Siperian uusi sato, eli tämän syksyn erä Plevnan mustanmaltaista kultaa saapui kotikonnuiltaan Tampereelta Alkojen hyllyille noin pari viikkoa sitten. Uuden Siperia-erän ja pimenevien iltojen innoittamana maistelin
Siperiaa sekä tummia ja maukkaita Original Beans-suklaita.
Oluena Siperia on mielestäni yksi monipuolisimmista
maisteluoluista. Tuoreena sen maussa korostuvat sitruksinen humalointi ja black
IPA-maiset piirteet, kuten lakritsisuus ja espressoisuus, kun taas
ikääntyneempänä mausta nousee esiin kiinnostavia luumuisia ja paahteisen
maltaisia elementtejä. Siperia sopii niin lakritsin, suklaan kuin jälkiruokien
maisteluun. Tällä kertaa maisteltavana oli pitkästä aikaa tuoreen rapsakka Siperia.
Suklaamaisteluun valitsin kolme kappaletta Original Beansin
tummia alkuperämaasuklaita, joissa kaakaota oli 66-75 prosenttia. 70-prosenttinen,
kongolaisesta kaakaosta valmistettu Cru Virunga on ruokosokerinen, vaniljainen
ja mantelinen suklaa pähkinänkuorimaisella, paahteisella ja kevyesti savuisella
jälkimaulla. 66-prosenttinen, bolivialaisesta kaakaosta valmistettu Beni Wild
Harvest on vadelmainen, papaijainen, kukkainen, hyvin kevyesti hapan ja
hunajainen suklaa. 75-prosenttinen, perulaisesta kaakaosta tehty Piura Porcelana
on syvän suklaakahvinen, voimainen ja pekaanipähkinäinen suklaa, jonka jälkimausta
erottuu tuhkaa, kirsikkaa ja kevyttä tammisuutta. Näistä kolmesta suklaasta
Piura Porcelana on omasta mielestäni selvästi intensiivisin, kuivin ja happamin.
Beni Harvestin maku taas on vähiten voimakas ja raikkain.
Ensimmäisenä Siperian kanssa maisteluun pääsi Beni Wild
Harvest. Suklaan ja oluen yhteismaku muodostui voimakkaaksi, mutta pehmeäksi.
Tuhkaiset, maamaiset ja paahteiset aromit tuntuivat täyttävän koko suun. Niiden
hiipuessa makupaletin täydensi hieman espressoinen, mustaherukkainen ja syvä
jälkimaku. Hyvin miellyttävä ja toisiaan kivasti tukeva kaksikko.
Cru Virungan ja Siperian kombo oli huomattavasti edellistä
yllättävämpi ja toi esiin sellaisia piirteitä, joita ei ihan ensimmäisenä olisi
osannut ajatella löytyvän tästä yhdistelmästä. Alkumaku oli hopeatoffeinen ja
sitä seurasi lakritsinen, rusinainen ja luumuinen keskimaku. Jälkimaussa oli
hiven polttelevaa mustapippuria. Jännittävä, joulun mieleen tuova makupaletti.
Piura Porcelana saattoi olla Siperialle jo hiukan liikaa,
sillä sen makujen hyöky peitti aluksi oluen alleen lähes kokonaan. Kuitenkin
hetken kuluttua olut ja suklaa tuntuivat löytävän toisensa ja alkoivat korostaa
toistensa piirteitä. Yhdistelmän selkeimmin esiin nousseet maut olivat
lakritsi, variksenmarja, aronia ja kuivahedelmät. Kombossa oluen humalointi
tuli näkyviin enemmän kuin muissa yhdistelmissä: suklaan kitkeryyteen
kallistunut aromiprofiili vaikutti voimistavan oluen greippistä katkeruutta.
Maistelun paras olut ja suklaa-pari oli omasta mielestäni
Beni Wild Harvest ja Siperia, sillä tässä yhdistelmässä olut ja suklaa
tasapainottivat toisiaan parhaiten. Myös muissa yhdistelmissä oli puolensa,
mutta ne rakentuivat ehkä silti enemmän kontrastien kuin harmonian varaan.
Jos Siperian ja suklaiden maistelu alkoi tätä lukiessa
houkuttaa, annan vielä pari Siperiaerityistä vinkkiä. Siperian parittamisessa
on hyvä huomioida maisteltavan olutyksilön ikä, koska Siperia-nuorukainen ja kypsä
Siperiavanhus ovat melkein kuin kaksi eri olutta. Nuori ja räväkästi katkera Siperia
tuntuu sopivan hieman erityyppiseen seuraan kuin vanha, old alemaisia piirteitä
jo saanut Siperia. Nuoren Siperian katkeruus saa kenties lempeimmän kumppaninsa
hiukan pehmeämpipiirteisestä ja sopivasti paahteisesta tummasta suklaasta. Jos olutnuorukaisen
humalointia halutaan korostaa, melko hapan, kuiva ja hyvin kaakaopitoinen suklaa
tuo esiin katkeruuden, mutta tulos saattaa yltyä hyvin rajuksi ja jopa
ristiriitaiseksi. Toinen, hiukan helpompi vaihtoehto katkerien piirteiden
korostamiseen on valita limetti- tai sitruunaöljyllä hienovireisesti maustettu tumma
suklaa, jonka makuprofiilissa on yhteisiä piirteitä tuoreen Siperian katkerien
aromien kanssa.
Iäkäs Siperia näyttää tulevan parhaiten toimeen sellaisen tummahkon suklaaseuralaisen
kanssa, jonka syvänpehmeästä mausta voi erottaa tummia marjoja ja hedelmiä, kuten
kirsikkaa, luumua, mustaherukkaa ja aroniaa. Siperiavanhus alkaa helposti riidellä kovasti kitkerän suklaan kanssa, joten suosittelen maistelijan mielenrauhan säilyttämiseksi välttämään tämän kaksikon parittamista.
Lisätietoja:
Uuden Siperiaerän speksit ja saatavuus Alkon sivuilla:
Original Beans-suklaat valmistajansa sivuilla:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti