Kokoelma Viron pienpanimobuumin hedelmiä on vihdoin ja
viimein saatu raijattua lahden yli Suomen puolelle, ainakin hetkellisesti.
Kiitos tästä olutkulttuurisesti merkittävästä teosta kuuluu Bryggeri
Helsingille, joka esittelee Viron pienpanimoviikoillaan eteläisen naapurimaamme
olutparhaimmistoa. Viron nousevalle olutskenelle tämä on merkittävä hetki,
sillä maan pienpanimot esittäytyvät ensimmäistä kertaa laajasti olutharrastajille
Viron rajojen ulkopuolella. Viron pienpanimoviikot alkoivat 26.2. avajaisten
merkeissä ja kestävät aina 14.3. asti. Juomapuolen lisäksi tarjolla on monenmoista
oheisohjelmaa ja vartavasten tapahtumaa ajatellen suunniteltu menu
juomasuosituksineen.
En päässyt harmikseni paikalle avajaispäivänä, mutta viime
lauantaina totesin olevan jo korkea aika päästä tutustumaan virolaisiin
olutherkkuihin. Ja melkoisia herkkuja ne olivatkin! Yllätyin pienpanimoviikkojen tasosta,
koska hienoiset ennakkoluuloni naapurimaan alkoholituotannosta olivat
vallanneet mieleni. Ennen lauantaita mielessäni kummitteli kaikenlaisia irrelevantteja
assosiaatioita aina Viron viinarallista virolaisiin vaaleisiin ja vähemmän
vaaleisiin bulkkilagereihin asti.
Tarjonta Viron pienpanimoviikoilla jakautuu Bryggerin ylä-
ja alakerran puoliin, joista molemmissa on tarjolla omat hanatuotteensa. Lisäksi on saatavilla runsas valikoima pullo-oluita.
Alakerrasta löytyy lisäksi tapahtumaan liittyvä infopöytä. Lauantai-iltana seurueemme
saapui Bryggeriin otapuilleen puoli kymmenen aikaan illalla, jolloin sekä ylä-
että alakerta olivat suhteellisen tiuhasti kansoitettuja. Tilanne oli sikäli
itselleni jännittävä, että minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta virolaisista
pienpanimo-oluista. Liikkeelle lähdettiin siis melko lailla puhtaalta pöydältä. Olin
kyllä kuullut, että teemaviikoilla olisi tarjolla suomalaisen olutharrastajan
suuhun saumattomasti sopivaa Öötä sekä Pimeenä että ihan vaan Öönä versiona.
(Seurueemme saikin tästä hupia koko illaksi, sillä mielikuva hiukan
humalaisesta yönpimeän mallasjuoman tilaajasta örisemässä öö-kirjainta
baaritiskillä oli harvinaisen tarttuva.)
Põhjala Topelt Nelson Double IPA, Pühaste Nokturn Black IPA ja Põhjala Pime Öö Imperial Stout |
Ensimmäisenä mukaamme tarttuivat yläkerrasta porukalla
jaettavaksi Põhjala
Pime Öö Imperial Stout, Pühaste Nokturn Black IPA ja Põhjala
Topelt Nelson Double IPA. Näistä suosikkini oli Nokturn Black IPA. Black IPA on
yksi suosikkityylilajeistani, mutta valitettavasti on olemassa monta tapaa
tyriä tässä tyylissä. Mielestäni Nokturn ei sortunut niistä yhteenkään. Black
IPA:n spektrillä olut sijoittuu sinne paahteisempaan päähän melko lähelle
imperial stoutia ja jopa porteria. Tuoksussa lakritsi, tumma suklaa, sitruuna
ja paahteinen mallasleipäisyys muodostavat kiinnostavan ja herkullisen
kombinaation. Maun puolella paahdetun kahvipavun ja suklaan aromi tuntuu
lakritsisuuden ja rapsakan, pehmeähköllä tavalla havuisen humaloinnin ohella
selvästi varsinkin loppumaussa. Suutuntuma on tuhti, liukas ja pehmeä. Tältä
Black IPA:n kuuluu maistua.
Pimeää olutta |
Pime Öö aiheutti pienen hämmennyksen, sillä se olikin jotain
enemmän Nøgnen
Dark Horizonia muistuttavaa kuin perinteisen imperial stoutin perikuva. Olutta
arvioidessani suhteutin sitä väkisinkin poikkeuksellisen erinomaiseen Dark
Horizoniin, mikä voi vaikuttaa mielipiteeseeni. Oluen tuoksu oli voimakas, siirappinen,
paahteinen, kirsikkainen ja valitettavasti myös melko alkoholinen. Maku oli
erittäin liköörimäinen, sokeriluumuinen, suklaakonvehtinen, vaniljakastikkeinen
ja varsin makea, suorastaan imelä. Suutuntumaltaan olut oli öljyinen ja liukas.
Makeuden ja alkoholisuuden vuoksi Pime Öön kokonaisuus jäi epätasapainoiseksi,
vaikka periaatteessa oluessa oli hyvinkin paljon potentiaalia. Katkeruus tai
kuiva paahteisuus olisi voinut tasapainottaa makeutta ja realisoida oluessa
piilevän potentiaalin.
Topelt Nelson Double IPA oli tavallaan oikein makoisa olut,
mutta sitä vaivasi sama ongelma kuin Pime Öötä, eli liiallinen makeus. Oluen
tuoksun lupaavan hedelmäinen ja tuore katkeruus hukkui maussa mielestäni liikaa
imelään, hiukan vaniljaiseen ja pikkuisen ylikypsää hedelmää muistuttavaan
taustamakuun. Huikeita trooppisen metsän makuja, kuten mangoa, papaijaa ja limettiä
oli tästä huolimatta havaittavissa jonkin verran ja aina niiden osuessa
kohdalle toivoin miellyttävän maun kestävän pidempään. Uusiseelantilaiset
humalat miellyttävät minua, joten niiden läsnäolon olisi suonut olevan
tuntuvampaa. Samaten katkeruutta olisi toivonut olueen vielä astetta enemmän. Oluen
suutuntuma oli melko täyteläinen ja
sillä puolella homma toimi melko lailla hyvin. Lopputulemana jälleen kerran:
hieno potentiaali, jonka toteutuminen jäi aavistuksen puolitiehen. Pienellä
muokkauksella hyvästä oluesta olisi uskoakseni saanut todella erinomaisen.
Põhjala Rukkirääk Ruis Ale |
Muista maistelluista oluista mieleeni jäi yksi, joka ei niin
paljon miellyttänyt pöytäseuraani, mutta oli omasta mielestäni erittäin
kiinnostava ja positiivinen kokemus. Kyseessä oli Põhjalan panimon Rukkirääk
Ruis Ale. Oluen valmistuksessa on käytetty kahdeksaa eri mallasta ja humalina
Cascadea ja Chinookia. Oluen tuoksussa oli palaneen rukiin tuoksua,
paahteisuutta ja hiukan mallasta. Maku oli voimakkaan viljainen, leipähiivamaisen
muhkea, rukiinen ja mallaslimppuinen höystettynä aavistuksen tuhkaisella
loppumaulla. Rukiin vaikutus oli oluessa melko dominoivaa, mutta olut ei
sortunut silti karkeuteen. Oluen suutuntuma oli täyteläinen, pehmeä ja
miellyttävä. Rukkirääk poikkesi jonkin verran muista juomistani ruis-aleista,
liekö syynä oluessa käytetty virolainen, makuprofiililtaan omalaatuinen ruis.
Põhjala Uus Maailm West Coast Wheat Ale |
Illan aikana erityisesti Põhjalan oluet tulivat tutuiksi ja totesin niiden olevan
hyvin mielenkiintoisia ja omalla, selvästi erottuvalla tyylillä toteutettuja tuotteita.
Tähän mennessä mainitsemieni oluiden ohella suosittelen maistamaan ainakin Põhjalan
Uus Maailm West Coast Wheat Alea, joka oli suhteellisen suoraviivainen, raikas,
helposti juotava ja rapea olut. Põhjala
on viime syksynä varsinaisen toiminnan aloittanut nuori panimo, joka on
nopeasti noussut kohti olutmaailman huippua. Tästä panimosta kuullaan varmasti
vielä ja paljon!
Yhden illan pohjalta Viron pienpanimoviikoista jäi suuhun hyvä ja pitkä
jälkimaku. Suosittelen siis vahvasti poikkeamaan Bryggerissä, mikäli uudet
olutkokemukset kiinnostavat. Tarjolla olevat oluet ovat kaikkea muuta paitsi
kaavoihin kangistuneita tahi tylsiä.
Lisätietoja:
Viron pienpanimoviikot Bryggerin sivuilla:
http://bryggeri.fi/viron-pienpanimoviikot-bryggeri-helsingissa-26-2-14-3/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti