Taustaa:
Portterimämmi on Pyynikin panimon ja Penttilän tilan yhteistyötuote. Mämmin
valmistuksessa on käytetty Pyynikin Vahvaportteria. Tuote on pääsiäiskausina
rajoitetussa jakelussa muutamissa marketeissa ympäri Suomen, joskin mämmin
saatavuus on perinteisesti painottunut Tampereen seudulle. Jo viime keväänä
suunnittelin portterimämmin maistamista, mutta silloin asia lopulta unohtui. Nyt
suunnittelin jo etukäteen pienen retken markettiin, jonka hyllystä löytyi pieni
erä mämmiä ja tuuri oli puolellani: sain metsästettyä tuokkosellisen tätä
jännyyttä jääkaappiini.
Mämmireittauksen myötä toivotan kaikille olutrikasta pääsiäistä!
Tuoksu:
Palaneen ruisleivän ja siirapin makeahko tuoksu on miedohko, yksinkertainen ja
miellyttävä.
Ulkonäkö:
Portterimämmi on väriltään jonkin verran vaaleampi kuin tavallinen mämmi ja
mämmi näyttää hieman perusmämmiä epätasaisemmalta. Muuten ulkomuoto on ihan
perusmämmimeininkiä, eli kupissa lepää tummanruskea, epämääräisen muotoinen
möhkäle.
Maku:
Maku on viljainen, rukiinen ja leipäinen. Portterimämmi maistuu huomattavasti
tavallista mämmiä vähemmän makealta ja siirappisuus on hyvin kevyttä.
Jälkimaussa on paahteisuutta ja maltaisuutta, portteri tulee mukaan yllättävänkin
selvästi tässä kohtaa. Kiva tuunattu versio mämmistä saattaa maistua myös
sellaisille, joille perusmämmi ei uppoa.
Suutuntuma:
Rouheisen ja jyväisän mämmin suutuntuma muistuttaa vähän kaurapuuron
suutuntumaa. Rakenne on vähemmän tiivis kuin tavallisessa mämmissä.
Tuomio:
Hyvä, muttei mikään perinteisin mämmi oluenystävälle.
Mihin
tilanteeseen sopii? Portterimämmi on pääsiäisen herkku, joka voisi kokeilla
vaikkapa, yllätys yllätys, portterin kera. Simppelein seuralaisvalinta
portterimämmille on maito tai kerma. Itse kokeilin mämmiä maidon kera ja jäin
pohtimaan, josko tuhdimpi kerma olisi sittenkin ollut parempi valinta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti