torstai 17. joulukuuta 2015

Kuivakakun kaltainen, luonnollisen jouluinen: Mikkeller Santa's Little Helper


Taustaa: Tanskalaisen Mikkellerin jouluolut Santa's Little Helper on muutamia vuosia sitten Alkossakin saatavilla ollut olut, joka lukeutuu belgityylisten jouluoluiden laajaan ja suhteellisen sumeaääriviivaiseen kategoriaan. Itse sain tämän oluen vuoden 2015 version Tanskasta tilaamani Mikkellerin joulukalenterin kolmosluukusta ja päädyin tekemään siitä joulukalenteritwiitin ohella astetta pidemmän ja perusteellisemman arvion.

Panimo: Mikkeller
Olut: Santa's Little Helper
Tyyli: Belgian Strong Ale
Prosentit: 10,9 %

Tuoksu: Oluen tuoksu on täynnä joulumausteita: anista, lakritsia, ruskeaa sokeria ja siirappia. Kolamaiset, toffeiset ja kuivakakkuiset aromit täydentävät miellyttävää tuoksua.

Ulkonäkö: Tummahkon ruskean oluen vaahto on vaaleanruskea, paksu ja pienikuplainen.

Maku: Maussa tummat viinirypäleet, kuivatut hedelmät, lakritsa, mausteet, muscovado-sokeri, kinuski ja vaahterasiirappi sekoittuvat kiinnostavaksi ja luonnollisen oloiseksi kokonaisuudeksi, jossa ei ole havaittavissa teennäisen keino- tai ylimaustamisen merkkejä. Yleiskuvaltaan maku on makeahko, jokseenkin maltainen ja melko tuhti. Olut tuo mieleen kuivakakun tai siirappisen joululimpun.

Suutuntuma: Oluen suutuntuma on paksu, pehmeä ja hiilihapokas.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  38/50

Mihin tilanteeseen sopii? Joulunaikana tällainen olut on mitä mainioin pipari-, kuivakakku- ja lebkuchenolut. Sopii se toki maisteltavaksi myös ihan sellaisenaan. Mainio jouluolut sellaiselle, joka tykkää mausteista ja makeasta, muttei voi sietää keinotekoista esanssisuutta.

Lisätietoja:

Mikkeller Santa's Little Helper 2015 Olutoppaassa:

Mikkeller Santa's Little Helper 2015 Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/mikkeller-santas-little-helper-2015/369129/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti