maanantai 27. lokakuuta 2014

Raportti OlutExposta

Hipster Tasting, eli Italia Tasting
Tämänvuotinen OlutExpo järjestettiin 24.-26.10. Tapahtuma sai jo aiemmin tässä kuussa reilusti julkisuutta mediassa pikavauhtia levinneen viskikohun takia. Nyt näyttää siltä, että kohu oli tehokasta mainosta viime vuonna kävijöiden vähyydestä kärsineelle OlutExpolle, sillä sisäänpääsyä joutui huhupuheiden mukaan jonottamaan lauantai-iltana jopa 45 minuuttia.

Itse suuntasin OlutExpoon heti sen auetessa perjantaina klo 15 ja viihdyin siellä pitkälle iltaan. Tavoitteenani oli tavoittaa parhaat oluet ennen kuin ne loppuisivat, eli aloitin olustelun harvinaisista ja suosituiksi olettamistani tapauksista. Tällä kertaa sain muilta olutharrastajilta myös poikkeuksellisen hyviä vinkkejä kokeilemisen arvoisista tuotteista, suuri kiitos vinkeistä erityisesti Anikólle ja Tuopin Ääressä-blogin Artolle. Tässä listaan perinteisesti tapahtuman olutparhaimmiston.

Kriek of Telemark
Ensimmäiset olueni olivat Nøgne Ø Kriek of Telemark ja Thornbridge Peanut Butter Brown Ale. Viime aikaisiin oluttapahtumakokemuksiini verrattuna OlutExpon aloitus oli vahva: kaksi ensimmäistä juomaani olivat erinomaisia. Kriek of Telemarkin tuoksussa oli reilu tujaus viinimarjan ja kirsikan syviä aromeja höystettynä maalaishenkisellä happamuudella. Oluen maku puolestaan oli tasapainoisella tavalla kirsikkainen, hiukan vaniljainen ja kohtalaisen hapan. 

Peanut Butter Brown Ale
Peanut Butter Brown Alen tuoksu valloitti heti aidolla ja täyteläisellä maapähkinäisyydellään. Maku seurasi pitkälti tuoksua ollen mantelisen ja pähkinäisen täyteläinen, kermainen, toffeinen sekä hiukan voinen. Todellinen pähkinän ystävän herkkupala.

Hoptimum
Seuraava mainitsemisen arvoinen olut oli Sierra Nevada Hoptimum, jota sain ensimmäistä kertaa elämässäni maistaa hanasta. Yksi kaikkien aikojen suosikkioluistani ei pettänyt odotuksia tälläkään kertaa. Pulloversioon verrattuna hana-Hoptimum oli hiukan hillitymmin katkeraa. Havumetsäisen hedelmäinen katkeruus oli täydellisessä sopusoinnussa hienovireisen kipristelevän suutuntuman kanssa. Mieleeni muistui taas, mikä Hoptimumissa onkaan parasta: runsas ja aidon aromaattinen, mutta tasapainoinen maku ja hillittömän voimakas, mutta silti jotenkin pehmeä katkeruus. Hoptimum on vain kerta kaikkiaan ihan omalla tasollaan muihin maistamiini Imperial/Double IPA-tyylilajiin kuuluviin oluisiin nähden.

Fuller'sin Cask Imperial Stout ja seuralaisen Vintage Ale 2014
Fuller'sin tiskiltä löytynyt harvinaisuus, eli Imperial Stout caskista oli ehdottomasti yksi tapahtuman parhaista oluista. Silkkisen pehmeää, lempeän täyteläistä ja intensiivisen makuista olutta voisi luonnehtia lähes täydelliseksi. Oluen maussa kahvisuklaa, suklaakastike ja konvehti leikittelivät aavistuksenomaisen tuhkaisuuden ja pehmeän paahteisuuden kera. Pakettia höysti osuvasti kermaisen paksu pohjavire.

Olutauto


Maku Brewingin pullot rivissäPerjantain perusteella sanoisin, että OlutExpo oli jälleen oikein antoisa ja viihtyisä tapahtuma. Tässä vielä joitakin yleisarvioita itse tapahtumasta plussat ja miinukset-listojen muodossa. Plussalistasta tuli aika paljon moninaisempi, varmasti osittain siksi, että OlutExpo on omasta mielestäni Suomen tämän hetken paras oluttapahtuma.

Tapahtuman plussat:
+ laaja, mielikuvituksella valittu ja mieluisia yllätyksiä sisältänyt olutvalikoima
+ sekä kotimaisia että ulkomaisia panimoja mukana tuotteineen, erityisesti Pohjoismaat hyvin edustettuina
+ seminaarit ja tasting-tilaisuudet, joissa on mahdollista kuulla ajankohtaisia uutisia panimoilta ja olutkulttuurin saralta yleensäkin
+ kolme tapahtumapäivää antavat mahdollisuuden valita itselle sopiva päivä tai nauttia pitkän kaavan mukaan kaikista tapahtumapäivistä
+ olutharrastajille tarkoitettu, ilmapiiriltään rauhallinen, viihtyisä ja keskusteleva tapahtuma
+ myös pikkuannoksia (1,5 dl) saatavilla
+ lasinvaihtopalvelu, erittäin iso plussa, koska hätäisesti huuhdellusta lasista olut ei maistu samalta kuin puhtaasta
+ euron maksavat puolen litran vesipullot, jep, mielestäni vesi on yksi olennaisista asioista oluttapahtumassa
+ hintatasoltaan kohtuullinen ruokatarjoilu
+ panimojen oma panostus tiskiensä visuaaliseen ilmeeseen loi tunnelmaa: tiskit olivat piristävän värikkäitä ja monimuotoisia

Tapahtuman miinukset:
- pääsylipun hinta. Vaikka sisäänpääsyn hintaa on järjestäjien puolelta kuvattu kohtuulliseksi, on se silti sen verran kova, ettei esimerkiksi itselläni ollut varaa tulla tapahtumaan tällä kertaa kuin yhtenä päivänä. Uskon, että monella olutharrastajalla on ollut samankaltainen tilanne.
- Kaapelitehdas tapahtumapaikkana. OlutExpo oli tunnelmallisempi, äänitaso kohtuullisempi ja tapahtumatila valoisampi vuosi sitten, kun tapahtuma järjestettiin Wanhassa Satamassa. Kaapelitehtaalla järjestettävät tapahtumat ovat väistämättä jossain määrin meluisia ja niissä vallitsee hienoinen hämäryys.

Lisätietoja:
OlutExpo:

Nøgne Ø Kriek of Telemark Ratebeerissä:

Thornbridge Peanut Butter Brown Ale Ratebeerissä:

Sierra Nevada Hoptimum Ratebeerissä:

Fuller's Imperial Stout Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/fullers-imperial-stout-107/226113/

4 kommenttia:

 1. Mainio kirjoitus Expoilta. Plussista ja miinuksista täysin samaa mieltä. Sulla on kuva myös tuosta hienosta keltaisesta minibussista ;)

  Anita
  http://www.lily.fi/blogit/tervetuloa-suomeen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva, kun tykkäsit :)

   Minibussi oli kyllä hieno ja ihanan pirteän värinen

   Poista