maanantai 6. lokakuuta 2014

Reseptivihkosta poimittua: vuohenjuusto-pinaatti-hernerisotto ja olutsuositukset


Risotto, vehnäolut ja pils - toimii
Italialaisen ruoan ystävänä merkittävän osan perusruokavalioni runkoa muodostavat pizza, pasta ja risotto. Risoton teen yleensä omalla suosikkireseptilläni, jossa kasvisten raikkaus ja tuoreet maut yhdistyvät kermaiseen ja maukkaan täyteläiseen risottopohjaan. Netin resepteistä vaikutteita ottamalla ja itse kokeilemalla tästä risottoreseptistä on tullut sellainen kuin se nyt on. Kevään parsakaudella varioin reseptiä hieman korvaamalla pinaatin tuoreella parsalla.

Ainekset (4 annosta)
noin 3 dl risottoriisiä
noin 100 g herneitä (kesällä tuoreita, talvella pakasteesta)
noin 100 g pinaattia (voi korvata myös parsalla)
noin 100 g vuohenjuustoa (mieluiten kiekkomaista)
3-4 pientä salottisipulia
1 iso valkosipulinkynsi tai 2-3 pientä
1 l kasvislientä
kunnon nokare voita
noin 2 dl valkoviiniä
1 sitruuna
noin 50 grammaa parmesaania

Olennaisimmat tarvikkeet
3 kattilaa (1 riisille, 1 kasvisliemelle ja 1 herneille ja pinaatille)

1. Valmista kasvisliemi kattilassa. Jos teet kasvisliemen itse, se kannattaa tehdä ajoissa ennen varsinaisen risotonteon aloittamista. Jos teet kasvisliemen liemikuutiosta, tee liemi heti ensimmäisenä liemikuutiopakkauksen ohjeen mukaan. Risoton tekeminen aloitetaan pilkkomalla salottisipulit ja valkosipuli(t). Tämän jälkeen sipulit kuullotetaan omassa kattilassaan voinokareessa. Samaan aikaan aiemmin tekemäsi kasvisliemi tulee pitää lämpimänä omassa kattilassaan. Tässä vaiheessa kannattaa myös keittää pakasteherneet sekä ryöpätä pinaatti omassa kattilassaan.
2. Lisää riisi sipulisekoitukseen. Sekoita riisiä, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Lisää valkoviini pienissä erissä ja sekoita, kunnes se on imeytynyt riisiin. Lisää myös kasvislientä pienissä erissä ja imeytä neste aina riisiin. Sekoita jatkuvasti pohjaa myöten, ettei riisi pala pohjaan.
3. Risoton hauduttamista liedellä miedolla lämmöllä ja liemen lisäämistä jatketaan, kunnes riisit ovat lähes kypsiä. Riisin kypsentäminen lähes kypsäksi vie noin 20-25 minuuttia riippuen lieden tehosta ja käyttämästäsi riisistä. Itse sekoitan risoton joukkoon kypsennysvaiheessa myös hiukan parmesaania täyteläisen maun aikaansaamiseksi.
4. Kun risotto on lähes kypsää, lisää siihen keitetyt herneet ja ryöpätty pinaatti sekä kuorittu vuohenjuusto. Anna risoton lämmetä muutama minuutti, lisää joukkoon hitunen puristetun sitruunan mehua ja tarjoile sitruunan ja parmesaanin kera.

Juomasuositus
Kasvisrisoton kanssa tarjoillaan perinteisesti valkoviiniä, mutta olut on myös oikein passeli vaihtoehto risoton seuralaiseksi. Itse olen todennut tämän suosikkirisottoni makuprofiilin toimivan hyvin yhdessä vehnäoluen (suodatettu Schneider Weisse) ja pilsin (To Øl Hop Love Pils) kanssa. Vehnäoluen kanssa risoton pehmeys, täyteläisyys ja kermaisuus korostuu, kun taas pilsin kanssa risoton kasvisten maut nousevat mielestäni paremmin esiin ja kokonaisuus on raikkaampi. Kokeile itse, kumpi on risoton kanssa enemmän sinun makuusi.

2 kommenttia:

 1. Tätähän voisi kokeilla. Vaikuttaakohan valkkarin pois jättäminen paljon lopputulokseen? Voisiko sen korvata vaikka omenamehulla?

  Olut tuntuu viihtyvän usein liharuokien kanssa, joten on kiva nähdä myös kasvisruoalle suosituksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että reseptini inspiroi sinua :) Oma ruokavalioni on aika kasvispainotteinen, joten siksi myös blogiin päätyvät reseptit ovat usein kasvisruokareseptejä. Olut kyllä sopii yhtä hyvin yhteen kasvis- ja liharuokien kanssa, kunhan vain osaa valita oikeanlaisen oluen.

   Hmm, enpä osaa sanoa, miten valkkarin korvaaminen omenamehulla vaikuttaisi kokonaisuuteen. Valkkarihan periaatteessa tuo risottoon hapokkuutta, joten ehkä hapokas vihreistä omenoista tehty ja hyvin vähäsokerinen mehu voisi tuoda samantyyppistä vaikutusta. Jotkut ovat myös maailmalla kokeilleet risoton tekoa esim. vehnäolueen valkkarin sijaan. Mutta sanoisin, että joka tapauksessa jollain valkkari on korvattava, muuten hapokkuus jää todennäköisesti saavuttamatta.

   Onko muilla lukijoilla vinkkejä valkkarin korvaamiseen?

   Poista