Taustaa:
Suomen Olutmestari-kilpailussa valitaan vuosittain yksi onnekas ravintola-alan
ammattilainen luomaan oma nimikko-oluensa yhteistyössä Sinebrychoffin kanssa. Tämän
vuoden Olutmestari on Jani Suomalainen. Vuoden 2015 Olutmestarin olut ei ole
ihan sieltä perinteisimmästä päästä, sillä se on tiettävästi ensimmäinen Suomessa
tuotettu Berliner Weisse. Sain kunnian olla tuomaroimassa Olutmestari-kisaa
syksyllä ja tänään pääsin myös ilokseni mukaan Bärliinerin ennakkomaisteluun
Tennispalatsin William K:hon.
Panimo:
Sinebrychoff
Olut:
Suomen Olutmestarin Bärliineri
Tyyli:
Berliner Weisse
Prosentit:
3,8 %
Kantavierre:
9,0 °P
Katkeruus:
30 IBU
Väri:
15 EBC
Tuoksu:
Tuoksusta erottuu aprikoosia, marjaisuutta, vehnäisyyttä ja hienoista greippisyyttä. Tuoksu on pehmeähkö ja melko mieto.
Ulkonäkö:
Vaaleankuparinen olut valkoisella, kermaisella ja tiiviillä vaahdolla.
Maku:
Hienovireisen hedelmäinen katkeruus ja raikkaan hapan puna- ja valkoviinimarjan
maku kulkevat käsikädessä maun alkuvaiheilla. Keskimaku on tasapainoinen ja
alkumakua pehmeämpi, vehnäolutmaisia elementtejä, kuten persikkaisuutta on
havaittavissa jonkin verran. Loppumausta löytyy myös kreikkalaiseen jogurttiin
vivahtavaa maitohappoista happamuutta sekä vaniljaisuutta. Perus-Berliner
Weisseen verrattuna tämä olut on selvästi katkerampi, jopa siinä määrin, että
luonnehtisin sitä Berliner Weisse-IPA-hybridiksi.
Suutuntuma:
Yllättävän täyteläinen suutuntuma, sanoisin, että keskitäyteläinen. Rapsakka humalan
puraisu tuntuu kitalaessa.
Omat
pisteeni Olutoppaan asteikolla: 36/50
Mihin
tilanteeseen sopii? Veikeässä Bärliinerissä on aineksia kesäterassien
klassikoksi. Toki sitä sopii tarjoilla myös jälkiruokien, kuten
valkosuklaakakun tai marjaisten herkkujen kanssa. Olutmestari itse suosittelee luomustaan
salaattien, grillatun kananrinnan, lohipastan ja rasvaisten kalojen seuraksi.
Uskoisin, että tämän oluen seurassa viihtyvät monenmoisten ruokalajien ohella
monenlaiset olutharrastajat. Pikkuvinkkinä niille, joille Berliner Weisse on
tyylinä tuntematon: tämän happamuuteen taipuvaisen vehnäoluen voi nauttia joko siirapilla tai ilman.
Siirapillinen vaihtoehto sopii paremmin makean ystävälle, kun taas happamista
mauista pitävä nauttii Berliner Weissensa yleensä sellaisenaan. Itse kokeilin molempia vaihtoehtoja Bärliinerin kanssa ja totesin kummankin toimivaksi.
Lisätietoja:
Sinebrychoffin tiedote Suomen Olutmestarin Bärliinerin
julkaisusta:
http://www.kauppalehti.fi/5/i/yritykset/lehdisto/cision/tiedote.jsp?selected=kaikki&oid=20150301/14262516501270&lang=
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti