perjantai 22. toukokuuta 2015

Helposti juotava hengailuolut: Mallaskosken Black IPA

Taustaa: Mallaskosken panimo, eli tuttavallisemmin Mallaskoski on 1921 perustettu perinteikäs kotimainen pienpanimo, jonka tuotteista erityisesti Kuohu-sarja on saanut maitokauppasarjassa hyvän olutsarjan maineen. Mallaskosken linja on tähän mennessä ollut jossain tutun ja turvallisen ja maltillisesti kokeilevan välimaastossa, mutta nyt panimo on kevään kunniaksi liikahtanut asteen kokeilevampaan suuntaan julkaisemalla tummiin oluisiin keskittyvän Black-sarjansa kaksi ensimmäistä tuotetta Black IPAn ja Black Pilsin. Sarjaan kuuluu myös Black Rye. Oluista erityisiä tekee myös niiden pakkausmuoto, sillä oluet ovat Mallaskosken ensimmäiset pullo-oluet vähintään vuosikymmeneen ja samalla ensimmäiset tuotteet panimon uudelta vasta käyttöön vihityltä pullotuslinjalta.

Sain Black-sarjan tuotteista maisteltavakseni Black IPAn ja Black Pilsin. Näistä ensimmäisenä arvioitavaksi osui Black IPA. Innolla odotin, mitä tuleman pitää, sillä Black IPA on yksi suosikkityyleistäni.

Panimo: Mallaskosken panimo
Olut: Black IPA
Tyyli: Black IPA
Prosentit: 6,5 %

Tuoksu: Alkutuoksussa on katkeraa greippiä, vaniljaa ja hiukan sitruunaa. Kahvia, suklaata, tuhkaa ja paahdettua mallasta löytyy lopputuoksusta.

Ulkonäkö: Tummanruskea olut hunajanvärisellä, pienikuplaisella, melko ohuella ja nopeasti haihtuvalla vaahdolla.

Maku: Alkumaussa esiin tulee limeä ja vaniljakastiketta, joita seuraa melko pian katkeran kuiva tuhkainen paahteisuus. Melko nopeasti katoavassa loppumaussa on kuivahedelmiä, suklaata, salmiakkia ja lakritsaa. Sinänsä miellyttävä maku jää kokonaisuutena vähän pliisuksi, aromihumalointia olisin myös kaivannut enemmän.

Suutuntuma: Suutuntuma jää ohuehkoksi, joskin olut on toisaalta erittäin juotava. Rapsakkuus jää puuttumaan.

Omat pisteeni Olutoppaassa: 32/50

Mihin tilanteeseen sopii? Helposti juotava Black IPA sopinee parhaiten illanvieton käynnistysolueksi tai arki-illan piristykseksi. Tällaisen oluen voisi kuvitella helposti myös ruoan seuraan, esimerkiksi suomalaiseen kesään kuuluva grilliruoka tulee mieleen Black IPAa makustellessa. Mikäli oluesta tehdään vielä uusi versio, siihen toivoisi hiukan rohkeampaa humalointia ja tuhdimpaa runkoa. Makupuolella olut on mielestäni jo nyt ihan hyvä.

Lisätietoja:

Mallaskosken Black IPA Olutoppaassa:

Mallaskosken Black IPA Ratebeerissä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti