torstai 31. joulukuuta 2015

Olutbloggaajien yhteispostaus: Sinebrychoff Porter

Taustaa: Tämä postaus on osa itseään virallisesti olutbloggaajiksi tituleeraavien blogistien ja vähän muidenkin oluesta kirjoittavien kulinaristien vapaalla tyylillä toteutettua ja yhtä aikaa julkaistavaa yhteispostausta. Postaukseen osallistuvat omien tietojeni mukaan itseni lisäksi seuraavat blogit: Tuopillinen, JaskanKaljat, Reittausblogi, Huurteinen, Musamiehen Oluet, Keikyblogi, Pullollinen, Kaunis Humala, Mushimalt, Tuopin Ääressä, Arde arvioi, Viinihullun päiväkirja, Maistuva Mallas, Punavuori Gourmet, Olutverkko, Ölmönger ja Loppasuut. Postauksen aiheeksi valikoitui yleisöäänestyksen pohjalta Sinebrychoffin Porter, jonka historia ulottuu peräti 1860-luvulle. Perinteikäs olut on kivunnut omassa tyylissään useimpien olutharrastajien tunteman klassikon asemaan ja sitä pidetäänkin eräänlaisena porterin prototyyppinä. Minulla tämä tuote oli vielä arvioimatta, joten päädyin tekemään omasta postauksestani ihan perinteisen tyylisen reittauksen. Arviointia tehdessäni huomasin, että Koffin Porterista oli ehtinyt tulla itselleni jonkinlainen itsestäänselvyys-olut, jonka erityispiirteitä harvemmin oli miettinyt sen tarkemmin. Tutun ja mieluisan tuotteen tarkempi analyysi osoittautuikin yllättävän haastavaksi.

Tämän arvion myötä toivotan kaikille oikein antoisaa ja olutrikasta uutta vuotta 2016!

Panimo: Sinebrychoff
Olut: Porter
Tyyli: Porter
Prosentit: 7,2 %
Kantavierre: 16,7 °P
Katkeruus: 35,7 IBU
Väri: 270 EBC

Tuoksu: Tuoksussa on paahteista kahvia, turvetta, talkkunajauhoa ja paahdettua mallasta höystettynä hitusella kaakaopapua, palanutta mallasleivän kuorta ja tuoretta lakritsaa. Klassinen porterin tuoksu.

Ulkonäkö: Tumman suklaanruskean oluen vaahto on vaaleanruskea ja hiukan hunajaan vivahtava.

Maku: Ensin esiin nousee rapsakka humaloinnin ja kuivan kahvin yhteismaku. Keskimaussa on lakritsaa ja luumua. Oluen loppumaku on suklaakahvinen, mallasleipäinen ja ruskeasokerinen sekä pitkään viipyilevä. Pientä palaneisuutta ja hentoa savuisuutta on havaittavissa kautta linjan. Oluen tuoksustakin tuttu kärventyneen mallaslimpun vahva ja koko maun läpi jatkuva läsnäolo on kenties maun kiinnostavin piirre. Samainen piirre myös erottaa mielestäni parhaiten tämän oluen maun muista vastaavista portereista.

Suutuntuma: Oluen suutuntuma on viskoosinen ja paksuhko sekä hieman puraiseva.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  37/50

Mihin tilanteeseen sopii? Klassikkoporter sopii mainiosti sellaisenaan nautittavaksi. Sopivia seuralaisia tälle oluelle ovat oman kokemukseni mukaan erityisesti suklaakakku ja mallaslimppu. Oluen vahva makumaailma edellyttää myös ruokaseuralaiselta vähintään kohtalaista intensiivisyyttä. Olut suositellaan tarjoiltavan viileän huoneenlämpöisenä. Itse olen huomannut, että ohjeenmukainen tarjoilulämpötila tuo oluesta esiin parhaiten kaikki vivahteet, myös paahteisen, tumman ja kypsän maltaisuuden. Olen testannut olutta myös hieman suositusta viileämpänä ja todennut maun kevenevän viileässä versiossa huomattavasti. Kapinallisena tykkään myös tästä kevyemmästä makuversiosta, sillä siinä suklaisuus nousee esiin mielestäni hiukan puhtaampana.

Lisätietoja:

Sinebrychoff Porter Alkon sivuilla:

Sinebrychoff Porter Olutoppaassa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti