maanantai 15. joulukuuta 2014

Aloittelevan olutharrastajan opas


Oluet yhdessä luonnollisista elinympäristöistään, eli oluttapahtumassa
Minulta kysellään usein vinkkejä sopivista oluista. Kyselijöillä on valtaisa into lähteä kartoittamaan oluiden maailmaa. Lähes rajaton tarjonta ja koko ajan kasvava valinnanvara saavat kuitenkin monen pään pyörälle. Sen oikean ohrapirtelön etsiminen on aloittelijalle kuin neulan etsimistä heinäsuovasta.

Etsinnän helpottamiseksi rustasin aloittelevan olutharrastajan oppaan. Opas kuljettaa lukijaansa vaihe kerrallaan polulla olutharrastuksen syvimpiin syövereihin. Vaikka esitän vaiheet kronologisessa järjestyksessä, niitä ei tarvitse välttämättä ajatella tiukasti toisiaan seuraavana ketjuna. Vaiheet ovat useimmiten päällekkäisiä ja limittäisiä. Joka tapauksessa uskoisin, että vaiheiden hahmottamisesta on hyötyä oluisiin perehtymisestä kiinnostuneelle.

Ja nyt, hengitä syvään, sillä luvassa on kirjoitusteni keskimääräiseen pituuteen nähden melkoinen maratonteksti. Uskoisin silti, että sen lukeminen loppuun kannattaa. Tämä opas on syntynyt suoraan omista kokemuksistani, eli oppaassa esitelty polku on minun omin jaloin tallaamani.

Vaihe 1. Tutustu oluisiin ja hae tietoa

Aivan ensimmäisenä on syytä päivittää omat ennakkokäsitykset oluesta. Sen voi tehdä helposti ja miellyttävästi esimerkiksi suomalaisia olutblogeja lukemalla. Lue erityisesti olutarvioita ja tutustu niiden avulla eri oluttyyleihin. Katso, millaisia luonnehdintoja eri tyylilajien oluet ovat saaneet ja mitä yhteistä niillä näyttäisi olevan. Pian sinulle muodostuu käsitys oluiden moninaisuudesta. Huomaat, ettei olut ole yhtä kuin lager, vaan paljon, paljon enemmän.

Jos olut on sinulle kategorisesti vieras ja ankea asia, suosittelen lukemaan olutbloggarien juttuja omasta polustaan olutharrastajaksi. Huomaat, että harrastajaksi voi päätyä montaa reittiä, eivätkä kaikki harrastajat edes ole alunperin tykänneet oluista. Innostus on tullut vähitellen uuden maailman avautuessa. Intohimo olueen ei ole luonteeltaan syntymässä saadun lahjan tai taivaasta tipahtaneen erikoiskyvyn kaltainen, vaan enemmänkin sitä voisi luonnehtia harrastuksen myötä kasvavaksi kiinnostukseksi. Mitään mystistä olutihmisten klaania ei ole olemassa.

Yks kappale aloittelijalle suositeltavia olutkirjoja
Mikäli tykkäät lukea kirjoja, suosittelen tutustumista esimerkiksi Anikó Lehtisen helppolukuiseen Yks olut! - kirjaan. Kirjasta löytyy monipuolisen oluttietouden ohella käytännönläheisiä vinkkejä omantyylisen oluen valintaan. Myös muita selkeitä ja kansantajuisesti kirjoitettuja olutkirjoja kannattaa ehdottomasti lukea, mutta kaikkein paksuimmat ja laaja-alaisimmat opukset kannattaa vielä tässä vaiheessa skipata suosiolla. Ehdit varmasti lukea niitä sitten myöhemminkin.

Vaihe 2. Tee tutkimusretki omaan makuusi

Jotta oluiden maailma avautuisi sinulle, on lähdettävä ihan perusasioista. Olut on juoma. Siihen pätevät ihan samat lainalaisuudet kuin muuhunkin syötävään ja juotavaan. Jokaisella on tiettyjä makumieltymyksiä, jotka vaikuttavat siihen, millaisia ruokia hän valitsee lautaselleen ja millaiset juomat häntä miellyttävät. Omaan makuun on hyödyllistä tutustua jo olutharrastuksen varhaisessa vaiheessa, jotta itselle sopivat oluet löytyvät helpommin. Laaja-alainen erilaisiin makuihin tutustuminen auttaa juuri sinulle mieluisten oluiden löytämisen ohella myös aterioidesi kanssa yhteensopivien oluiden löytämisessä. Maku on siis olutharrastuksen avainasia.

Olutta aterialla

Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

Mikä perusmaku on eniten mieleeni, suolaisuus, happamuus, makeus, karvaus vai umami?
Mikä on lempiruokani?
Mistä ruoka-aineista pidän?

Omaa makua kartoittaessa monet huomaavat itsessään mieltymyksen tiettyihin perusmakuihin tai ruokiin. Jotkut ovat erityisen ihastuneita vahvoihin, intensiivisiin ja tummiin makuihin, kuten tumman suklaan, kahvin ja salmiakin makuihin. Toiset taas pitävät happamista mauista, kuten sitrushedelmien, puolukan ja erittäin kuivien valkoviinien mausta. Kolmansien mieleen ovat makeat, siirappiset ja maltaiset maut, kuten joululimpun, olutleivän tai mämmin maut. Neljännet pitävät parhaina mietoja ja pehmeitä makuja, kuten ranskanleivän ja banaanin makua.

Useimmille makumieltymyksille löytyy vastinpari oluiden puolelta. Sitä voi kuitenkin olla vaikea lähteä etsimään kylmiltään. Siksi tässä kohtaa höystän tekstiäni taulukolla, josta voi katsastaa suoraan joitakin lempimakuja osuvimmin vastaavat oluttyylit. Näistä tyyleistä voi lähteä liikkeelle ja laajentaa reviiriään myöhemmin myös muihin oluttyyleihin. Taulukon lähteenä ovat taas perinteiseen tapaan olleet olutkirjat, netti ja oma pää.

Lempiruokia ja -juomia
Lempi-ruoka-aineita
Sopivia olutyylejä
Mutakakku, espresso,
80 % tumma suklaa, täyteläinen punaviini, naudanliha
Tumma suklaa, tumma kahvi, salmiakki
Chocolate stout, stout, porter
Makeuttamaton puolukkamehu, katajanmarjakastike, gin tonic, katkerot, erittäin kuiva valkoviini
Pihlajanmarja, puolukka, sitruuna, greippi, pinjansiemenet, persikka, inkivääri
India Pale Ale, American Pale Ale
Kinuskikakku, puolukkapiirakka, gin tonic, katkerot, kuusenkerkkälikööri
Toffee, puolukka, greippi, persikka, kuusenkerkkä
Double India Pale Ale
Sitruunasorbetti, etikkakurkut, erittäin kuiva valkoviini ja siideri, kasvisruoat, salaatit, piimä
Sitruuna, puolukka, karpalo, vadelma, herukat, etikka
Hapanoluet, eli sourit, berliner weisse
Joululimppu, mämmi, olutleipä, kotikalja, murot
Siirappi, viljat, mallas
Tumma lager, bock, suomalainen perus-jouluolut
Ranskanleipä, hedelmäsalaatti, perunamuusi, kana, kala, perusoluet ja -siiderit
Vehnä, kerma, banaani, maito, hedelmät
Vehnäolut, sitruunalla maustettu lager tai maissiolut
Kuivakakku, kuivat valkoviinit, shampanja, kalkkuna, vuohenjuusto
Kuivatut hedelmät, joulumausteet, pähkinät, aprikoosi
Tripel, blonde yms. vaaleat belgityyliset oluet
Taatelikakku, luumukiisseli, glögi, piparit, voimakkaat juustot
Kastanja, kuivatut hedelmät, lakritsa, luumu
Tummat belgialet, barleywine
Kinkku, savukala, mallasleipä, tervajäätelö, viski
Savu, terva, sianliha, mallas
Lager, savuoluet

Vaihe 3. Etsi mentori tai useampi

Yhdessä maistelu on mielekkäämpää

Olutharrastus on mielekkäämpää, kun sinulla on samanhenkistä seuraa. Mentori on henkilö, joka on harrastanut oluita jo pidemmän aikaa. Hän tuntee oluttyylit ja oluiden perusmaut. Hän voi neuvoa sinua ja kulkea vierelläsi uudessa, joskus pelottavassakin maailmassa. Hän on kokenut ne samat hämmennyksen ja epävarmuuden tunteet, joita sinä nyt kenties koet olutravintolan tiskillä sopivaa olutta kuumeisesti etsiessäsi. Hän tietää, kuinka vaikeaa on luovia IPA:n, DIPA:n, IIPA:n ja muiden kummallisten lyhenteiden seassa tietämättä mistään mitään.

Jotta mentorisi osaisi antaa juuri sinulle sopivia neuvoja, sinun on tunnettava oma makusi ja osattava kertoa siitä hänelle. Oman maun kartoittaminen on tärkeää, jotta saisit mahdollisimman antoisia olutkokemuksia.

Vastoin yleistä uskomusta ei ole olemassa olutta, joka olisi kaikkien maailman ihmisten mielestä hyvää. Ei ole myöskään olemassa yleispätevää ja helppoa aloittelijan olutta, josta sinä aivan satavarmasti tykkäisit. Pomminvarmoista naisten, miesten, blondien, punatukkaisten tai keski-ikäisten oluista puhumattakaan. Sen sijaan on olemassa miljoona erilaista makua ja niiden kanssa yhteensopivat noin miljoona erilaista olutta. Aluksi tämä voi tuntua hankalalta, mutta myöhemmin alat mitä todennäköisimmin nähdä monipuolisuuden rikkautena.

Hyvä mentori osaa kysyä sinulta, millainen makusi on ja tarjoaa sinulle vaihtoehtoja sen perusteella. Tätä kautta sinulle alkaa parhaimmillaan rakentua itsesi näköinen olutharrastus. Simppeliä, mutta tehokasta.

Vaihe 4. Maistele, maistele ja maistele

Vankan tietopohjan kartuttaminen oluista on yksi asia. Maistelu on kuitenkin ihan oma juttunsa. Vasta oluita ennakkoluulottomasti maistelemalla pääset konkreettisesti sisään harrastukseen. 

Olutmaistelu OlutExpossa
Maistelua voi toteuttaa hyvinkin monella tavalla vapaamuotoisesta baari-illan maistelusta järjestelmälliseen tasting-iltamaan oluille suunniteltuine erikoislaseineen ja reittauslomakkeineen. Oma tapasi voi olla mitä tahansa näiden väliltä tai jopa ulkopuolelta. Tärkeintä on tutustua eri tyyleihin ja maistaa kaikkia saatavilla olevia oluttyylejä ainakin kerran. Kiirehtimiseen ei ole tarvetta, eli kaikkia mahdollisia ja mahdottomia oluita ei tarvitse, eikä kannata maistaa yhden illan aikana. Määrällinen ahneus ei myöskään sovi maisteluun. Suosi mieluiten pieniä annoksia ja aloita maistelukierros miedoimman makuisista ja miedoimmalla alkoholiprosentilla varustetuista tuotteista. Tuoksuttele oluita ennen maistamista. Muista juoda vettä eri oluiden välissä. Makujen neutralointiin voi käyttää halutessaan esimerkiksi kurkkua tai mietoa vaaleaa leipää.

Olutmaistelu on kivaa ajanvietettä sekä yksin että yhdessä, eikä siihen tarvitse suhtautua ylettömän vakavasti. Tuoksuja, makuja ja suutuntumaa voi tutkailla omista lähtökohdista käsin, eikä omia tulkintoja tarvitse harrastajien joukossa hävetä. Jokaiselle maistelukokemus on erilainen, eikä kenelläkään ole oikeutta tuomita sinun tulkintaasi vääränlaiseksi. Oluen maistelussa parasta on juuri rentous: pönöttäminen ja hienostelu eivät sovi maistelupöytään. Silti analyysissä voidaan joskus uppoutua hyvinkin syvällisiin ulottuvuuksiin.

Tulet todennäköisesti harrastuksesi aikana kohtaamaan monenmoisia oluita laidasta laitaan. Jotkut saattavat räjäyttää tajuntasi ja jotkut...kröhöm, eivät niinkään. Älä lannistu, vaikka kohtaisit aivan järkyttävän pahanmakuisen oluen. Jokainen kohtaa varmasti olutharrastuksensa varrella myös oluita, jotka eivät vaan kerta kaikkiaan sovi omaan makuun. Se on normaalia. Se ei ole mikään ylimaallinen merkki siitä, että seuraava oluesi tulee olemaan yhtä kammottava kokemus. Totea hiljaa mielessäsi, että tulipahan tämäkin testattua ja siirry eteenpäin.

Kun olet harjoittanut makuhermojasi riittävästi kotimaan kamaralla, voit suorittaa oluenmaistelun käytännön harjoittelujakson ulkomailla. Olutmatkailu avartaa jo siksikin, että jokaisen maan oluttarjonta ja olutkulttuuri ovat ihan omanlaisiaan. Yksi syy matkustaa on myös Suomen rajojen sisältä saatavan olutvalikoiman valitettava rajallisuus. Läheskään kaikkia oluttyylejä ei saa Suomesta. Se on valitettavaa, mutta totta. Ainakin toistaiseksi.

Vaihe 5. Anna oma panoksesi kotimaisen olutkulttuurin rakentamiseen

Jonkin aikaa oluita maisteltuasi huomaat ehkä, että sinulla on uusi harrastus. Onnittelut, sinusta on tullut olutharrastaja! Nyt on koittanut aikasi olla itse mukana suomalaisen olutkulttuurin rakentamisessa ja muokkaamisessa. Oma tapasi osallistua voi olla vaikkapa oluista kirjoittaminen, oluttapahtumissa verkostoituminen, muiden mentorina toimiminen tai aktiivinen keskusteluun osallistuminen kaveripiirissä. Olutkulttuurin kehittämisessä jokaisella harrastajalla on oma olennainen paikkansa.

Lisätietoja:

Me Naiset-lehden vinkkejä olutharrastusta aloitteleville naisille (osaan vinkeistä tosin suhtaudun pienellä varauksella ja artikkelin otsikkoon erittäin suurella varauksella):
http://www.menaiset.fi/artikkeli/ruoka/nain_opit_tykkaamaan_oluen_mausta_5_vinkkia

6 kommenttia:

  1. Erittäin hyvä kirjoitus, jollaista olen itsekin pohtinut aina välillä, mutta epäilen etten olisi siitä näin selkeää saanut aikaiseksi. Noita kysymyksiä kun tuppaa tulemaan melko usein. Sen ainaisen "ai sä HARRASTAT kaljan juontia" lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Arto :) Mulla tämä idea on kanssa muhinut pidempään, mutta nyt vasta sain sen ulos tekstimuodossa. Olutharrastuksen aloittamiseen liittyviä vinkkejä kysellään kyllä usein ja niihin on hankalaa antaa lonkalta kovin tyhjentävää vastausta. Siksi siis paketoin vastauksen blogikirjoituksen muotoon.

      Poista
  2. Hyvä kirjoitus! Eritoten tuo taulukko on erinomainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jouni! Kiva, kun tykkäsit taulukosta, toivottavasti siitä saa myös ideoita :)

      Poista
  3. Hyvä kirjoitus, mutta jotenkin tuntuu että sellainen jolle olut on kategorisesti vieras ja ankea asia tuskin edes harkitsisi olutharrastusta... ;) Ja minuun tuo taulukko ei sovellu yhtään, vaan menee ihan ristiin ja löydän itseni useammastakin kategoriasta - tykkään monista hedelmäisistä ja raikkaista oluista mutta myös savuoluesta, ja (Olde Hansan) tumma hunajaolut on ykkössuosikki :)

    Pahoittelen että näin vanhaa juttua kommentoin, mutta äskettäin vasta löysin tämän blogin, ja mielenkiintoinen löytö olikin, kiva löytää "vertaistukea", kun oluesta pitävä nainen tuntuu olevan jotenkin kummallinen asia monille...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Rosetta, toki vanhojakin juttuja saa mielellään kommentoida :) Olet oikeassa siinä, että naisten olutharrastus on edelleen monille vähän outo juttu olutta harrastavien naisten määrän kasvusta huolimatta.

      Taulukko on aika vahva yksinkertaistus ja varmaan aika moni (minä mukaan lukien) löytää itsensä monista eri kategorioista :) Alkuperäinen idea oli antaa vinkkejä ihmisille, jotka ovat jo ainakin jollain tasolla hieman kiinnostuneita olutharrastuksen aloittamisesta, mutta valikoiman ja tyylien laajuus hämmentää.

      Olen hieman eri mieltä tuosta, että oluen ankeaksi ja vieraaksi kokeva henkilö tuskin harkitsisi olutharrastusta. Toki alunperin oluen vieraaksi tuntevan henkilön ryhtyminen olutharrastajaksi ei varmastikaan ole se tyypillisin tapahtuma, mutta ainakin joitain tällaisia tapauksia olen nähnyt omin silmin. Esim. olut oli minulle alkuun kyllä aika vieras ja maissioluita lukuunottamatta jopa vastenmielinen juttu, mutta siitä huolimatta lähipiirin houkuttelut ja omat kokeilut saivat minut yllättäen kiinnostumaan erikoisemmista oluista. Kiinnostuksen herääminen vaatii tietty omaa innostusta asiaan, mutta innostus voi tulla myös matkan varrella :)

      Poista