maanantai 26. tammikuuta 2015

Olutmatkailua Amerikassa: Key West ja Coconut Grove

Olutmatkailua Amerikassa-sarjassa olen kirjoittanut kokemuksistani Miamin olutmaailmasta. Ensimmäisessä osassa keskityin Miami Beachin olutkokemuksiini. Tässä osassa käsittelyssä ovat Key West ja Coconut Grove.

Miami Beachin jälkeen reissun seuraava etappi oli Key West. Jo määränpäätä kohti matkatessa Key Largon kohdalla tuli vastaan ensimmäinen viittaus erikoisoluisiin ison tapahtumakyltin muodossa. Ihan tien vieressä oli parhaillaan käynnissä Brew on the Bay-niminen olutfestivaali. Festarin ohittaessa oloni tuntui kovin melankoliselta ja mietin, olisiko sittenkin pitänyt vaan pysähtyä rajallisista aikaresursseista, pitkänlaisesta ajomatkasta ja muista kootuista esteistä huolimatta. Takaisin ei kuitenkaan tullut käännyttyä. Olisi ehkä ollut syytä, sillä valkohiekkaisen rannan äärelle oli tapahtumaa varten koottu yli sata Amerikan parhaiden panimojen tuotetta.

Pian Brew on the Bayn jälkeen silmiin osui toinen olutaiheinen asia tien poskessa, nimittäin paikallisen Islamorada Brewingin värikäs ja kutsuva talo tasting roomeineen. Homma rupesi vaikuttamaan jo kohtalon ivalta, varsinkin kun pysähtymiseen ei ollut taaskaan mahdollisuutta, jos Key Westiin halusi ehtiä ennen pimeän tuloa. No, opinpahan ainakin sen, että seuraavalla kerralla Amerikassa road trippaillessa täytyy varata aikaa myös yllättäville viivästyksille ja pysähdyksille jännän äärelle. Ja tarkistaa jo etukäteen, millaisia happeningeja matkan varrella on meneillään.

Kukko kiipesi puuhun kiekumaan
Key West oli rento, viihtyisä ja originelli paikka, jossa kukot kulkivat pitkin kapeita pitsihuvilojen reunustamia katuja. Puiden varjostamissa kujissa ja historian havinassa oli jotain perin kotoisaa.

World of Beerin hanoja
Valikoima näkyy seinältä :D
Ensimmäinen ilta Key Westissä tuli vietettyä World of Beer-olutravintolassa, josta jäi hiukan kaksijakoiset tunnelmat. Baarin olutvalikoima oli iso, kattava ja laadukas. World of Beerin valikoimassa on jatkuvasti noin 500 pullo-olutta ja noin 50 hanaa, näistä suurin osa amerikkalaisia. Tunnelmansa puolesta kyseessä on kuitenkin enemmän erittäin meluisa sporttibaari kuin olutravintola. Baarin joka kulmassa on ruutu, josta tulee urheilua volyymilla, jota Suomessa harvoin tapaa. Itseäni melu häiritsi huomattavasti, mutta urheilua silmä kovana seuranneet amerikkalaiset baarikävijät eivät olleet siitä moksiskaan. 

Cigar City Vanilla Maduro Nitro (pohjan valoheijastuma hämää, olut oli tummanruskea)
Pyrin kuitenkin sulkemaan melun mielestäni ja maistelemaan oluita. Vastaan tulikin illan aikana varsin varteenotettavia olusia. Illan paras olut oli paahdetun maapähkinän, vohvelin ja vaniljan tuoksuinen ja maapähkinävoin, keksin, kerman, tumman suklaan ja siirapin makuinen Cigar City Vanilla Maduro Nitro. Nitro-oluille ominainen pehmeän kermainen suutuntuma oli Maduro Nitrossa täydellisessä sopusoinnussa muhkean jälkiruokamaisen maun kanssa. Olut ei jälkiruokamaisuudestaan huolimatta ollut imelä tai överi kokemus, vaan tuoreen ja aidon oloinen paketti.

Värisuora vasemmalta oikealle: Lagunitaksen Brown Shugga Barley Wine, Anderson Valleyn veriappelsiini-Gose ja Cigar Cityn lähes alkoton Session Berliner Weisse
Lisää hanoja
Anderson Valley Highway 128 Blood Orange Gose oli omalaatuinen erittäin voimakkaasti veriappelsiininen ja melko tuhti, mutta silti raikas olut. Gosen suolaisuus ja maitohappomainen happamuus täydensi mielestäni appelsiinisuutta hyvin ja toi mieleen rahkajälkiruoan. Voisi sanoa, että kokonaisuus muistutti enemmän hedelmälihaisaa mehua tai sitrusrahkaa kuin olutta, joten kaikille tämä ei välttämättä maistuisi. Silti maukas, hapan ja sitruksinen olut oli kovastikin mieleeni ja varsinkin Floridan lämpimään iltaan se sopi kuin nappi silmään.

Reissun paras IPA
Kurkku-minttu-raparperijuoma

Kahvilan sisustusta
Tälle naureskelin itsekseni vessassa :D
Key Westin maaperällä kävin pari kertaa myös mainiossa kasviskahvilassa, jonka valikoimaan kuuluivat monipuolisen, täyttävän ja herkullisen kasvisruoan ohella myös erikoisoluet. Hiukan hippihenkinen paikka kantaa ytimekästä nimeä The Cafe, eli kahvila. The Cafessa pääsin tutustumaan lähemmin Dogfish Headin 60 Minute IPA:an, jonka maistamista olin jo ehtinyt odotella pidemmän aikaa. Maistamani 60-minuuttinen oli vieläpä hyvin tuore, 10.12.2014 pullotettu, eli juomispäivänään jotakuinkin kuukauden ikäinen. Oluen miellyttävä tuoksu oli makeahkon hedelmäinen, mangoinen, kinuskinen, piirakkainen ja hunajainen. Maun trooppiset limen, ananaksen, papaijan ja mangon vivahteet laskeutuivat harmonisesti kauraiseen ja kermaiseen loppumakuun. Suutuntuma oli tasapainoinen ja kokonaisuus kaikin puolin ehyt. IPA at its best.

Invasion APA ja hurmaava vaahto
Mukavan Key Westin osion jälkeen oli aika suunnata kohti Coconut Grovea reissun viimeiseksi illaksi ja yöksi. Coconut Groven osio jäi lyhyytensä vuoksi pikkuisen torsoksi, mutta kerkisin silti käydä yhdessä reissun eniten odottamistani paikoista, eli LoKal-nimisessä burger- ja olutravintolassa. Herkullista kasvisburgeria höysti Cigar Cityn Invasion APA, sekin tuoreena ja aromikkaana. Toffeisessa, hienoisesti mäntyisessä sekä voimakkaan sitruunaisessa oluessa oli myös kaurakeksimäisiä piirteitä. Oluen suutuntuma oli hyvin pehmeä, mikä lisäsi entisestään erittäin helposti juotavan oluen juotavuutta. Burgerin ruokajuomaksi varsin passeli.

Reissuni kohteista erityisesti Miami Beach ja Key West olivat olutsaralla antoisia. Näitä kohteita voi suositella etelän lämpöön halajavalle olutharrastajalle. Kaikkein helpointa hyvien oluiden löytäminen oli Key Westissä, jossa peruskahviloidenkin valikoimassa oli monta pienpanimo-olutta. Key Westissä erikoisoluita mainostettiin kahviloiden ja ravintoloiden ikkunoissa ja ravintoloissa istuessa näytti, että niille oli myös laajempaa, eri väestönryhmät ja sukupuolet kattavaa kysyntää. Olutravintoloita olisi myös löytynyt alueelta useampi, eli tarjonta oli silläkin saralla suht hyvin kohdallaan.

Matkallani huomasin, kuinka paljon jo lyhytkin aika toisella puolella maailmaa avartaa omaa ymmärrystä oluesta ja olutkulttuurista. Maailma on täynnä opittavaa ja maistettavaa. Parhaiten uutta oppii ottamalla silloin tällöin askelia oman arkisen elämänpiirinsä ulkopuolelle. Samalla voi huomata, kuinka erilainen merkitys oluella on monessa maailmankolkassa ja kuinka keskeinen osa elämää ja yhteiskuntaa siitä voi tulla. Amerikassa olut on todellinen muoti-ilmiö, jolla on merkittäviä vaikutuksia yhteiskuntaan. Ilman erikoisoluita Amerikka olisi aika erilainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti