lauantai 19. maaliskuuta 2016

Oluen valitsijan, arvioijan ja maistelijan työkalupakki: arviossa Anikó Lehtisen Niin monta olutta

Monikäyttöinen kirja toimii myös sisustuselementtinä vaikkapa pääsiäismunien kera :)
Olut- ja ruoka-asiantuntija Anikó Lehtisen Niin monta olutta: oluen arviointiopas on olutkirja, joka onnistuu tarjoamaan jotain itse kullekin. Vaikka kirja on nimetty oluen arviointioppaaksi, mistään hardcore-tyylisestä reittausraamatusta ei ole kyse. Olutarvioiden ohella leppoisalukuinen teos pursuaa veden kielelle tuovia olut- ja ruokakuvia, inspiroivia reseptejä, tarinoita olutmaista ja panimoista sekä vinkkejä erilaisten tastingien järjestämiseen. Kirjan tekoon on antanut oman panoksensa myös Anikón mies Mika Oksanen.

Kun kirjan sai vihdoin ensimmäistä kertaa käteensä viime tiistain julkkaritilaisuudessa, huomion varastivat välittömästi kauniin ja keväisen turkoosit kannet. Kirjan ilmeessä on paljon samaa kuin kirjan edeltäjän, Yks olut!-nimeä kantavan teoksen ilmeessä, joskin tällä kertaa turkoosista on tullut pääväri, jota tummemmat ja murretut sävyt säestävät. Nätti kirja erottuu muiden olutaiheisten opusten joukosta helposti ja sen kannen sekä sisäsivujen keittokirjahenkisen selkeä visuaalisuus houkutellee myös ruokaihmisiä ottamaan askeleen oluiden maailmaan.

Niin monta olutta-teoksen varsinainen pihvi on olutarviopaketti, johon on koottu esittelykuvat, kompaktit kuvaukset ja lyhyet arviot kaikista Suomesta yleisesti saatavilla olevista oluista. Arviot on jaoteltu tyyleittäin, mikä helpottaa niiden selaamista. Olutarviointien määrä kirjassa on kunnioitettava ja arviot ovat sopivan simppeleitä ja yleislukuisia myös aloittelijoille. Arviointiasteikko on 1-5, eli kovin tarkkoja ja yksilöityjä arvioinnit eivät ole, vaan enemmänkin ne perustuvat oluista saatuun yleisvaikutelmaan.

Kuten Anikón edellisessä kirjassa, tässäkin opuksessa olut yhdistetään pitkin matkaa ruokaan moninaisin eri tavoin. Tykkäsin kovasti Yks olut!-kirjasta tutusta tavasta jakaa reseptit oluttyypeittäin: käytännöllinen ja hauska tapa auttaa lukijaa löytämään nopeasti katkeria, paahteisia tai vaikkapa hedelmäisiä oluita hyödyntäviä reseptejä. Reseptit ovat niin herkullisen oloisia, että niitä olisi mielellään saanut olla kirjassa vielä enemmänkin.

Kunkin oluttyypin kohdalta löytyy reseptiosion ohella oma kotikokin täsmäiskusivu, jossa jaetaan parhaat olueen liittyvät paritus- ja ruoanlaittovinkit. Osa vinkeistä on perinteisiä ja hyväksi havaittuja ja osa osuvia oivalluksia, joita ei olisi osannut itse ajatellakaan. Suosikkireseptien muokkaaminen kokeilemalla vaihteeksi hapanta witbieriä valkkarin sijaan tai simppelin jälkiruoan teko lorauttamalla stoutia vaniljajäätelön päälle ovat esimerkkejä kirjan paikoin yllättävistä, mutta hyvin kätsyistä tavoista käyttää olutta ruoanlaitossa.

Toimivan olutkirjan täydentävät kätevä oluthakemisto ja -sanasto, reittausharrastuksen aloittamista tukeva aromipyörä sekä oluen raaka-aineisiin, maisteluun ja arviointitapoihin perehdyttävä teoria-osio. Teoriaosasta löytyy tarvittava perustieto ja pikkuisen päälle selkeässä paketissa. Maistelupuolella teoriaosa opastaa perinteisempien pruuvien (olut ja suklaa, olut ja juusto, olut ja pizza) ohella lukijansa myös erikoisempien tastingien, kuten olut ja crostini- tai olut, salmiakki ja lakritsi-maistelun saloihin. Kirjan olut, salmiakki ja lakritsi-maisteluvinkeissä saattaa kenties olla jotakin tuttua myös oman blogini lukijoille. :D

Kiitos jälleen Anikó todella hyvästä ja tarpeellisesta olutkirjasta!
Tälle on varmasti tilausta.

Kenelle suosittelisin kirjaa: olutkokeille ja tastingeista innostuneille, aloitteleville tai hieman kokeneemmillekin reittaajille, kaikenlaisille herkkusuille, jotka samoilevat oluiden maailmassa inspiraatiota ja innostavia makukokemuksia etsien. 

P.S. Lähes satavarma valinta lahjaksi oluen ystävälle, varsinkin sellaiselle, jonka Anikón aikaisemman Yks olut!-kirjan tyyli sai ihastumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti