Simaistelun osapuolet komeine etiketteineen |
Taustaa:
Suomessa sima on pitkään ollut joko itse tehtyä tai massatuotettua sitruunan,
sokerin, veden ja hiivan avulla aikaansaatua kotien vappujuomaa. Käsityöläistyyliin
simapanimossa tuotettu sima on pysynyt todellisena harvinaisuutena näihin
päiviin saakka. Nyt kuitenkin pioneerintyötä sima-asioissa on tekemässä helsinkiläinen syyskuussa 2014 tuotannon aloittanut
Simapaja, joka kuvailee itseään Suomen ensimmäiseksi hunajasimaan
erikoistuneeksi pienpanimoksi. Tähän tuplareittaukseen valittu Simapajan Innkeeper's
Daughter on Alkon tilausvalikoimasta tällä hetkellä löytyvä makea hunajasima.
Amerikan
mantereella laadukasta hunajasimaa on valmistettu erillisissä simapanimoissa
(vai pitäisikö sanoa simimöissä) jo pidemmän aikaa. Yksi maineikkaimmista
Meaderyista on michiganilainen B. Nektar, jonka simoihin olen itse hurahtanut ihan
totaalisesti. Yksi pullo B. Nektarin mangolla ja mustapippurilla maustettua Necromangoconia
on odotellut kaapissa oikeaa päivää simareittaukseen ja tänään se sitten pääsi
lasiin vertailuun yhdessä suomalaisen nousevan simapanimon tuotteen kanssa.
Simareittauksen pääasiallisena motiivina oli puhdas uteliaisuus.
Simapanimot:
Simapaja ja B. Nektar
Simat: Innkeeper's Daughter ja Necromangocon
Tyyli: Hunajasima
Prosentit: Innkeeper's Daughter 6,2 % ja Necromangocon
6 %
Tuoksu:
Necromangocon: Mustapippurilla ja mansikoilla kuorrutettu ja hunajakukilla
koristeltu mehiläispesä. Huumaavan tuoksun huomaa jo kaukaa.
Innkeeper's
Daughter: Hiivainen pullataikina aprikoosihillolla ja rusinoilla.
Lopputuoksussa aavistus mustapippurista.
Ulkonäkö:
Necromangocon: Kirkas vaalean hunajanvärinen sima.
Innkeeper's Daughter: Samean oljenkeltainen
sima.
Maku:
Necromangocon: Voimakkaassa, mesimäisellä tavalla makeassa maussa on hunajaa,
mangosorbettia, nektariinia, mansikkaa, kirpeää sitruunaa ja reilusti mustapippuria.
Jälkimaku on happaman makea, trooppinen ja mesimäinen. Uskomattoman vivahteikas,
tuore ja persoonallinen maku jaksaa yllättää joka kerta.
Innkeeper's
Daughter: Pullamainen, hiivainen ja hiukan sitruunainen maku, joka on lähellä
perinteisen kotisiman makua. Kuitenkin maku on selvästi kotisimaa makeampi,
hunajaisempi ja sokerisempi. Tuttu ja turvallinen makuprofiili.
Suutuntuma:
Necromangocon: Hiilihapokas, kuohuviinimäisen helmeilevä ja kevyehkö
suutuntuma. Jättää maun makeudesta huolimatta suuhun kuivan jälkitunteen.
Innkeeper's
Daughter: Kotisimaa ohuempi, mutta selvästi Necromangoconia paksumpi, pehmeä ja
miellyttävä suutuntuma.
Mihin
tilanteeseen sopii? Innkeeper's Daughter on suomalaiseen makuun sopiva
helppo hunajasima, siis pullamainen, pehmeä ja melko mieto. Necromangocon on
maailmanluokan mesijuoma, jonka maku ja tuoksu ovat kuin suoraan
mehiläispesästä tai mesikukasta. Amerikkalainen simatyyli voi tuntua
harvinaisen kummalliselta, jos on oppinut tuntemaan siman suomalaista kotisimaa
juomalla. Monet pitävät hunajasimaa ylipäätään itselleen liian makeana
tyylilajina.
Oman
kokemukseni perusteella sanoisin, että tämän testin simat ovat täysin erilaisia
juomia, joille molemmille on aikansa, paikkansa ja kannattajakuntansa. Itse
kuitenkin kallistun vahvasti B. Nektarin tuotteen puoleen sen monivivahteisuuden,
raikkauden ja voimakkaan, tuoreen aromin ansiosta. Simapajan tuote on mielestäni peruskiva, pehmeän pullainen vappusima. Aromiprofiilin epämääräiseltä vaikuttava käyneisyys
kuitenkin laskee sen pisteitä, eikä Innkeeper's Daughter yllä omaperäisyydessä ja
makujen selkeäpiirteisessä puhtaudessa lähellekään Necromangoconin tasoa.
Tuntuu, että suomalainen pioneerisima joutui nyt hiukan liian kovaan seuraan. Parantamisen varaa siis on vielä aika paljon.
Arviot
Olutoppaan asteikolla: Necromangocon 41/50, Innkeeper's Daughter 28/50.
Lisätietoja:
Simapaja
Innkeeper's Daughter:
B. Nektar Necromangocon Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/b-nektar-necromangocon/190189/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti