|
Iso piknikalue järvi- ja auringonlaskunäköalalla. Mitä muuta voisi esteettisiä elämyksiä arvostava oluenmaistelija pyytää? |
|
Ja tietysti ne pastellinväriset pompomit ja pallurat. Pitäähän sellaisia olla. |
|
Psykedeelinen väriyhdistelmä täydentää olutkuvan kuin olutkuvan. Ja kipeyttää silmät. |
Edellisestä Olutsatamasta innostuneena varasin liput myös
tämän kesän Olutsatamaan. Kesäkuu oli viime kerralla näyttänyt kauneimmat
kasvonsa, joten pessimistis-realistisella asenteella saattoi olettaa
tämänkesäisen sään osoittautuvan vähintään kertaluokkaa kehnommaksi.
Jyväskylää kohti ajellessa sade iski juuri ennen kaupunkiin
saapumista vasten kasvoja. Siksi oli positiivinen yllätys, kun ilma muuttui
iltaa kohti aurinkoiseksi ja festarin porteista astuessa tuntui jopa aika
mukavan lämpöiseltä. Huom! Bloggarin tylsästä mielestä silpaistu sääintro
loppuu tähän, voitte aloittaa lukemisen tästä, jos mielitte siirtyä suoraan
itse asiaan, eli olueen ja festarin tarjontaan.
|
Appelsiiner och citrusfrukter och andra sura saker. |
|
Maistila Raspero ja Kyyttö-jätski (aika kivat yhdessä) |
Olutlista (ja pikaisesti matkaan napattu Kyyttö- milk stoutilla
maustettu jäätelö) kainalossa astelin kohti ekaa tiskiä, joka oli itselleni varsin
ennalta odotettu valinta. Maistila, tuo pohjoisen Suomen herkullisimpia ja
toisinaan myös erikoisimpia olusia valmistava panimo, joka vain harvoin
uskaltaa ulottaa lonkeronsa keskistä Suomea alemmas, oli koonnut tiskinsä
tupaten täyteen kaikenmoista uteliaisuutta herättävää juotavaa. Maistilan
kummallisimman oluen kyseenalaisen tittelin lunasti Appelsiiner, täysin
karkkimainen, Fazerinan ja Jaffan mieleen tuonut hapanolut. Hyvää toki tämäkin
omalla tavallaan, vaan ehkä ei ihan sitä, mitä oluelta odottaisi. Omaan makuuni
paremmin osui vadelmainen gose Raspero, jossa klassisen gosemainen suolaisuus
yhdistyi pihasta poimittujen vattujen happamaan aromikkuuteen. Jotain ihan
maukasta IPA:akin taisi tulla maistettua, vaan nimi ei jäänyt mieleen.
Tankeri oli myös samaista kategoriaa: varmat panimot, jotka
tarjoavat joka kemuihin jotakin erinomaista. Siellä vastaan tulivat, hauskan ja
yllättävän lämpimän uimapatjan lisäksi mustanpuhuvat uudet tuttavuudet nimeltä Kaksteid
Kuud Black IPA ja Vaida Hell Not Funky Porter. Kaksteid Kuud Black IPA oli mitä
leppoisimmin lakuinen ja mieleenpainuvan tasapainoinen BIPA sopusuhtaisella
katkeruustasolla. Vaida Hell Not (osuva nimi btw), oli syvän
tummasuklaakakkuinen ja maamaisen maukas olut, johon happamuus toi hyvin kevyen,
lähes aavistuksenomaisen kermamaisen vivahteen.
|
The Sonni. Mulkero. |
Seuraavalla tiskillä soreilla sorkillaan sipsutteli vastaan Sonnisaaren Mulkero, joka oli ihanan kesäkauteen sopimaton ja
jotenkin kuitenkin illan koleuteen kieroutuneella tavalla täydellinen talviolut.
Passeli määrä lämmittävää mausteisuutta lepäsi miellyttävän paahteisella
mallasrungolla. Sellainen tavallaan kevyt ja tavallaan painokas kokonaisuus, if
you know what I mean.
|
Kätevä kuvaussetti valmiina Hangaround & Nobodyn tiskillä |
Tuoreemmista panimoista Tuju oli jäänyt jostain
tutkimattomasta syystä aikaisemmilla festareilla aina väliin, mutta nyt senkin
tiskin tarjonta tuli testattua kahden oluen voimin. Näistä Olutsieppo oli aika
basic hedelmäinen, brittiläisen oloinen ja pehmeästi katkera IPA, jonka maussa
oli ehkä tyyliin nähden vähän liikaa maltaisuutta. Export Stout n:o 3 Breakfast
Edition oli minulle mieluisempi olut, pehmeässä kahvisuudessaan ja
pirtelömäisessä suklaisuudessaan varsin nautittava tapaus. Mukavasti uusia
jyväskyläläisiä panimoita edusti Hangaround & Nobodyn Håller din Tunkken
Igen Brown IPA, joka oli pirtsakasti pähkinäinen ja rapsakasti männynpihkainen
olunen.
|
Brewski & 7th Sun Dunedin Stringduster, ehkä maailman siiderisin olut. |
Festarin jokeri oli perjantain vika olueni, Pienin tiskiltä bongattu Dunedin
Stringduster, 7th Sunin ja Brewskin kollaboraatio. Aivan täysin täydellisen
omenasiiderinen olut. Eka ajatukseni oli, että tämä ei ole olutta, ei vaan voi
olla. Mutta oli se. Heikonlaisesti
ikivanhaa ja joidenkin panimojen nyt uudelleen henkiin herättelemää grisette-tyyliä (ks. Olutkoiran erinomainen pohdinta) tuntevana en voine kovinkaan
paikkansapitävästi luonnehtia tämän tyypillisyyttä tyyliinsä nähden, joten
tyydyn sanomaan, että mainion raikas valkoviinitynnyrikypsytetyn (kas kummaa,
kun Chardonnay-tynnyrissä kypsytetty tuote sattuu olemaan) oloinen omenasiideri
(joka ei siis ollut siideri). Olen maistanut aiemmin montaa olutta, jotka ovat
maistuneet viiniltä, mutta näin siiderikästä olusta ei ole kyllä vielä tullut
vastaan.
|
Se tunne, kun istut uimapatjalla olutfestareilla ja on kesä ja ehkä se 5 astetta lämmintä. Suomalaista ironiaa. |
|
Kätsy maksuranneke, valmiiksi portilla / sovelluksella ladattua ranneketta vain näytettiin maksupäätteelle. Nimim. jumitin ranneketta varmaan 10 min aina päätteen edessä odottaen piippausta, joka kertoisi maksun olevan valmis... |
|
Näinkin voi olutkarsinaa koristella :) Tytöt tykkää ja miksei pojatkin. |
|
Vähän liian viskinen, muuten hyvä CoolHeadin Maple Bourbon Barleywine |
Olutsatama oli jälleen mainio kokemus ja fiilis roppakaupalla
pääkaupunkiseudun oluttapahtumia rennompi. Erityisesti perjantai-illan
rauhallisuus oli parasta, kun päälle rynnivän ruuhkan puuttuessa pääsi oikeasti
juttelemaan ihmisten kanssa rauhassa ja kuulemaan muutavia meheviä olutjuoruja,
jotka tullevat julki aikanaan. :) Jyväskyläläisessä mutkattomassa meiningissä on
oma viehätyksensä ja sataman tunnelma upeine auringonlaskuineen tekee kaltaiseeni
Espoon vähävetisen alueen asukkiin ison vaikutuksen joka kerta. Ja vesipiste,
josta voi ihan vaan laskea raikasta vettä suoraan pulloonsa, on kyllä aika
kätevä asia.
Kiitos festareista, nähdään taas ensi vuonna!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti