keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Helsinki Beer Festival 2015-raportti

Helsinki Beer Festival tarjosi tapansa mukaan monia makuelämyksiä mallastuotteiden saralla. Tällä kertaa pääsin mukaan sekä perjantaina että lauantaina ja sikäli festaritunnelmaa tuli makusteltua pidemmän kaavan mukaan. Koska HBF:n oluet tuntuivat tällä kertaa edustavan alkoholiprosenttiskaalan raskaampaa päätä, oli ilahduttavaa, että pienempi kahden desin annoskoko oli edelleen saatavilla. Tästä huolimatta jotkin vahvimmista oluista oli paras nauttia porukalla maistellen.

Yleisinä havaintoina mainittakoon, että perjantaina tunnelma oli jokseenkin erilainen kuin lauantaina. Perjantaina paikalla oli jo varhain paljon ryyppäämiseen keskittyvää, hyvin tukevasti humalaista porukkaa, joista osa näytti olevan tullut paikalle enemmän kaverin aveccina saadun ilmaisen sisäänpääsyn kuin saatavilla olevien harvinaisten oluiden vuoksi. Paikka paikoin tunnelma muistutti jopa enemmän ruotsinlaivaa kuin olutfestaria. Lauantaina sen sijaan paikalla vaikutti olevan enemmän oluiden mausta kuin niiden päihdyttävistä ominaisuuksista kiinnostunutta väkeä. Tunsin siis melko itsestäänselvästi oloni kotoisammaksi lauantaina. Silti perjantain meiningistä jäi jonkun verran hampaankoloon ja aloin miettiä, ovatko nämä nyt sitten niitä olutkulttuurin laajenemisen pakollisia lieveilmiöitä. Molempien tapahtumapäivien kovalla volyymillä pauhannut musiikki ja sutenöörityyliin vivahtava interiööri punaisine lamppuineen ja savukoneineen pistivät hieman ärsyttämään tänäkin vuonna, mutta ilmeisesti näistä elementeistä tapahtumanjärjestäjät haluavat pitää tutkimattomista syistä kynsin ja hampain kiinni.

Positiivista kehitystä puolestaan edustivat infopisteen kulmaan saapunut ilmainen vesipiste sekä ruokatarjonnan monipuolistuminen hampurilaisiin, hummereihin ja hauskoihin juustohodariaterioihin. Bryggerin tiskillä törmäsin myös oluiden kanssa yhteensopiviin cocktail-paloihin, jotka olivat iloinen yllätys kaltaiselleni ruokiakin harrastavalle oluenystävälle. Tykkäsin lounge-ideasta, jota joidenkin näytteilleasettajien pisteillä oli sovellettu. Makulla, Fat Lizardilla ja Decanterilla oli kullakin omat omaperäiset muutaman asiakkaan istuttavat loungensa, joissa saattoi viettää pidemmänkin aikaa jalkoja lepuuttaen, jutellen ja oluesta nautiskellen. Decanterille erityisplussa oivaltavasta ideasta tarjota oman loungensa olutlaseja ja maistelupöytiä festarikävijöiden vapaaseen käyttöön ilman ostopakkoa.

Olin ennakkoon tehnyt perjantaita ja lauantaita varten listan potentiaalimmista tuotteista ja pääosin maistamani oluet olivatkin listaltani poimittuja. Listan läpikäyminen tosin jäi aika lailla kesken, kuten aika usein tuppaa käymään. Mielenkiintoisia uutuuksia jäi maistamatta paljon ja vanhat hyvät tutut jäivät lähes kokonaan paitsioon. Sain vielä muutaman hyvän suosituksen, jotka piti myös ottaa huomioon maistelureitillä kulkiessa. Kiitos erityisesti Jaskalle √225 Saison Moscaton suosittelemisesta, se oli hapan ja huippu saison!

Kaikki listani oluet eivät vastanneet odotuksiini parhaalla mahdollisella tavalla. Listalta löytyi kuitenkin muutama helmi, jotka tekivät jos ei nyt lähtemättömän, niin ainakin aika pitkäkestoisen vaikutuksen.

BFM:n hapanoluet lasissa
Festarin parhaat sourit etsiytyivät mukaani Sveitsi-tiskiltä. BFM-nimisen panimon 6-prosenttinen √225 Saison Moscato ja 11-prosenttinen Abbaye de Saint Bon-Chien olivat unohtumattomia, äärimmäisen aromikkaita tuotteita. Ensinmainitusta mieleen painui vahva, keltaisia marjoja huokuva tuoksu, jossa oli mukana myös hitunen mausteisuutta ja maalaismaisen hedelmäistä hapanta hiivaa. Marjapedin lailla hukuttavassa maussa oli jotain pähkinäistä, metsäistä, tyrnistä, aprikoosista ja mausteista. Hiukan valkoviinimäinen olut lukuunottamatta häivähdyksenomaista maltaista taustaa. Jälkimmäinen oluista oli vielä huomattavasti ensimmäistä aromikkaampi. Vahva kastanjainen tuoksu muistutti metsästä ja tummanpunaiseksi kypsyneistä, mutta happamuutensa säilyttäneistä marjoista. Maussa oli sitrusta, kuivahedelmiä, kastanjaa, pähkinää, punaviinietikkaa ja tynnyrimäistä tammisuutta. Nämä oluet jättivät jälkeensä ikävän, BFM kun ei liene ihan heti tulossa Suomeen uudestaan.

Evil Twin I Love You With My Stout pääsi oikeaan lasiin, kiitos Decanterin
Imperial stout-osaston vakuuttavin maistamani tuote oli Evil Twinin 12-prosenttinen I Love You With My Stout. Kylmänä lähes pelkästään salmiakkinen olut vaikutti alkuun oudolta, mutta lämmetessään siitä kuoriutui yksi parhaista maistamistani imperial stouteista. Kaakaopapuinen, rouheisen paahteinen, makeahkon nougatkonvehtinen, lakritsinen ja todella, todella täyteläinen olut oli monivivahteinen kokemus. Nautin sen stout-lasista, mikä varmasti vaikutti oluesta saamaani kokemukseen.

Kaksi ihan erilaista saisonia: hurjavaahtoinen Edge Powerplant vasemmalla ja Maku oikealla
Maku Brewingin 6-prosenttinen Saison osoittautui oikein mieluisaksi kokemukseksi. Saison oli puhdaslinjainen, maalaistyylinen ja perinteinen saison, josta erottui juuri sopiva hippunen humaloinnin tuomaa hedelmäistä rapsakkuutta. Aprikoosihillon ja maalaismaisen belgihiivan tuoksuinen ja aprikoosin, persikan, viljan, appelsiinin ja sitruunan makuinen saison vei ajatukset maatilan kellariin sinne jonnekin talven kylmien päivien nautiskeluhetkiä odottavien hillopurkkien väliin. Hyvä pelinavaus happamampaan suuntaan Makulta!

Saisoneista toinen suosikkini oli espanjalaisen Edge Brewingin 8,2-prosenttinen Powerplant. Erikoisen ja erittäin voimakkaasti vaahtoavan saisonin tuoksu oli maalaistyylinen, punamarjainen ja hedelmäsalaattimainen, mutta myös DIPA-tyylisen toffeinen ja persikkainen. Saisonin maku oli punamarjainen: maussa korostuivat punaherukka, tummat rypäleet, kirsikka ja vadelma. Aromikas tuote luovi tyylien välimaastossa omalla ominaisella tavallaan.

Bryggerin Rosé
Bryggeriltä suosikkini festareilla oli herkän vaaleanpunainen, 8,8-prosenttinen Rosé. Rosén tuoksu oli hennon punamarjainen, kardemummainen, kukkainen ja hitusen kinuskinen. Maussa oli vadelmaa, punaherukkaa, vaniljaa, limeä, kermaa ja mansikkaa. Makeahko ja suutuntumaltaan keskitäyteläinen olut muistutti oikeastaan enemmän roséviiniä kuin olutta. Tyttömäiseksikin kuvailtu olut maistui minulle.

Black...

...and white
Pyynikiltä tapahtumassa tuli maistettua kaksi oivallista IPAa: 6-prosenttinen White IPA ja 8-prosenttinen Black IPA, joista molemmista tykkäsin. Kevyemmän tuntuinen White IPA maistui vielä Black IPAa paremmin, mutta osansa asiaan voi olla alkuiltapäivän aikaisella maisteluajankohdalla. White IPA oli pehmeän vehnäisen ja persikkaisen tuoksuinen olut, jonka maussa oli sitruunaa, appelsiinia, viljaa ja persikkaa. Black IPA oli luumuisen, aprikoosisen, lakritsaisen ja kahvisuklaisen makuinen olut, jonka tuoksussa oli sitrusta, paahteisuutta ja lakritsaa. Kivalla tavalla toteutetut, maukkaan tasapainoiset oluttuttavuudet, joita odotan innolla myös kesän SOPPeihin.

Katkerien vertailu: vasemmalla Falco ja oikealla Papaya Crash
Katkeramman puolen parhaimmistoon lukeutuivat myös Viinitien tiskin espanjalaisen Nomada Brewingin 8,8-prosenttinen Papaya Crash ja Evil Twinin 7-prosenttinen Falco. Papaya Crash oli viidakolta tuoksuva, makeahko tuoreen papaijan makuinen olut. Oluen maun pääelementtinä ollutta papaijaa säestivät mango ja lime. Falco oli perinteisemmän tyylilajin edustaja; sitruksinen, havuinen, mangoinen ja toffeinen olut, jonka tuoreus oli hurmaavaa ja aromiprofiili tasapainoinen. Pyöreästi katkeraa kokonaisuutta tuki tukevahko mallasrunko.

Näiden lisäksi festareilla tuli maistettua monta hyvää olutta. HBF:n tasoa luonnehtisin hyväksi, muttei kuitenkaan erinomaiseksi. Ihan kivoja tuotteita oli paljon, mutta erityisiä oli vaikea löytää. Toisaalta en törmännyt tapahtumapäivinä yhteenkään huonoon olueen. Sitä pidän jo melkoisena tason merkkinä. Kiitos vielä maukkaista oluista, hauskasta seurasta ja mukavasta tapahtumasta kaikille mukana olleille!

Lisätietoja:

BFM Abbaye de Saint Bon-Chien Ratebeerissä:

http://www.ratebeer.com/beer/bfm-abbaye-de-saint-bon-chien-2013/263937/

BFM √225 Saison Moscato Ratebeerissä:

http://www.ratebeer.com/beer/bfm-8730225-saison--moscato/291159/

Evil Twin I Love You With My Stout Ratebeerissä:

http://www.ratebeer.com/beer/evil-twin-i-love-you-with-my-stout/262309/

Maku Brewing Saison Ratebeerissä:

http://www.ratebeer.com/beer/maku-saison/325869/

Edge Brewing Powerplant Ratebeerissä:

http://www.ratebeer.com/beer/edge-brewing-powerplant/252965/

Bryggeri Rosé Ratebeerissä:

http://www.ratebeer.com/beer/bryggeri-helsinki-rose/324797/

Pyynikki Black IPA Ratebeerissä:

http://www.ratebeer.com/beer/pyynikin-black-ipa/326204/

Nomada Brewing Papaya Crash IIPA Ratebeerissä:

http://www.ratebeer.com/beer/nomada-papaya-crash/274915/

Evil Twin Falco Ratebeerissä:

http://www.ratebeer.com/beer/evil-twin-falco-ipa/211476/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti