Monikäyttöinen kirja toimii myös sisustuselementtinä vaikkapa pääsiäismunien kera :) |
Olut- ja ruoka-asiantuntija Anikó Lehtisen Niin monta olutta: oluen arviointiopas
on olutkirja, joka onnistuu tarjoamaan jotain itse kullekin. Vaikka kirja on
nimetty oluen arviointioppaaksi, mistään hardcore-tyylisestä reittausraamatusta
ei ole kyse. Olutarvioiden ohella leppoisalukuinen teos pursuaa veden kielelle tuovia olut- ja
ruokakuvia, inspiroivia reseptejä, tarinoita olutmaista ja panimoista sekä
vinkkejä erilaisten tastingien järjestämiseen. Kirjan tekoon on antanut oman panoksensa myös Anikón mies Mika Oksanen.
Kun kirjan sai vihdoin ensimmäistä kertaa käteensä viime tiistain julkkaritilaisuudessa, huomion
varastivat välittömästi kauniin ja keväisen turkoosit kannet. Kirjan ilmeessä
on paljon samaa kuin kirjan edeltäjän, Yks olut!-nimeä kantavan teoksen ilmeessä, joskin tällä kertaa turkoosista on
tullut pääväri, jota tummemmat ja murretut sävyt säestävät. Nätti kirja erottuu
muiden olutaiheisten opusten joukosta helposti ja sen kannen sekä sisäsivujen
keittokirjahenkisen selkeä visuaalisuus houkutellee myös ruokaihmisiä ottamaan
askeleen oluiden maailmaan.
Niin monta olutta-teoksen
varsinainen pihvi on olutarviopaketti, johon on koottu esittelykuvat, kompaktit
kuvaukset ja lyhyet arviot kaikista Suomesta yleisesti saatavilla olevista
oluista. Arviot on jaoteltu tyyleittäin, mikä helpottaa niiden selaamista. Olutarviointien
määrä kirjassa on kunnioitettava ja arviot ovat sopivan simppeleitä ja
yleislukuisia myös aloittelijoille. Arviointiasteikko on 1-5, eli kovin
tarkkoja ja yksilöityjä arvioinnit eivät ole, vaan enemmänkin ne perustuvat
oluista saatuun yleisvaikutelmaan.
Kuten Anikón edellisessä kirjassa, tässäkin opuksessa olut
yhdistetään pitkin matkaa ruokaan moninaisin eri tavoin. Tykkäsin kovasti Yks olut!-kirjasta tutusta tavasta jakaa
reseptit oluttyypeittäin: käytännöllinen ja hauska tapa auttaa lukijaa
löytämään nopeasti katkeria, paahteisia tai vaikkapa hedelmäisiä oluita
hyödyntäviä reseptejä. Reseptit ovat niin herkullisen oloisia, että niitä olisi
mielellään saanut olla kirjassa vielä enemmänkin.
Kunkin oluttyypin kohdalta löytyy reseptiosion ohella oma
kotikokin täsmäiskusivu, jossa jaetaan parhaat olueen liittyvät paritus- ja
ruoanlaittovinkit. Osa vinkeistä on perinteisiä ja hyväksi havaittuja ja osa osuvia
oivalluksia, joita ei olisi osannut itse ajatellakaan. Suosikkireseptien muokkaaminen
kokeilemalla vaihteeksi hapanta witbieriä valkkarin sijaan tai simppelin
jälkiruoan teko lorauttamalla stoutia vaniljajäätelön päälle ovat esimerkkejä
kirjan paikoin yllättävistä, mutta hyvin kätsyistä tavoista käyttää olutta
ruoanlaitossa.
Toimivan olutkirjan täydentävät kätevä oluthakemisto ja -sanasto,
reittausharrastuksen aloittamista tukeva aromipyörä sekä oluen raaka-aineisiin,
maisteluun ja arviointitapoihin perehdyttävä teoria-osio. Teoriaosasta löytyy
tarvittava perustieto ja pikkuisen päälle selkeässä paketissa. Maistelupuolella
teoriaosa opastaa perinteisempien pruuvien (olut ja suklaa, olut ja juusto,
olut ja pizza) ohella lukijansa myös erikoisempien tastingien, kuten olut ja
crostini- tai olut, salmiakki ja lakritsi-maistelun saloihin. Kirjan olut, salmiakki ja
lakritsi-maisteluvinkeissä saattaa kenties olla jotakin tuttua myös oman
blogini lukijoille. :D
Kiitos jälleen Anikó todella hyvästä ja tarpeellisesta olutkirjasta!
Tälle on varmasti tilausta.
Kiitos jälleen Anikó todella hyvästä ja tarpeellisesta olutkirjasta!
Tälle on varmasti tilausta.
Kenelle suosittelisin
kirjaa: olutkokeille ja tastingeista innostuneille, aloitteleville tai hieman
kokeneemmillekin reittaajille, kaikenlaisille herkkusuille, jotka samoilevat
oluiden maailmassa inspiraatiota ja innostavia makukokemuksia etsien.
P.S. Lähes satavarma valinta lahjaksi oluen ystävälle, varsinkin
sellaiselle, jonka Anikón aikaisemman Yks
olut!-kirjan tyyli sai ihastumaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti