lauantai 14. helmikuuta 2015

Kotipanimo-olutta: Laurin ja Sakun panimon PSP Stout


Taustaa: Sain taannoin maisteltavakseni kotipanimo-olutta Laurin ja Sakun panimosta. Kyseessä on Naantalin Livonsaaressa sijaitseva noin 50 litran keittokoon kotipanimo. Panimotoimintaa pyöritetään kokeilevalla jalat maassa-asenteella. Toiminnan tuloksena on syntynyt monia tarkkaan mietittyjä ja tunteella toteutettuja oluita.

Saamani olut on nimeltään PSP Stout; talven tarpeita ajatellen luotu erittäin tumma ja jokseenkin tuhdinpuoleinen olut. Oluen taustalla vaikuttaa kiinnostava ja harvinainen kombinaatio belgihiivaa sekä East Kent Goldings-, Cascade- ja Chinook-humaloita. Jotain amerikkalaista, jotain brittiläistä ja jotain belgialaista sekä rippunen mielikuvitusta on yhdistynyt olueksi, jota lasiin kaataessaan tunsi taas vääjäämättä olevansa jännän äärellä.

Panimo: Sakun ja Laurin kotipanimo
Olut: PSP Stout, #35B
Tyyli: Belgihiivalla kypsytetty stout
Prosentit: 6,2 %
Katkeruus: 55 IBU
Väri: Erittäin tummanruskea

Tuoksu: Ensituoksu on pehmeän hedelmäinen ja belgihiivainen, aprikoosi nousee tuoksusta ensimmäisenä mieleen. Sitä seuraa syvän luumuinen, lakritsinen ja rusinainen päätuoksu. Lopputuoksussa on kuivaa paahteisuutta ja hieman joistain portereista (esim. pitkäaikainen suosikkini Cutthroat Porter) tuttua talkkunaisuutta.

Ulkonäkö: Erittäin tummanruskeassa oluessa on hunajanruskea, runsas ja kuohkean kermainen vaahto.

Maku: Oluen alkumaku on syvän salmiakkinen ja vahva. Maun keskivaiheilla limppumaiset, kuivakakkumaiset, kastanjaiset ja luumuiset aromit ovat hallitsevia. Loppumaussa tulevat esiin ruskea sokeri, vanilja ja appelsiini. Kokonaisuus on erittäin vivahteikas ja samalla hiukan hämmentävä. Olut ei solahda helposti mihinkään minulle entuudestaan tuttuun kategoriaan. Siitä huolimatta se on erittäin hyvää.

Suutuntuma: Alkutuntuma on puraiseva. Ensipuraisu taittuu pehmeäntäyteläiseen ja paksuun, lähes öljymäiseen suutuntumaan. Suutuntuman kerroksellisuus on miellyttävä ja sopii kokonaisuuteen saumattomasti.

Pisteet Olutoppaan asteikolla:  39/50

Mihin tilanteeseen sopii? Tämä olut oli minulle ihan uudenlainen kokemus, vaikka olenkin oluita jokusen kipaleen elämäni aikana ehtinyt maistamaan. Arvioisin, että oluen tyylilaji sijoittuu jonnekin porterin ja tumman belgin välimaastoon, joskin oluesta erottui myös vahvoja imperial stout-henkisiä piirteitä. PSP Stout sopii parhaiten uusia kokemuksia janoavalle olutharrastajalle. Itse maistelin olutta tumman suklaan kanssa ja totesin yhdistelmän toimivaksi.

Kaapissani kypsyy vielä toinen pullo PSP Stoutia, muokkailen suosituksia tarvittaessa ja lisään arvioon vertailuja myöhemmin, kun saan kokemusta kypsyneemmästä versiosta.

Iso kiitos kiinnostavasta oluesta Saku ja Lauri!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti