lauantai 4. huhtikuuta 2015

Suklaamunan seuralainen: Vakka-Suomen Suklainen Pääsiäisportter

Taustaa: Uudessa-Kaupungissa majaansa pitävän Vakka-Suomen Panimon Suklainen Pääsiäisportter on tämän kevään kausituote, josta Alkoihin toimitettiin erikoiserä. Suklaisen Pääsiäisportterin valmistuksessa on käytetty sekä aitoa suklaata että suklaa-aromia, eli kyseessä on jo lähtökohtaisesti melkoinen suklaapommi olueksi. Oluen mallaspuolesta vastaavat pilsner-, münich-, karamelli- ja värimaltaat.

Panimo: Vakka-Suomen Panimo
Olut: Prykmestar Suklainen Pääsiäisportter
Tyyli: Porter
Prosentit: 7,5 %
Kantavierre: 18 °P
Katkeruus: 24,6 IBU
Väri: 117 EBC

Tuoksu: Tuoksusta erottuu suklaata, mallasta, kahvipapua, luumua, kaakaojauhetta ja kirsikkaa. Tuju ja tuhdisti makea tuoksu nappaa nenään jo kaukaa.

Ulkonäkö: Tumman punaruskean oluen vaahto on luonnonvalkoinen, paksuhko ja nopeasti haihtuva.

Maku: Maku on suklaapatukkamaisella tai maitosuklaakonvehtimaisella tavalla suklainen, makea ja maitokermainen. Loppumaussa on hedelmäisiä, kolamaisia, karkkimaisia, hunajaisia ja siirappisia sävyjä. Hyvin makea olut muistuttaa maultaan joitain pääsiäismunia. Suklaisuus ei ole aidointa mahdollista, vaan enemmänkin keinotekoista lajia.

Suutuntuma: Keskitäyteläinen suutuntuma, joka on melkoisen hiilihapokas, hiilihappoja on liikaakin. Suutuntumaltaan vähän limsamainen.

Omat pisteeni Olutoppaassa: 28/50

Mihin tilanteeseen sopii? Tässä on olut, joka kaipaa kipeästi seuraa esimerkiksi pääsiäismunista tai mämmistä. Testasin sitä molempien kanssa makoisin tuloksin. Yksinään olut ei pääse parhaiten oikeuksiinsa, joten sen luontevin paikka onkin pääsiäisen olut-ruokaparituksen osapuolena. Hyvin pohditun ruokaparituksen kontekstissa se on mukava pääsiäisolut. Pääsiäisportter on suklaisten, siirappisten ja maltaisten jälkiruokien kumppani ja ehdottomasti makean ystävän olut. 

Pisteitä kuitenkin vievät alaspäin selkeästi epäaidon oloinen ja omaan makuuni yltiömakea maku, epätasapainoinen suutuntuma ja paahteisuuden lähes täydellinen puuttuminen.

Lisätietoja:

Vakka-Suomen Prykmestar Suklainen Pääsiäisportter Alkon sivuilla:

Vakka-Suomen Prykmestar Suklainen Pääsiäisportter Olutoppaassa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti