden ja mutakakun maku yhdistyvät
tynnyrikypsytyksen antamaan rommiseen aromiin.
Stone Pataskala Red IPA |
Stone Bitter Chocolate Oatmeal Stout |
Stonen parrakas perustajahahmo Greg Koch piipahti myös paikalla |
Humalove Perkele Chili-IS |
Quince Vanilla Black Velvet |
Kotimaisilta panimoilta testattua tuli aika
monta kipaletta erilaisia oluita, joista nostan nyt tähän raporttiin
vain muutamia erityisen hyvin maistuneita tuotteita. Humaloven omista
oluista mieleeni jäi Perkele Chili-Imperial Stout, jossa maistui aito
paprika tummasuklaapohjalla. Oluen tulisuus oli mietoa, mutta kesti
suussa pitkään. Kiitos hyvästä maisteluvinkistä Anikó ja Mariaana!
Toinen Humaloven tiskiltä maisteluun poimittu erinomainen olut oli
tuontituote espanjalaisen Quincen Vanilla Black Velvet. Vanilla Black
Velvet oli vaniljatankomaisen vaniljainen, pehmeän makuinen, tuhti ja
taitavasti lempeän suklaakakkuiselle pohjalle sommiteltu herkku.
Suosittelen maistamaan tätä, jos tulee vastaan. Ainakin ensi kesän
uudessa oluttapahtumassa Craft Beer Helsingissä kyseistä olutta lienee
saatavilla.
Bryggeri Wee Heavy |
Bryggerin paras olut oli hieman yllättäen Wee Heavy,
viljainen ja maltainen, tuhti ja mauntäyteinen Scotch Ale. En ole ollut
aiemmin kovin innostunut Scotch Aleista, mutta tämä olut sai minut
kääntämään kelkkani.
Viinitien tiskin maalaismaisen viehättävää sisustusta |
Bichos in my Beer |
Donut Islandin, Hiiden ja Mateo & Bernabén
espanjalais-suomalaisen yhteistyön tulos Bichos in my Beer Black Saison
oli melkoinen yllättäjä, josta ei ihan osannut sanoa, onko kyseessä
lintu vai kala. Jotenkin enemmän Black IPAhtava kuin Black Saisonihtava
olut oli tuoksultaan punamarjainen: tuoksusta erotti ainakin puolukkaa,
karpaloa ja punaisia viinimarjoja jännästi kevyen tummalla
kuivahedelmäisellä, ei kovinkaan paahteisella taustatuoksulla. Oluen
maku oli mukavan sitruunalakritsinen. Oluen maustamiseen käytetyt
puolukat siis tulivat esiin enemmän tuoksupuolella, kun taas maku oli
enemmänkin sitrusten dominoima hienoisella punamarjaisuudella
höystettynä. Mika Oksasen mukaan yhteistyöoluiden sarjaa on tarkoitus
jatkaa ja seuraavana tiedossa on espanjalaisin aineksin höystetty olut.
Pyynikki Maj Stout |
Pyynikiltä
maistoin Nikulaisen Hannun osuvasta vinkistä Maj Stoutin, josta löysin
suomalaisissa oluissa hiukan harvinaisempaa, mutta omasta mielestäni
varsin makoisaa rapeaa pähkinänkuorisuutta. Pähkinänkuorisuutta
tukemassa oli paahdettua mallasta ja pehmeää suklaata. Erittäin hyvä
olutkokonaisuus.
Hiisi Pecko |
Donut Island Ich Bin Ein Berner |
Hiiden Pecko Brett IPA oli hienovireinen, kuivanhapan,
hieman valkoviininomainen ja greippinen olut, jonka mausta erottui myös
kevyttä tallisuutta ja maalaismaisuutta. Brettaisuus oli oluessa saatu
pidettyä aisoissa. Epäpuhtaan hikistä ja likaista aromia, jota nimitän
myös negatiiviseksi satulamaisuudeksi, ei ollut tässä oluessa
havaittavissa, vaan hiivan mukanaan tuomat aromit olivat yksinomaan
plusmerkkisiä. Myös Hiiden tiskiltä löytynyt Donut Islandin Ich Bin Ein
Berner oli oikein maukas ja puhdaslinjainen tyylilajinsa edustaja,
joskin suolaisena ja veriappelsiinisena ei mitenkään erityisen erikoinen
tai poikkeava gose. Toisaalta, ei kaiken aina tarvitsekaan olla niin
erikoista, joissain tilanteissa taidokkaasti tehty tavallinen olut voi olla se paras
olut.
Maku Me So Hoppy |
IPA-osasto jäi aika vähälle koluamiselle festarien aikana,
mutta yksi IPA ehti kuitenkin jäädä mieleen. Maku Brewingin Double IPA
Me So Hoppy oli kaltaiselleni raivokkaan katkeria oluita hiukan
karsastavalle maistelijalle mieluinen maistelukokemus. Petollisen
tasapainoinen, kivasti hedelmäinen ja hyvin pehmeällä tavalla katkera
DIPA oli yksinkertaisen tehokas, kuten Makun tuotteet muutenkin
tuppaavat usein olemaan. Veikkaanpa, että tässä oluessa saattaa olla
yleisöhitin aineksia.
Beer Hunters Mufloni Granaattiomena Pale Ale |
Beer Hunters Mufloni Brown Ale |
Festareilla oli tarjolla yllättävän paljon
Brown Aleja, joten päätin ympätä maisteluihin myös kevyen Brown
Ale-vertailun. Otin siis testiin Omnipollon Ice Cream Brown Alen,
Bryggerin ADA:n ja Beer Huntersin Brown Alen. Osallistujamäärältään
lopulta vähän aiottua suppeammaksi päätyneen kisan voitti Beer Huntersin
Brown Ale, joka oli pähkinäinen, melko täyteläinen ja sopivasti
katkera. Beer Huntersin valikoimasta tykkäsin festareilla muutenkin
paljon: Brown Alen ohella myös hapan ja hedelmäinen Granaattiomena Pale
Ale ja suklaapuuroinen Suklaa-kaurastout olivat laadukkaita ja erittäin
toimivia tuotteita.
Tapahtuma oli kiva kokemus ja kiinnostavia oluita olisi ollut vaikka muille jakaa. Kiitos siis järjestäjille taas kivasta tapahtumasta ja kohtaamilleni olutihmisille hyvästä seurasta!
Vaikka olen tapahtumassa ollut jo useammankin kerran, mainitaan tähän loppuun nyt vielä joitakin plussia ja miinuksia. Plussapuolena ehdottomasti raikas ja ilmainen vesi, jota sai infopisteen pöydänkulmalla nököttäneestä kanisterista. Plussana mainittakoon myös monipuolinen ja melkein liiankin laaja oluttarjonta. HBF on erinomainen paikka kartoittaa sekä kotimaisten panimojen uutuuksia että ulkomaisten panimojen ennen kokemattomia tuotteita ja kokeiltavaa löytyy aina myös konkareille. Ammattilaistunnit olivat erityisen kivat ja melko rauhalliset. Tuttuja oli melko paljon liikenteessä ja hyviä olutvinkkejä sateli joka suunnasta (positiivinen ongelma).
HBF:n, kuten aika monen muunkin oluttapahtuman akilleen kantapää on edelleen ruoka. Ruokaa on kyllä saatavilla, mutta suurin osa annoksista edustaa ranskalaiset, makkara ja lihapiirakka-tyyppistä rasvaista ja yksinkertaista pubiruokaa. Kaipaisin mukaan lisää raikkaampia annosvaihtoehtoja (esim. salaatteja, tapaksia, kasvispastaa tms) ja lisää kasvisruokia. Bryggerin ruoat tai täytetyt taskut olisivat yksi, kannatettava lisä tarjontaan. Nyt testattua tuli kasvistortelliniannos, jossa oli jo kaivattua yritystä raikkaampaan suuntaan, joskin lopputulos jäi melko valmisruokamaisen valjuksi.
Tapahtuma oli kiva kokemus ja kiinnostavia oluita olisi ollut vaikka muille jakaa. Kiitos siis järjestäjille taas kivasta tapahtumasta ja kohtaamilleni olutihmisille hyvästä seurasta!
Vaikka olen tapahtumassa ollut jo useammankin kerran, mainitaan tähän loppuun nyt vielä joitakin plussia ja miinuksia. Plussapuolena ehdottomasti raikas ja ilmainen vesi, jota sai infopisteen pöydänkulmalla nököttäneestä kanisterista. Plussana mainittakoon myös monipuolinen ja melkein liiankin laaja oluttarjonta. HBF on erinomainen paikka kartoittaa sekä kotimaisten panimojen uutuuksia että ulkomaisten panimojen ennen kokemattomia tuotteita ja kokeiltavaa löytyy aina myös konkareille. Ammattilaistunnit olivat erityisen kivat ja melko rauhalliset. Tuttuja oli melko paljon liikenteessä ja hyviä olutvinkkejä sateli joka suunnasta (positiivinen ongelma).
HBF:n, kuten aika monen muunkin oluttapahtuman akilleen kantapää on edelleen ruoka. Ruokaa on kyllä saatavilla, mutta suurin osa annoksista edustaa ranskalaiset, makkara ja lihapiirakka-tyyppistä rasvaista ja yksinkertaista pubiruokaa. Kaipaisin mukaan lisää raikkaampia annosvaihtoehtoja (esim. salaatteja, tapaksia, kasvispastaa tms) ja lisää kasvisruokia. Bryggerin ruoat tai täytetyt taskut olisivat yksi, kannatettava lisä tarjontaan. Nyt testattua tuli kasvistortelliniannos, jossa oli jo kaivattua yritystä raikkaampaan suuntaan, joskin lopputulos jäi melko valmisruokamaisen valjuksi.
Toinen
miinuspuoli on musiikki, joskin se näyttää ilmeisesti kuuluvan
vääjäämättömästi tapahtumaan. Kolmas miinuspuoli on enemmmän
kehitystoive ja se koskee paneeleja ja keskusteluja, joita toivoisin
festareille lisää. Niille olisi nyt varmasti tilausta, koska tuntui, että
monet kyselivät niiden perään.
Lisätietoja:
Helsinki Beer Festivalin sivut
Lisätietoja:
Helsinki Beer Festivalin sivut
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti