torstai 3. joulukuuta 2015

Oluen ystävän parhaat kirjalahjat

Kirjalahja on yksi suosituimmista joululahjoista, kenties siksi, että melkein jokaiselle löytyy jokin suosikkiaihe tai teema, johon liittyviä kirjoja hän mielellään lehteilee. Myös olutharrastajat ovat usein lukevaa kansaa, mutta vinkkejä heille sopivista kirjalahjoista ei ole vielä tähän mennessä kovinkaan usein tullut vastaan. Päätin tehdä vinkkipostauksen nyt, sillä joulun alla vinkkien antaminen on enemmän kuin paikallaan. Tähän alkuun varoitan vielä, että tämä kirjoitus on tehty paikoitellen kieli poskessa, eli sitä ei kannata ottaa ehdottomana totuutena. Enemmänkin tekstistä voi ammentaa osuvia assosiaatioita, jotka saattavat auttaa lahjaa pohdiskelevan lähemmäs lahjansaajan persoonallisuuden piileviä piirteitä. Kaikki listaamani kirjat löytyvät Adlibris-nettikirjakaupasta.

Vinkki viini- tai viskiharrastuksen kautta olutmaailmaan siirtyneelle:
Santtu Korpisen, Arto Koskelon ja Jarkko Nikkasen Olut, viini, viski yhdessä tuo kolme kiinnostavaa juomaa samojen kansien väliin. Kirjassa pohditaan juomien eroja ja yhtäläisyyksiä. Viini- tai viskiharrastuksella alun perin aloittanut ja oluisiin pikkuhiljaa tutustuva juomaharrastaja löytänee enemmän tarttumapintaa myös olueen, kun se esitetään tutussa seurassa. Kirjaa lukemalla myös parkkiintuneempi olutharrastaja voi oivaltaa paljon uutta lempijuomastaan.

Vinkki perinteitä ja historiaa rakastavalle sahti-ihmiselle:
Mika Laitisen, Johannes Silvennoisen ja Hannu Nikulaisen Sahti on kirja sahdista: sen valmistuksesta, historiasta ja sahtikulttuurista. Sahdin ja ruoan yhdistelijää ilahduttavat kirjan sahtimenut, joissa sahdin ympärille on luotu ruokakokonaisuuksia. Historiasta ja perinteistä kiinnostunut olutharrastaja pääsee kirjan myötä tutustumaan suomalaisen kansallisoluen taustoihin.

Vinkki tummien oluiden ystävälle, jonka lempiväri on musta:
Mika Honkalinnan Korppiretki on vuoden luontokirjaksi valittu, mustanpuhuva ja mustavalkoinen teos. Kirjassa korpista piirtyy erityinen kuva upeiden luontokuvien ja niihin sulautuvien tekstien kautta. Ainakin omien kokemusteni perusteella tummien oluiden ystävä pitää tavallista useammin myös muustakin tummasta ja synkästä, kuten mustista vaatteista, kissoista, hevistä ja korpeista. Älykkään, tumman ja mystisen linnun ja ajatuksiinsa uppoutuneen, mustaan pukeutuneen imperial stoutin juojan ulkoisessa ja sisäisessä olemuksessa tuntuukin olevan jotain samaa.

Vinkki IPA-hipsterille, jolta kenties löytyy jo parta tai vähintään intoa sellaisen kasvatukseen:
Axel Naverin ja Eric Thorssonin Partakirja on kirja parroista. Kirjassa partaa käsitellään muun muassa historian ja myyttien kautta. Lukijalle annetaan myös parranhoitovinkkejä. Partahipsterin ja metsuriseksuaalin välttämättömyystarvike.

Vinkki innokkaalle maistelijalle:
Jeff Alworthin Beer Tasting Tool Kit ei oikeastaan kuuluisi tähän listaan, sillä se ei ole kirja, vaan tasting-pakkaus. Paketti sisältää tasting-aiheisen kirjasen, 4 maistelulehtiötä, paperisia pusseja oluiden sokkotestausta varten sekä tastingin pöytäkortin, jossa maisteluun opastetaan kuvin ja olennaiset oluttermit avataan lyhyesti. Olut-tastingeja usein ystävilleen järjestävälle tämä paketti on mitä todennäköisimmin hyödyllinen.

Vinkki rentoja reseptejä ja oluen kanssa helposti yhdisteltävää ruokaa kaipaavalle:
Saku Tuomisen ja Luka Platanian Pizze on pizzanystävän raamattu, joka sisältää yli sata pizzareseptiä. Kirja on varma valinta rennolla otteella kokkailevalle olutharrastajalle, sillä pizza ja olut on aina herkullinen yhdistelmä. IPA- ja pale ale-ihmisille kirja on erityisen osuva lahja, koska katkerien oluttyyppien hedelmäisyys ja sitruksisuus resonoivat aika kivasti monien pizzojen kanssa.

Vinkki olutkulinaristille, jolta vielä puuttuu hyvä oluen ja ruoan paritusopas:
Schuyler Schultzin Beer, Food, and Flavor on omasta hyllystäni löytyvä oluen ja ruoan parituskirja. Monipuolisen kirjan alussa tarjotaan ohjeita oluen eri elementtien arviointiin aloittelevalle reittaajalle. Kirjan keskivaiheilla oluen ystävä saa seikkaperäiset ohjeet oluiden ja ruokien yhdistämisestä. Oluiden ja ruokien eri makuelementtien harmoniseen yhdistämiseen paneudutaan kirjassa erittäin huolellisesti, joten aloitteleva olut-ruokaparittajakin saa helposti juonesta kiinni. Kokonainen luku kirjasta on omistettu oluiden ja juustojen maisteluun liittyville ohjeille ja vinkeille. Kirjan lopussa keskitytään pohjois-amerikkalaisten panimojen ja niiden oluiden esittelyyn.

Vinkit olutharrastajalle, joka haluaisi kokeilla oluen panemista kotona:
Pane olutta on helppolukuinen peruskirja kotioluen panemista suunnittelevalle. Kirjan takana ovat ruotsalaisen laatupanimon Omnipollon perustajat Henok Fentie ja Karl Grandin. Oluen kotipanemiseen liittyviä kirjoja on vaikka kuinka paljon, mutta tästä simppelistä teoksesta voi lähteä liikkeelle.

Toinen vinkkini on Dan Woodsken Hop Variety Handbook, joka sisältää yleistietoa humalasta ja humaloinnista sekä yli 110 humalalajikkeen yksityiskohtaiset kuvaukset. Kustakin lajikkeesta kerrotaan myös, millaisissa oluissa sitä useimmin käytetään. Aloittelevan kotipanijan lisäksi tämä kirja antanee uutta tietoa myös kokeneemmalle panomiehelle. Kirjasta löytyy tarkempaa tietoa esim. täältä.

Toivottavasti kirjavinkeistäni on apua ja iloa joululahjaostoksilla! Jos kaipaat vielä lisää kirjavinkkejä, täältä löytyy muutamia aikaisemmin suosittelemiani kirjoja, jotka voisivat sopia joululahjoiksi.

2 kommenttia:

  1. Kas, just hankin tuon Beer, Food and Flavorin puolisokkona. Hyvä tietää, että se on hyvä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän sattui :) Se on hyvä kirja ja ainakin itse olen oppinut paljon varsinkin olut-ruokaparituksesta ja toimivista makupareista sitä lukemalla. Toki käytännön harjoittelua vaaditaan myös :D

      Poista