sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Vappua ennakoiva simareittaus: B. Nektar Necromangocon vs. Simapaja Innkeeper's Daughter

Simaistelun osapuolet komeine etiketteineen
Taustaa: Suomessa sima on pitkään ollut joko itse tehtyä tai massatuotettua sitruunan, sokerin, veden ja hiivan avulla aikaansaatua kotien vappujuomaa. Käsityöläistyyliin simapanimossa tuotettu sima on pysynyt todellisena harvinaisuutena näihin päiviin saakka. Nyt kuitenkin pioneerintyötä sima-asioissa on tekemässä helsinkiläinen syyskuussa 2014 tuotannon aloittanut Simapaja, joka kuvailee itseään Suomen ensimmäiseksi hunajasimaan erikoistuneeksi pienpanimoksi. Tähän tuplareittaukseen valittu Simapajan Innkeeper's Daughter on Alkon tilausvalikoimasta tällä hetkellä löytyvä makea hunajasima. 

Amerikan mantereella laadukasta hunajasimaa on valmistettu erillisissä simapanimoissa (vai pitäisikö sanoa simimöissä) jo pidemmän aikaa. Yksi maineikkaimmista Meaderyista on michiganilainen B. Nektar, jonka simoihin olen itse hurahtanut ihan totaalisesti. Yksi pullo B. Nektarin mangolla ja mustapippurilla maustettua Necromangoconia on odotellut kaapissa oikeaa päivää simareittaukseen ja tänään se sitten pääsi lasiin vertailuun yhdessä suomalaisen nousevan simapanimon tuotteen kanssa. Simareittauksen pääasiallisena motiivina oli puhdas uteliaisuus.

Simapanimot: Simapaja ja B. Nektar
Simat: Innkeeper's Daughter ja Necromangocon
Tyyli: Hunajasima
Prosentit: Innkeeper's Daughter 6,2 % ja Necromangocon 6 %

Tuoksu: Necromangocon: Mustapippurilla ja mansikoilla kuorrutettu ja hunajakukilla koristeltu mehiläispesä. Huumaavan tuoksun huomaa jo kaukaa.

Innkeeper's Daughter: Hiivainen pullataikina aprikoosihillolla ja rusinoilla. Lopputuoksussa aavistus mustapippurista.

Ulkonäkö: Necromangocon: Kirkas vaalean hunajanvärinen sima.  

Innkeeper's Daughter: Samean oljenkeltainen sima.

Maku: Necromangocon: Voimakkaassa, mesimäisellä tavalla makeassa maussa on hunajaa, mangosorbettia, nektariinia, mansikkaa, kirpeää sitruunaa ja reilusti mustapippuria. Jälkimaku on happaman makea, trooppinen ja mesimäinen. Uskomattoman vivahteikas, tuore ja persoonallinen maku jaksaa yllättää joka kerta. 

Innkeeper's Daughter: Pullamainen, hiivainen ja hiukan sitruunainen maku, joka on lähellä perinteisen kotisiman makua. Kuitenkin maku on selvästi kotisimaa makeampi, hunajaisempi ja sokerisempi. Tuttu ja turvallinen makuprofiili.

Suutuntuma: Necromangocon: Hiilihapokas, kuohuviinimäisen helmeilevä ja kevyehkö suutuntuma. Jättää maun makeudesta huolimatta suuhun kuivan jälkitunteen. 

Innkeeper's Daughter: Kotisimaa ohuempi, mutta selvästi Necromangoconia paksumpi, pehmeä ja miellyttävä suutuntuma.

Mihin tilanteeseen sopii? Innkeeper's Daughter on suomalaiseen makuun sopiva helppo hunajasima, siis pullamainen, pehmeä ja melko mieto. Necromangocon on maailmanluokan mesijuoma, jonka maku ja tuoksu ovat kuin suoraan mehiläispesästä tai mesikukasta. Amerikkalainen simatyyli voi tuntua harvinaisen kummalliselta, jos on oppinut tuntemaan siman suomalaista kotisimaa juomalla. Monet pitävät hunajasimaa ylipäätään itselleen liian makeana tyylilajina. 

Oman kokemukseni perusteella sanoisin, että tämän testin simat ovat täysin erilaisia juomia, joille molemmille on aikansa, paikkansa ja kannattajakuntansa. Itse kuitenkin kallistun vahvasti B. Nektarin tuotteen puoleen sen monivivahteisuuden, raikkauden ja voimakkaan, tuoreen aromin ansiosta. Simapajan tuote on mielestäni peruskiva, pehmeän pullainen vappusima. Aromiprofiilin epämääräiseltä vaikuttava käyneisyys kuitenkin laskee sen pisteitä, eikä Innkeeper's Daughter yllä omaperäisyydessä ja makujen selkeäpiirteisessä puhtaudessa lähellekään Necromangoconin tasoa. Tuntuu, että suomalainen pioneerisima joutui nyt hiukan liian kovaan seuraan. Parantamisen varaa siis on vielä aika paljon.

Arviot Olutoppaan asteikolla: Necromangocon 41/50, Innkeeper's Daughter 28/50.

Lisätietoja:

Simapaja Innkeeper's Daughter:

B. Nektar Necromangocon Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/b-nektar-necromangocon/190189/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti