sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Kirja-arvio: Gastropub kotikeittiössä tuo oluen osaksi ateriaa

Gastropub kotikeittiössä on Bryggeri Helsingin keittiöpäällikkö Ali Suvialan monipuolinen ja ruokamaailmaan painottunut olutkirja. Kirjan layout on simppeli. Suuret ja värikkäät kuvat herättävät ruokahalun ja yksinkertaisen mustavalkoiset tekstisivut tuovat kokonaisuuteen keveyttä ja avaruutta. 

Tykkäsin reseptien esitystavasta, jossa yhdistyvät koko sivun kokoinen kuva, selkokielinen valmistusohje ohjeaikoineen ja sokerina pohjalla (tai paremminkin sivulla) olutsuositus. Tässä kirjassa olut sulautuu luonnolliseksi osaksi ateriaa, mitä se tietysti tervehenkisen olutharrastajan näkökulmasta onkin. 

Kokeilin kirjan vinkkiä ja yhdistin parmesaanin ja Barley Winen. Toimii.

CREW Republic X 2.1. Barley Wine ja parmesaani: täyteläinen, pehmeä ja pähkinäinen makuyhdistelmä.
Kirja on jaettu 7 pääosioon, jotka ovat Alkuruoat, Pääruoat, Grillistä, Jälkiruoat, Perusohjeet, Juusto ja olut sekä Oluentekijät ja olutreseptit. Gastropub kotikeittiössä on oivaltava kokonaiskatsaus siihen, miten monella tapaa olutkellarin antimia voi keittiössä hyödyntää. Olut on läsnä läpi kirjan, mutta käsittelytapa on hyvinkin erilainen kirjan alkupuolen ruokaresepteissä ja loppupään kotiolutohjeissa. Kirjan parasta antia ovat herkullisen oloiset reseptit, joita on mukana melkoinen määrä. Monissa resepteissä raaka-aineena on käytetty olutta ennakkoluulottomalla ja rennolla otteella. Gastropubihenkisten ruokalajien ohella mukana on myös hienostuneempia ruokalajeja, eli jokainen löytänee kirjasta ainakin jokusen itseään miellyttävän reseptin.

Oluentekijöitä esittelevä osuus tuo kerrontaan elävyyttä. Mukaan on valittu sopivasti erilaisia oluttyyppien tarinoita ja tarinat valottavat tämän hetken olutmaailmaa niin kotipanija-bloggaajan, pienpanimoammattilaisen kuin olutsommelierin näkökulmasta.

Olutharrastajalle kirja on virkistävä lukukokemus, sillä suomalaisia ruoka- ja reseptipainotteisia, asiantuntevalla otteella kirjoitettuja olutopuksia ei ole todellakaan saatavilla liikaa. Pieni miinus tulee kokonaisuuden kevyestä epäyhtenäisyydestä: kotiolutreseptit ja oluttyyppien tarinat tuntuvat ilmestyvän kuin tyhjästä muuten enimmäkseen oluen ja ruoan yhdistämiseen keskittyvän kirjan loppupuolella. Kirja on myös vähän liha- ja kalaruokapainotteinen, eli kasvisruokareseptejä olisi ollut kiva nähdä mukana enemmänkin.

Gastropub kotikeittiössä löytyy ainakin Adlibriksestä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti