lauantai 26. maaliskuuta 2016

Mämmireittaus: Pyynikin käsityöläispanimon ja Penttilän tilan portterimämmi

Taustaa: Portterimämmi on Pyynikin panimon ja Penttilän tilan yhteistyötuote. Mämmin valmistuksessa on käytetty Pyynikin Vahvaportteria. Tuote on pääsiäiskausina rajoitetussa jakelussa muutamissa marketeissa ympäri Suomen, joskin mämmin saatavuus on perinteisesti painottunut Tampereen seudulle. Jo viime keväänä suunnittelin portterimämmin maistamista, mutta silloin asia lopulta unohtui. Nyt suunnittelin jo etukäteen pienen retken markettiin, jonka hyllystä löytyi pieni erä mämmiä ja tuuri oli puolellani: sain metsästettyä tuokkosellisen tätä jännyyttä jääkaappiini.

Mämmireittauksen myötä toivotan kaikille olutrikasta pääsiäistä!

Tuoksu: Palaneen ruisleivän ja siirapin makeahko tuoksu on miedohko, yksinkertainen ja miellyttävä.

Ulkonäkö: Portterimämmi on väriltään jonkin verran vaaleampi kuin tavallinen mämmi ja mämmi näyttää hieman perusmämmiä epätasaisemmalta. Muuten ulkomuoto on ihan perusmämmimeininkiä, eli kupissa lepää tummanruskea, epämääräisen muotoinen möhkäle.

Maku: Maku on viljainen, rukiinen ja leipäinen. Portterimämmi maistuu huomattavasti tavallista mämmiä vähemmän makealta ja siirappisuus on hyvin kevyttä. Jälkimaussa on paahteisuutta ja maltaisuutta, portteri tulee mukaan yllättävänkin selvästi tässä kohtaa. Kiva tuunattu versio mämmistä saattaa maistua myös sellaisille, joille perusmämmi ei uppoa.

Suutuntuma: Rouheisen ja jyväisän mämmin suutuntuma muistuttaa vähän kaurapuuron suutuntumaa. Rakenne on vähemmän tiivis kuin tavallisessa mämmissä.

Tuomio: Hyvä, muttei mikään perinteisin mämmi oluenystävälle.

Mihin tilanteeseen sopii? Portterimämmi on pääsiäisen herkku, joka voisi kokeilla vaikkapa, yllätys yllätys, portterin kera. Simppelein seuralaisvalinta portterimämmille on maito tai kerma. Itse kokeilin mämmiä maidon kera ja jäin pohtimaan, josko tuhdimpi kerma olisi sittenkin ollut parempi valinta.

Uskaliaamman kokeilijan valinta on portterimämmin ja kahvijäätelön paahteisen aromikas yhdistelmä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti