keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Tärppejä Craft Beer Helsinkiin

Craft Beer Helsinki järjestetään tänä vuonna toista kertaa Rautatientorilla. Viime vuoden festari jäi minulta väliin, mutta tällä kertaa yritän kovasti päästä paikalle joko torstaina tai perjantaina.

CBH näyttää painottuvan tänä kesänä entistä enemmän gastronomiselle puolelle: ruokakojuja on tulossa peräti kahdeksan. Festarin pyrkimys erottautua poikkeuksellisen runsaalla ruokatarjonnalla on varmaankin järkevää, sillä Suomen olutkesässä tapahtumia on nykyään kuin sieniä sateella ja Helsingissäkin oluttapahtumia mahtuu heinäkuuhun nykyään yhden sijaan kaksi. Kasvissafkaajallekin on kerrankin useita vaihtoehtoja, joista valita se itselle mieluisin tai joita vaihdella päivän ja fiiliksen mukaan. Itse odotan ehkä eniten kasvisravintola Omnamin dosa-lettuja, joita en ole aiemmin useista Omnam-visiiteistäni huolimatta päässyt maistamaan.

Ruoista oluisiin, eli siirtykäämme kokoamiini juomatärppeihin. Tärppejä miettiessä ei voi unohtaa Omnipolloa, jonka oluet ovat nousseet oluttarjonnan parhaimmistoon lähes joka festareilla, joille niitä ylipäätään on Suomessa roudattu.

Omnipollo, Ruotsi (ja Buxton, Iso-Britannia)

Omnipollo Gimbagagompa Coffee Vanilla Granola Imperial Stout, 11 %
Taas näitä oluita, joiden nimen lausuminen voi olla astetta haastavampaa ainakin illan viimeisinä tunteina. Omnipollon tiskillä saadaan varautua kaikenlaisiin kielikukkasiin simpanssista kimppakomppaan. Kiinnostavaa nähdä, miten granola tulee esiin oluen mausta vai tuleeko. Pohja ainakin lienee omnipollomaisen tuhti, makeahko ja paahteisen suklainen.

Kuvituskuvassa HBF:ssä maisteltu Omnipollo Noa, joka löytyy myös Craft Beer Helsingistä
Omnipollo & Buxton Original Texas Pecan Ice Cream Porter, 10 %
Omnipollon ja Buxtonin jäätelösarjalaiset ovat olleet aina varsin nautittavia ja erityisesti kesällä niiden herkullisen kermainen, vaniljainen maku pääsee oikeuksiinsa. Pekaanipähkinäisessä porterissa pähkinän rasvaisuus ja jäätelömäinen makeus täydentävät toisiaan. Reippaamman suklaisuuden ystävälle voisi suositella myös Rocky Road Ice Cream Porteria.

Omnipollo Nebuchadnezzar Imperial IPA, 8,5 %
Imperial IPA, jonka maku on täyteläisen hedelmäinen ja suutuntuma samettisen pehmeä. Suosittelen lämpimästi testaamaan, jos tämä ei ole vielä tuttu.

Hiisi, Suomi
Itse (Limited Batch #500), 6 %
Karviaissourit ovat suosikkejani, sillä niissä voimakas happamuus ja kirpeys yhdistyy yleensä selkeään karviaisen makuun. Hiisi hallitsee happamat taidokkaasti. Maista tätä, jos tykkäät kirpakasta.

Humalove, Suomi (ja Whisker.beer, Puola)
Nolla Sour, 0 %
Alkottomat oluet ovat harvoin soureja, tässä on siis ihan uudentyylinen tuttavuus ainakin minulle. Limettisyys saanee aikaan raikkaan happamuuden, joka toimii varmaan ihan hyvin nollalinjallakin.

Kuvituskuvassa Humaloven ja Wąsoszin yhteistyöolut Foreign Extra Stout
Humalove / Whisker.beer Tank BFF Series II: Krówki, 8 %
Puolalaisen Wąsoszin ja Humaloven kollabot ovat olleet hyviä, miksei siis Whiskerinkin kanssa homma voisi toimia. Tyylinä on Baltic Porter. Humaloven tummat oluet ovat olleet aiemmin mieleeni ja niissä on ollut aina jotain vähän spesiaalia.

La Quince, Espanja
Vanilla Black Velvet (2016), 9,5 %
Ihanan vaniljainen, suussasulavan suklainen ja kivasti jälkiruokamainen imperial stout kannattaa maistaa, oli sitä kokeillut aiemmin taikka ei. Vuoden 2016 vuosikertatuotteena tämä varmaan alkaa jo olla hiukan kypsyneempää kamaa kuin viimeksi tätä maistaessani.

Pinta, Puola
Atak Chmielu, American IPA, 6 %
Sopusuhtaisiin prosentteihin sujautettu American IPA osuu Pintan vahvuusalueelle. Pintan IPAt ovat olleet hyvin maukkaita aiemmin, joten tästä on suht kovat odotukset.

Stone, USA
Stonen tarjontaa HBF:ssä
Drew & Steve's Imperial Mutt Brown Ale (Spotlight Series), 9 %
Olen kerran aiemmin maistanut Stonelta brown alea ja silloin ainakin kokemus oli erittäinkin positiivinen. Vahvat brown alet ovat joskus vähän övereitä, mutta Stone hallinnee homman ja osannee pitää kokonaisuuden pehmeänä ja tasapainoisena.

CoolHead Brew, Suomi & Lehe Pruulikoda, Viro
Son of A Peach!, 4 %
Hedelmäoluet ovat joskus vähän niin ja näin. Persikka-berliner weisse kuulostaa kuitenkin sen verran happamuuden ja makeuden sopusuhtaiselta tasapainolta, että uskaltaisin kokeilla tätä hyvillä mielin.

Founders, USA
Azacca IPA, 7 %
Ennen kokematon IPA Foundersilta menee tärppilistalle automaattisesti. Makukuvaus lupaa mangon ja karamellin makuja, jotka yleensä kuuluvat muutenkin Foundersin vakiopakettiin aika saumattomasti.

Nitro Oatmeal Stout, 4,5 %
Nitro-oluissa pehmeys korostuu. Miedoista oluista lisäpehmeys tekee samettisia ja ihanan kermaisia. Vahvoja ja ärhäköitä makuja kaipaavalle tämä voi olla liian pliisu olut, mutta samettisen suklaisuuden ystäville tuskin.

UG Brewery, Suomi

Vintage Ale 2017 Pohjoisen Jättiläinen, 11 %
Pohjoisen Jättiläisen pidempään kypsynyt versio. Tästä oluesta on tullut tärppilistojeni vakio, eikä syyttä, onhan olut aikamoinen pihkaisuuden, karamellisuuden ja kastanjaisuuden cocktail.

Siinäpä vähän vinkkejä festarin koluamiseen. Juomatarjonta on tosin jälleen kerran niin runsasta, että mitään tyhjentävää listaa en edes yrittänyt laatia. Toivottavasti näistä liikenee kuitenkin jotain inspiraatiota :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti