tiistai 15. heinäkuuta 2014

Katkera yllätys silkkisessä paketissa: Westbrook Shane's Big DIPA

Taustaa: Ohjelmantäyteisen kesän vuoksi blogi on ollut pienellä hengähdystauolla, mutta nyt pääsen taas palaamaan tekstuaalisen sorvini ääreen laatuoluen reittaamisen merkeissä. Amerikan Etelä-Carolinasta kotoisin oleva Westbrook on perustettu vuonna 2010. Panimon takana on aviopari Morgan ja Edward Westbrook. Luova kokeilunhalu on Westbrookin tavaramerkki. Tällä kertaa arvioon pääsee ulkomaantuominen Shane’s Big DIPA, joka on saanut nimensä panimon panijalta Shane Cummingsilta.

Panimo: Westbrook
Olut: Shane’s Big DIPA
Tyyli: Double India Pale Ale
Prosentit: 9 %
Katkeruus: 80 IBU

Tuoksu: Karamellinen, katkeran sitruksinen, hehkeän hedelmäinen ja hiukan yrttinen tuoksu yllättää monivivahteisuudellaan. Vahvahko tuoksu tuntuu nenässä jo kaukaa.

Ulkonäkö: Meripihkan oranssin oluen vaahto on pitkäkestoinen ja väriltään luonnonvalkea.

Maku: Oluen katkeruuteen nähden makua voi hyvällä syyllä luonnehtia harvinaisen tasapainoiseksi. Mandariini, appelsiini ja limetti liittoutuvat vaniljaisten ja kaurakeksimäisten aromien kanssa muodostaen jälkiruokaleivonnaista muistuttavan yhteismaun. Viinimarjaa henkivä kirpeys on ehkä makupaletin yllättävin elementti. Oluen loppumaussa karamelliset ja toffeiset sävyt saavat seurakseen ananaksen mehukkaan aromin. Huomaamatta olutta tulee maisteltua hieman enemmänkin, jolloin katkeruus vähitellen kertautuu. Viimeistään muutaman siemaisun jälkeen sen tajuaa: Shane’s Big DIPA on todella katkera DIPA. Hienostunutta makua ihmetellessä sitä ei vaan heti tule huomanneeksi.

Suutuntuma: Melko täyteläinen, jopa kastikemainen suutuntuma, joka tuntuu tyylilajiin nähden jopa kostealta. Kevyehkö rapsakkuus yhdistyy silkkiseen suutuntumaan melko originellilla tavalla.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  Olut ei toistaiseksi ole Olutoppaassa.

Mihin tilanteeseen sopii? Shane’s Big DIPA sopii erilaisella tavalla katkeraa olutta kaipaavalle olutharrastajalle. Tämä olut tuntuu olevan ihan eri planeetalta kuin suuta kuivattavan katkerat IPA:t ja DIPA:t. Rauhallisesti nautittuna kotisohvalla se saa ehkä varmimmin ansaitsemaansa huomiota. Puun takaa ilmestyvän, hyvin voimakkaan katkeruuden vuoksi suosittelisin nauttimaan oluen yhdessä jonkun kanssa. Yksin juotuna kertautuvalla tavalla katkera olut voi olla joillekin liian raju kokemus.

Lisätietoja:
Westbrook Shane’s Big DIPA Ratebeerissä:

Westbrook Shane’s Big DIPA BeerAdvocatessa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti