sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Kotipanimo-olutta: Kosoolan Panimon Pikkujoulu American Mild

Taustaa: Viime perjantaina sain ilokseni vastaanottaa maisteltavaksi ja arvioitavaksi satsin Kosoolan Panimon kotioluita. Kosoolan Panimo on espoolaisen Juhani Palttalan projekti, jonka myötä on syntynyt kymmeniä eriä laadukasta kotiolutta eri tyylilajeissa. Ensimmäisenä saamastani satsista maisteluun pääsi Pikkujoulu American Mild, joka on nimensä mukaisesti mieto, amerikkalaistyylisesti humaloitu Ale-olut.

Panimo: Kosoolan Panimo
Olut: Pikkujoulu American Mild #79
Tyyli: American Mild Ale
Prosentit: 3,5 %

Tuoksu: Tuoksussa ensimmäisenä nenään tulvahtaa toffeisuutta, jota seuraavat keksiset ja hiukan pipariset sävyt. Yleiskuvaltaan makeahko ja miellyttävä tuoksu.

Ulkonäkö: Tummahkon punaruskea olut, jossa paksuhko, mutta nopeasti haihtuva luonnonvalkea vaahto.

Maku: Oluen maku on Mild Alelle tyypilliseen tapaan mieto, mutta potkua ja katkeruuttakin tästä oluesta löytyy. Humaloinnissa havumetsän havinointi sekä rippunen sitruksia sekoittuvat hiukan siirappiseen ja kakkumaisen pehmeään makuun. Katkeruutta voisi maussa olla vielä enemmänkin.

Suutuntuma: Suutuntuma on sopivasti kieltä kipristelevä ja liukas, voisi sanoa, että helposti alas solahtava.

Omat pisteeni Olutoppaan asteikolla: 34/50

Mihin tilanteeseen sopii? Ensimmäinen Kosoolan Panimolta juomani olut on yleisolueksi sopiva, kevyt Mild Ale, josta on helppo tykätä. Sessio-olut mietojen amerikkalaisittain humaloitujen oluiden ystävälle tai miksei myös Brown Alesta pitävälle olutharrastajalle. Tätä ostaisin maitokaupasta, jos tätä sieltä saisi!

Ps. Lämmin kiitos vielä Juhanille oluista! Innolla odotan, millaisia makuelämyksiä saamani satsin seuraavat oluet tuovat tullessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti