Gastropub kotikeittiössä on Bryggeri Helsingin keittiöpäällikkö Ali Suvialan
monipuolinen ja ruokamaailmaan painottunut olutkirja. Kirjan layout on
simppeli. Suuret ja värikkäät kuvat herättävät ruokahalun ja
yksinkertaisen mustavalkoiset tekstisivut tuovat kokonaisuuteen keveyttä
ja avaruutta.
Tykkäsin
reseptien esitystavasta, jossa yhdistyvät koko sivun kokoinen kuva,
selkokielinen valmistusohje ohjeaikoineen ja sokerina pohjalla (tai
paremminkin sivulla) olutsuositus. Tässä kirjassa olut sulautuu
luonnolliseksi osaksi ateriaa, mitä se tietysti tervehenkisen
olutharrastajan näkökulmasta onkin.
Kokeilin kirjan vinkkiä ja yhdistin parmesaanin ja Barley Winen. Toimii. |
CREW Republic X 2.1. Barley Wine ja parmesaani: täyteläinen, pehmeä ja pähkinäinen makuyhdistelmä. |
Kirja
on jaettu 7 pääosioon, jotka ovat Alkuruoat, Pääruoat, Grillistä,
Jälkiruoat, Perusohjeet, Juusto ja olut sekä Oluentekijät ja
olutreseptit.
Gastropub kotikeittiössä on oivaltava kokonaiskatsaus siihen, miten
monella tapaa olutkellarin antimia voi keittiössä hyödyntää. Olut on
läsnä läpi kirjan, mutta käsittelytapa on hyvinkin erilainen kirjan
alkupuolen
ruokaresepteissä ja loppupään kotiolutohjeissa. Kirjan parasta antia
ovat herkullisen oloiset reseptit, joita on mukana melkoinen määrä.
Monissa resepteissä raaka-aineena on käytetty olutta
ennakkoluulottomalla ja rennolla otteella. Gastropubihenkisten
ruokalajien ohella mukana on myös hienostuneempia ruokalajeja, eli
jokainen löytänee kirjasta ainakin jokusen itseään miellyttävän
reseptin.
Oluentekijöitä
esittelevä osuus tuo kerrontaan elävyyttä. Mukaan on valittu sopivasti
erilaisia oluttyyppien tarinoita ja tarinat valottavat tämän hetken
olutmaailmaa niin kotipanija-bloggaajan, pienpanimoammattilaisen kuin
olutsommelierin näkökulmasta.
Olutharrastajalle
kirja on virkistävä lukukokemus, sillä suomalaisia ruoka- ja
reseptipainotteisia, asiantuntevalla otteella kirjoitettuja olutopuksia
ei ole todellakaan saatavilla liikaa. Pieni miinus tulee kokonaisuuden
kevyestä epäyhtenäisyydestä: kotiolutreseptit ja oluttyyppien tarinat
tuntuvat ilmestyvän kuin tyhjästä muuten enimmäkseen oluen ja ruoan
yhdistämiseen keskittyvän kirjan loppupuolella. Kirja on myös vähän liha- ja kalaruokapainotteinen, eli kasvisruokareseptejä
olisi ollut kiva nähdä mukana enemmänkin.
Gastropub kotikeittiössä löytyy ainakin Adlibriksestä:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti