|
Risotto, vehnäolut ja pils - toimii |
Italialaisen ruoan ystävänä merkittävän osan perusruokavalioni
runkoa muodostavat pizza, pasta ja risotto. Risoton teen yleensä omalla
suosikkireseptilläni, jossa kasvisten raikkaus ja tuoreet maut yhdistyvät
kermaiseen ja maukkaan täyteläiseen risottopohjaan. Netin resepteistä vaikutteita
ottamalla ja itse kokeilemalla tästä risottoreseptistä on tullut sellainen kuin
se nyt on. Kevään parsakaudella varioin reseptiä hieman korvaamalla pinaatin tuoreella
parsalla.
Ainekset (4 annosta)
noin 3 dl risottoriisiä
noin 100 g herneitä (kesällä tuoreita, talvella pakasteesta)
noin 100 g pinaattia (voi korvata myös parsalla)
noin 100 g vuohenjuustoa (mieluiten kiekkomaista)
3-4 pientä salottisipulia
1 iso valkosipulinkynsi tai 2-3 pientä
1 l kasvislientä
kunnon nokare voita
noin 2 dl valkoviiniä
1 sitruuna
noin 50 grammaa parmesaania
Olennaisimmat tarvikkeet
3 kattilaa (1 riisille, 1 kasvisliemelle ja 1 herneille ja
pinaatille)
1. Valmista kasvisliemi kattilassa. Jos teet kasvisliemen
itse, se kannattaa tehdä ajoissa ennen varsinaisen risotonteon aloittamista. Jos
teet kasvisliemen liemikuutiosta, tee liemi heti ensimmäisenä
liemikuutiopakkauksen ohjeen mukaan. Risoton tekeminen aloitetaan pilkkomalla
salottisipulit ja valkosipuli(t). Tämän jälkeen sipulit kuullotetaan omassa
kattilassaan voinokareessa. Samaan aikaan aiemmin tekemäsi kasvisliemi tulee
pitää lämpimänä omassa kattilassaan. Tässä vaiheessa kannattaa myös keittää pakasteherneet
sekä ryöpätä pinaatti omassa kattilassaan.
2. Lisää riisi sipulisekoitukseen. Sekoita riisiä, kunnes se
muuttuu läpikuultavaksi. Lisää valkoviini pienissä erissä ja sekoita, kunnes se
on imeytynyt riisiin. Lisää myös kasvislientä pienissä erissä ja imeytä neste
aina riisiin. Sekoita jatkuvasti pohjaa myöten, ettei riisi pala pohjaan.
3. Risoton hauduttamista liedellä miedolla lämmöllä ja
liemen lisäämistä jatketaan, kunnes riisit ovat lähes kypsiä. Riisin
kypsentäminen lähes kypsäksi vie noin 20-25 minuuttia riippuen lieden tehosta
ja käyttämästäsi riisistä. Itse sekoitan risoton joukkoon kypsennysvaiheessa
myös hiukan parmesaania täyteläisen maun aikaansaamiseksi.
4. Kun risotto on lähes kypsää, lisää siihen keitetyt
herneet ja ryöpätty pinaatti sekä kuorittu vuohenjuusto. Anna risoton lämmetä
muutama minuutti, lisää joukkoon hitunen puristetun sitruunan mehua ja tarjoile
sitruunan ja parmesaanin kera.
Juomasuositus
Kasvisrisoton kanssa tarjoillaan perinteisesti valkoviiniä,
mutta olut on myös oikein passeli vaihtoehto risoton seuralaiseksi. Itse olen
todennut tämän suosikkirisottoni makuprofiilin toimivan hyvin yhdessä
vehnäoluen (suodatettu Schneider Weisse) ja pilsin (To Øl Hop Love Pils) kanssa. Vehnäoluen kanssa risoton pehmeys,
täyteläisyys ja kermaisuus korostuu, kun taas pilsin kanssa risoton kasvisten
maut nousevat mielestäni paremmin esiin ja kokonaisuus on raikkaampi. Kokeile
itse, kumpi on risoton kanssa enemmän sinun makuusi.
|
Tätähän voisi kokeilla. Vaikuttaakohan valkkarin pois jättäminen paljon lopputulokseen? Voisiko sen korvata vaikka omenamehulla?
VastaaPoistaOlut tuntuu viihtyvän usein liharuokien kanssa, joten on kiva nähdä myös kasvisruoalle suosituksia.
Kiva, että reseptini inspiroi sinua :) Oma ruokavalioni on aika kasvispainotteinen, joten siksi myös blogiin päätyvät reseptit ovat usein kasvisruokareseptejä. Olut kyllä sopii yhtä hyvin yhteen kasvis- ja liharuokien kanssa, kunhan vain osaa valita oikeanlaisen oluen.
PoistaHmm, enpä osaa sanoa, miten valkkarin korvaaminen omenamehulla vaikuttaisi kokonaisuuteen. Valkkarihan periaatteessa tuo risottoon hapokkuutta, joten ehkä hapokas vihreistä omenoista tehty ja hyvin vähäsokerinen mehu voisi tuoda samantyyppistä vaikutusta. Jotkut ovat myös maailmalla kokeilleet risoton tekoa esim. vehnäolueen valkkarin sijaan. Mutta sanoisin, että joka tapauksessa jollain valkkari on korvattava, muuten hapokkuus jää todennäköisesti saavuttamatta.
Onko muilla lukijoilla vinkkejä valkkarin korvaamiseen?