maanantai 28. maaliskuuta 2016

Astetta jännempi baarikierros: Punavuori Pub Crawl 25.3.2016

Pitkäperjantaihini kuului tällä kertaa myös pitkänpuoleinen baarikierros, sillä olin mukana Punavuori Pub Crawlissa. Pub Crawl-ummikoille on tässä kohtaa syytä antaa lyhyt perehdytys siitä, millaisesta tapahtumasta on kyse. Tapahtuman perusidea on yksinkertainen: osallistujat kulkevat baarista toiseen ennalta suunniteltua reittiä pitkin ja jokaisessa reitin baarissa maistetaan yksi olut. Periaatteessa homma toimii kronologisessa järjestyksessä ja kullekin paikalle on varattu yhtä pitkä aika, mutta todellisuudessa siirtymät saattavat venyä ja aikataulut joko levähtää käsiin tai tiivistyä huomattavasti. Peruspointti on kuitenkin sama, eli lyhykäisyydessään puhutaan ihan tavallisesta baarikierroksesta erikoisolut- ja pienpanimotwistillä.

Punavuori Pub Crawl on tuoreehko, viime vuonna syntynyt tapahtuma, jonka ideana on viedä olutharrastajat tutustumaan Helsingin virallisen epävirallisen olut- ja hipsterikaupunginosan olutravintoloihin ja niiden tuotteisiin. Kierroksen ravintolat ovat perinteisillä baarikierroksilla usein nähtyjä räkäisiä pubeja raikkaampia ja monet niistä ovat vasta muutaman vuoden ikäisiä. 

Tämänkertaisen Pub Crawlin (järjestyksessä toinen Punavuori Pub Crawl) teemaksi oli valittu uudet oluet. Käytännössä siis kussakin baarissa oli tarjolla yksi uusi olut, joka lanseerattiin Pub Crawlin yhteydessä. Kutakin olutta tarjoiltiin crawlaajille pieni maistiainen (noin 1-2 dl). Kaikki kierroksen oluet olivat hanatuotteita, joita on saatavilla baareista myös kierroksen jälkeen.

Pub Crawlin reitti eteni seuraavasti: BrewDog Helsinki ja Fat Lizardin Jesus Lizard IPA -> Bar Latva ja Rekolan Panimon Savuvehnä -> Tommyknocker ja Maistilan Perämeri Brown Ale -> Il Birrificio ja Donut Islandin + Il Birrificion Rödbärgen Sour Ale -> Punavuoren Ahven ja Hopping Brewsters Gruit Pale Ale -> Blackdoor ja Stadin Panimon Helsch Kölsch -> Bier-Bier ja Sori Brewingin Pils. Reitti kuljettiin iltapäivän ja illan aikana.

Reittiä kulki aluksi kaksi porukkaa, etujoukko ja pääjoukot, mutta kuulemani mukaan pääjoukko hajaantui ennen pitkää omille teilleen. Itse etenin noin kymmenen hengen kokoisessa etujoukossa. Etujoukon kierros oli hämmentävän järjestelmällinen ja siirtymät tapahtuivat aikataulusta aika reippaastikin edellä. Suurin osa oluista ehdittiin silti maistaa melko rauhallisesti jutellen, keskustellen ja erilaisia syötäviäkin napostellen. Useimmissa paikoissa päivän olut esiteltiin, mutta joissain paikoissa esittely jäi joko harmillisesti väliin tai pidettiin (ilmeisesti) vasta pääjoukon saavuttua paikalle ja etujoukon jo kipaistua seuraavaan baariin. Tässä olisi vielä parannettavaa, sillä juuri uusien oluiden esittelyt olivat kierroksen kiinnostavinta antia ja tekivät Pub Crawlista omannäköisensä. 

Kierroksen ensimmäinen, Fat Lizardin panema olut testattiin BrewDog Helsingissä ja sen nimi oli pääsiäis- ja liskohenkisesti Jesus Lizard IPA. Oluen erikoinen nimi ja Facebookin olueen liittyvät päivitykset herättivät uteliaisuuteni ja pienellä googletuksella selvisi, että IPA:lla on toki esikuvansa myös liskojen maailmassa: basiliski. Basiliskit (tunnetaan myös englanninkielisellä nimellä Jesus Lizard) ovat kuuluja kyvystään juosta lyhyitä matkoja vetten päällä. Propsit liskopanimolle oivaltavasta, huvittavasta ja mieleenpainuvasta markkinoinnista :D Itse olut oli passionhedelmällä maustettu ja rapsakan viidakonvihreästi humaloitu, kesäinen ja hedelmäisen hapan herkku. Ehdottoman toimiva IPA. 


Pub crawlin kakkosetappi oli Bar Latva, jossa maisteltiin Rekolan Panimon Savuvehnää. Pehmeästi savusaunainen vehnäolut oli tasapainoinen, lempeä ja luonnollinen makukokemus. Kuten Jesus Lizard, tämäkin olut toi mieleen kesän ja olutfestarit. Oluen jatko oli vielä kysymysmerkki, mutta ainakin itse toivon ja odotan Savuvehnää myös SOPP:eihin. 

Kolmantena vuorossa oli Tommyknocker. Siellä maistoon pääsi Maistilan Perämeri, joka oli viralliselta kutsumanimeltään Brown Ale, mutta omasta mielestäni muistutti enemmänkin Red Alea. Metsäisen havuinen, hyvin katkera, paahteisen maltainen ja pihlajanmarjainen olut oli yksi kierroksen parhaista.
 

Il Birrificiossa tarjolla oli Donut Islandin Rödbärgen: pirteän punaherukan punainen olut, jonka nimessä yhdistyivät osuvasti Punavuori ja marjat. Mustaherukalla höystetty ja maitohapoilla hapatettu olut oli ihanan kirpakka, muttei niin överihapan, että juotavuus olisi kärsinyt. Tykkäsin tosi paljon. Olut, josta tuli mieleen kesäjuhlat ulkona marjapensaiden siimeksessä leppeässä elokuun alun säässä.Punavuoren Ahvenessa maistovuorossa oli aika erikoinen ja vaikeasti tavoiteltava olut. Hopping Brewstersin Gruit Pale Ale oli samaan aikaan hedelmäinen ja helppokin pale ale ja yrttinen, makeahko muinaisolut. Mietiskelin, kumpaa tyyliä tämä nyt sitten edusti enemmän, mutten päässyt oikein mihinkään lopputulokseen. Hyvä olut joka tapauksessa, vaikkei oluen syvimmästä olemuksesta ihan selvyyteen päässytkään.
Black Doorin olut oli Stadin Panimon Helsch. Kyseessä oli klassisen oloinen Kölsch: maltainen ja makeahko. Tässä kohtaa kierrosta Kölsch tuntui hieman tunkkaiselle alle maistettujen oluiden takia, joten se pitäisi maistaa vielä erikseen ihan puhtaalta pöydältä. En nyt sen kummemmin siis lähde erittelemään makua, muuten kuin toteamalla, että olut oli mielestäni ihan tyylinsä mukainen.  


Kierroksen viimeinen paikka oli Bier-Bier, jossa maisteltiin Sori Brewingin Pilsiä. Klassinen, raikas ja kevyesti rapsakka pils oli kiva ja juotava tuttavuus. Tämäkin olut oli ihan selvä kesäjuoma, eli SOPP:eihin sopivaa kamaa. Todennäköisesti tulee nousemaan suosikiksi puhdaslinjaisuutensa ja helppoutensa ansiosta. 

Elämäni eka Punavuori Pub Crawl oli tosi mukava ja antoisa kokemus, oli kiva viettää aikaa hyvässä seurassa tosi laajaa skaalaa edustaviin uusiin oluisiin tutustuen. Punavuori Pub Crawleja lienee tulossa jatkossakin, joten suosittelen osallistumista tulevaisuuden kierroksille kaikille oluesta kiinnostuneille, varsinkin niille, jotka asuvat pääkaupunkiseudulla tai sen tuntumassa. Kiitos kivasta kierroksesta järkkääjille, baareille ja panimoille, osallistun mielelläni näihin uudestaankin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti