maanantai 20. huhtikuuta 2015

Raportti Stadin Panimobaarin avajaisistaPerjantaina Helsinki sai jälleen yhden uuden olutravintolan, kun Stadin Panimon pieni ja intiimi 42-paikkainen baari aukesi Suvilahteen. Panimobaaria oli odotettu pitkään ja hartaasti. Avajaisiltana paikalla olikin ihan mukavasti tutustumaan tullutta väkeä, varsinkin loppuillasta paikka oli aika lailla tupaten täynnä. Astelin ovesta sisään tunti-pari baarin aukeamisen jälkeen ja kohtasin baarin omalaatuisen skandinaavis-retrohenkisen atmosfäärin utuisen sinisine seinineen, panimon tuotantotilojen puolelle antavine ristikkoikkunoineen ja vanhan ajan teollisuusmööpeleineen. Osuipa seinältä silmääni myös eräs Herra Kala.

Stadin Bourbon Imperial Porter
Kuvan mukaan Motuweka, muiden lähteiden mukaan Motueka IPA
Panimobaarin valikoima koostuu Stadin Panimon omista, vaihtuvista hanatuotteista sekä olutkaappien tiheään tahtiin päivittyvistä erikoisemmista antimista. Avajaisillaksi hanaan oli valittu oluita laidasta laitaan jokaiselle jotakin periaatteella. Itse maistoin illan aikana hanasta Bourbon Imperial Porterin ja Motueka India Pale Alen. Näistä Bourbon Imperial Porter oli just eikä melkein omia makunystyröitäni varten suunniteltu, tummasuklaata huokuva ja leivosten ja konvehtien aromeja sopivasti paahtuneelle mallaspohjalle ripotteleva porter. Tumma ja pitsivaahtoinen olut oli myös ulkomuodoltaan vähintäänkin silmää miellyttävä.

Nautin oluita illan aikana hieman kaappipainotteisesti ja siihen oli looginen selitys. Olutkaappien sisältö oli suomalaisessa ja kansainvälisessäkin mittakaavassa monipuolinen, laadukas ja uteliaisuutta herättävä. Lisäksi hintataso oli keskustaan verrattuna edullinen. Pullovalikoima tulee kuulemma muuttumaan usein, mutta ainakin avajaisiltana tarjolla oli erityisesti belgialaisia vaihtoehtoja soureista lambiceihin. Kaltaiselleni happaman ystävälle kaapit olivat kuin karkkikauppa. Jännyyksien ja harvinaisuuksien edessä suurin ongelma oli runsaudenpula; kaikkea kiinnostavaa kun ei seurasta huolimatta yhden illan aikana millään ehtinyt maistamaan.

Punaista, ah, niin punaista
Yksi oluista oli ylitse muiden. Rodenbach Caractère Rouge osui silmään sattumalta ja sitä piti päästä maistamaan. Caractère Rouge on uniikki olut, jota on valmistettu ainoastaan 900 pulloa. Olutta on tynnyrikypsytetty ensin kahden vuoden ajan sellaisenaan ja sitten vielä puolen vuoden ajan marjojen kanssa tunnusomaisen marjaisen maun aikaansaamiseksi. 

Pullo loi aitoine korkkeineen ja kaulariipuksineen juhlatunnelmaa jo pöytään saapuessaan. Lasissa olut oli vadelmanvärinen, miedosti poreileva ja kieltämättä aika kaunis mallasjuomaksi. Tuoksu tulvi tuoreita metsämansikoita ja vadelmia, olipa mukana häivähdys kirpeänmakeaa kirsikkaakin. Sour red-kategoriaan kuuluva olut muistutti maultaan eniten punamarjaista, makeahkoa roséviiniä sillä erotuksella, että se oli parempaa kuin mikään maistamani rosé pehmeänpyöreän ja keskitäyteläisen runkonsa, tuoreen sourmaisen kirpeytensä ja aavistuksenomaisen maltaisuutensa ansiosta. Makea oluthan tämä oli, mutta niin luonnollisella tavalla kuin voi kuvitella. Erikoista oli, että kypsytys ei ollut tehnyt oluesta kypsytetyn tuntuista, vaan olut oli todella tuoreen ja jopa raikkaan oloinen. Suosittelen siis kokeilemaan, mikäli tätä vielä kaapista löytyy (yhteensä olutta taisi olla avajaisiltana kaapissa 3 pulloa).

Tykkäsin Stadin Panimobaarista ensivaikutelman perusteella todella paljon. Skandinaavisen raikas, mutta kuitenkin vanhahtavalla tavalla pittoreski ilme yhdistyi baarissa poikkeuksellisen hyvään olutvalikoimaan. Ainoa miinus (jos sitä voi miinukseksi sanoa) tuli baarin koosta, sillä panimobaari ei kykene ahmimaan kovin suuria ihmismassoja kitaansa yhdellä kertaa. Toisaalta intiimiys ja salakapakkatunnelma tekivät baarista persoonallisen ja lämpimän tuntuisen. Baarista lähtiessä harmitti, koska mukavaan nojatuoliin oli jo ehtinyt kotiutua niin hyvin, että hetkittäin kuvitteli jo olevansa uuden baarin sijaan omassa olohuoneessaan. Tänne pitää päästä mahdollisimman pian uudestaan!

Lisätietoja:
Stadin Panimobaari ja hanavalikoima:

Stadin Bourbon Imperial Porter Ratebeerissä:

Rodenbach Caractère Rouge Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/rodenbach-caractere-rouge/158126/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti