torstai 26. helmikuuta 2015

Alkon käsityöläisoluet 2015: Maku Savu Porter

Taustaa: Uusia suomalaisia pienpanimoja on viime aikoina noussut kuin sieniä sateella. Yhden iloisimmista yllätyksistä on ainakin minulle tarjonnut Maku Brewing, jonka oluista eritoten viime kesänä lanseerattu IPA oli mieluisa tuttavuus. Maku-uutuus Savu Porter löysi tiensä myös Alkon tämän kevättalven käsityöläisolutvalikoimaan ja sitä kautta omaan olutkaappiini. Se ei tosin viihtynyt kauaa kaapinovien takana, vaan päätyi pian ostamisen jälkeen lasiini ja samalla arvioni kohteeksi.

Panimo: Maku Brewing
Olut: Savu Porter
Tyyli: Porter
Prosentit: 5,9 %
Kantavierre: 16 °P
Katkeruus: 46 IBU
Väri: 164 EBC

Tuoksu: Oluen ensituoksu vie ajatukset välittömästi saunan lauteille. Pehmeä savuisuus sekoittuu vähitellen turpeisuuteen ja maamaisuuteen. Lopputuoksu on viipyilevä, paahteinen, hiukan tuhkainenkin. Jotenkin kovin suomalaisen tuoksuinen olut.

Ulkonäkö: Syvän kastanjanruskean oluen vaahto on keskirunsas, vaaleanruskea ja melko tiivis.

Maku: Ensisiemaisun maltaisuuden jälkeen oluesta nousee esiin paahteisia, kahvipapumaisia, greippisen katkeria ja savuisia sävyjä. Loppumaussa häivähtävät kuiva kaakao ja vanilja seuranaan hienoinen aavistus lakritsaa. Makuprofiili on sopusuhtainen ja eri elementit ovat tasapainossa.

Suutuntuma: Suutuntuma on silkkinen, liukas ja pehmeä. Olut solahtaa kurkusta alas kuin huomaamatta. Hiukkasen paksumpi suutuntuma olisi tosin todennäköisesti tehnyt oluesta vielä paremman.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  36/50

Mihin tilanteeseen sopii? Tässä arvioitu Savu Porter-yksilö nautittiin saunaillan etkojuomana. Miellyttävän puusavuisten piirteidensä ansiosta olut viihtyykin erityisen hyvin niin puu- kuin sähkösaunojen välittömässä läheisyydessä. Lauteille asti en kuitenkaan lähtisi pulloa nostamaan. Saunailtojen ohella osuvia konteksteja maanläheisen ja kursailemattoman Savu Porterin maisteluun voisivat olla esimerkiksi kesämökki ja eväsretki.

Loppukaneettina mainittakoon, että näkisin tästä oluesta mielelläni tulevaisuudessa vielä hiukan vahvemman, syvemmän ja intensiivisemmän version. Sen voisi nimetä vaikka Savu Imperial Porteriksi.

Lisätietoja:
Maku Brewing Savu Porter Alkon sivuilla:

Maku Brewing Savu Porter Olutoppaassa:

Maku Brewing Savu Porter Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/maku-savu-porter/310041/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti