maanantai 10. helmikuuta 2014

Paahdetta kaurapellolla: Stadin Panimon Double Oat Malt Stout

Taustaa: Helsingin Kyläsaaressa sijaitseva, vuonna 1998 perustettu Stadin Panimo on yksi Suomen pienimmistä panimoista. Panimo tuottaa vuodessa noin 50000 litraa olutta. Piskuinen panimo on maineeltaan kokoaan suurempi. Tänään maistelussa on panimon käsinmäskätty ja suodattamaton Double Oat Malt Stout, joka kuuluu Alkon tämän talven käsityöläisolutvalikoimaan.

Panimo: Stadin Panimo
Olut: Double Oat Malt Stout
Tyyli: Stout
Prosentit: 6,8 %
Kantavierre: 15,5 °P
Katkeruus: 36,6 IBU
Väri: 135 EBC

Tuoksu: Viljaiseen päätuoksuun sekoittuu maltaista makeutta ja siirappisuutta. Hitunen jauhoisuutta, kuivaa talkkunaisuutta sekä syvää lakritsiaromia erottuu myös, kun pidempään tuoksuttelee.

Ulkonäkö: Oluen vaahto on vaaleankellertävä, suurikuplainen ja nopeasti haihtuva ja itse olut on tumman suklaanruskea.

Maku: Alkumakua dominoiva jyväinen kaura pehmenee vähitellen pehmeän hiivaleivän mauksi. Viljaleipien joukosta voi löytää pitkin matkaa myös suklaan, kahvin ja kerman vivahteita. Oluen jälkimaku on terävähköön alkumakuun nähden yllättävänkin pehmeä ja lempeän paahteinen. Lasissa lämmetessään maku muuttuu vähitellen hiukan yksipuoliseksi paahteisuuden peittäessä muut makuelementit alleen.

Suutuntuma: Oluen suutuntuma on kielelle tullessa poreileva, mutta kevenee piakkoin öljyiseksi ja tasaisen silkkiseksi. Miellyttävän kerroksellinen suutuntuma.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  36/50

Mihin tilanteeseen sopii? Maukas Double Oat Malt Stout istuu hyvin alkuillan juomaksi rauhalliseen nautiskeluun. Uusin Etiketti-lehti suosittelee olutta pippurijuuston kanssa. Itse arvioisin oluen sopivan esimerkiksi kauraleivän tai tumman suklaan kanssa.

Lisätietoja:
Stadin Panimon Double Oat Malt Stoutin esittely Alkon sivuilla:

Stadin Panimon Double Oat Malt Stout Ratebeerissä:

Stadin Panimon Double Oat Malt Stout Olutoppaassa:
http://olutopas.info/olut/5042/stadin-double-oat-malt-stout

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti