torstai 13. elokuuta 2015

Porin Pienpanimo-olutjuhlan ennakot ja tärppilista

Porin Pienpanimo-olutjuhla häämöttää jo kulman takana, tarkemmin sanottuna tapahtuma starttaa huomenna perjantaina klo 16.
 
Tässä pieni info tapahtumasta:
Pub Winstonin jo kolmas Pienpanimo Olutjuhla järjestetään 14.–15.8.2015.

Tapahtuman tarkoituksena on levittää iloista olutkulttuuria Satakunnassa. Tapahtumalle on varattu ravintola KulttuuriKulman ja Pub Winstonin lisäksi myös ravintoloiden sisäpiha. Sisäpihalla on 300 hengen terassialue ja kymmenen myyntipistettä. Kerralla tapahtumaan mahtuu reilut 400 vierasta ja kahden päivän aikana odotetaan n. 3 500 kävijää.

Tapahtuma on avoinna seuraavasti:
Perjantaina 14.8.  klo 16–24
Lauantaina 15.8.  klo 12–24

Olutjuhlille saapuu sekä koti- että ulkomaisia panimoita. Tapahtumassa on mukana yli 100 eri tuotetta. Tarjolla on myös viskejä ja siidereitä sekä ruokaa. Ulkotilojen terassin yhteydessä on esiintymislava, jossa on ohjelmaa koko tapahtuman ajan: ohjelma koostuu luennoista, musiikista ja panimoesittelyistä. Tapahtumassa ei ole sisäänpääsymaksua.

Osallistun Pienpanimo-olutjuhlaan nyt ekaa kertaa ja täytyy sanoa, että olutlistan tekeminen tapahtumaan on ollut erityisen haastavaa. Olutjuhlan tarjonta on monipuolista, laajaa ja sirpaleista. Koska tapahtuman olutlista on pitkä ja varsin monimuotoinen, päätin jäsentää sitä hieman. Muodostin omat vinkkilistansa tai olutpolkunsa harrastajatyyppien ja oluttyylien mukaan. Polut ovat toki yhdisteltävissä vapaasti.

Uutuuksien metsästäjälle

Rocking Bear Brewers Tyrnisaison
ja/tai
Rocking Bear Brewers Savuvehnä Portteri
Minulle entuudestaan tuntematon rokkikarhupanimo tuo paikallisväriä Olutjuhlaan. Kahdesta oluesta oli vaikea valita vain yhtä, joten otin molemmat listalle. 5,3-prosenttinen tyrnisaison edustaa kesän muotityyliä höystettynä supisuomalaisella marjalla. Savuvehnä Portteri on panimon nokkamiesten mielestä tiukan savuinen olut mukavan katkeralla humaloinnilla. Savuisuus harmillisen harvoin uppoaa itselleni, mutta puhdas saunasavu miellyttää minuakin. Tässä voisi olla jotain samaa kuin Maku Brewingin pehmeästi savusaunaisessa Savu Porterissa. Ainakin toivottavasti.

Ruosniemen yllätysolut 
Tapahtumaan tulee Facebookin mukaan Ruosniemeltä kaksi yllätysolutta, joista toinen on ilmeisesti uutuustuote. Uutuuksien metsästäjälle Ruosniemen oluet ovat aina kiinnostava valinta, sillä niiden jännyyskerroin on yleensä suhteellisen korkea.

Väliolueksi/sessio-olueksi

Beavertown Gamma Ray APA
Erinomaisen brittipanimon American Pale Ale sopii kesäjuomaksi. Toiminee välioluena, vaikka saattaa olla sellaiseksi jopa liiankin tasokas taikka monimutkainen.

Beer Hunter’s Mufloni Säppi APA
Toimii niin välioluena kuin ruokajuomanakin. Pubiruoan ja katukeittiöannosten kanssa Säppi on erityisen herkullinen. APAksi melko vahva ja aromikas Säppi on toffeen, hedelmien, kukkasten ja havujen harmoniaa.

Katkeransuloisiin päiviin ja iltoihin

Beavertown 8 Ball Rye IPA
Rukiin ja jenkki-kuivahumaloinnin rapsakoittama IPA. Rungoltaan tämä lie ruis-IPAmaisen täyteläinen ja maultaan kivasti katkera ja kenties perus-IPAa syvemmän ja tuhdimman makuinen. Olut on saanut nimensä vanhoista biljardipalloista, joita käytettiin painamaan humalasäkki olutkeitokseen.

Epic Armageddon IPA
Tätä on tullut juotua, muttei tarpeeksi montaa kertaa. En löytänyt infoa siitä, onko Armageddon hanassa vai pullossa (valistakaa tietävämmät tästä). Aiemmin tämä tuote on sattunut tielleni pullomuotoisena ja siksi hanaversiota olisi mielenkiintoista päästä testaamaan. Hanasta IPA on kuitenkin yleensä aika hyvää ja uusi-seelantilainen sellainen usein kahta maukkaampaa.

Ballast Point Sculpin IPA
Jenkkipanimon katkeran herkullinen simppu-IPA maistuu todistetusti tilanteesta riippumatta, myös silloin, kun ei oikeastaan tekisi mieli IPAa. Simpulla on hedelmäpuutarhamaisen mehukkaaseen luonteeseensa nähden melkoisen tymäkkä puraisu, josta erottuu myös havujen havinaa.

Thornbridge Jaipur
Hanasta ja tuoreena Jaipur on parhaimmillaan. Rapsakka, katkera, persikkainen ja sitruksinen IPA hedelmäisten ja katkerien makujen ystäville.

Tummista oluista tykkäävälle

CAP Dont Break The Oat Dry Stout
Ruotsalaisen CAPin Oatmeal stout on maukas, muttei liian tymäkkä alku festaripäivälle. Itselläni vielä maistamatta, mutta uskoisin tämän olevan kaakaoinen, paahteinen ja melko makea.

Papan Vanillastout
Vaniljanpehmeä lasku kahvisen paahteisuuden ja pähkinänpalasten täyttämään laaksoon on soveliainta suorittaa iltapäivän ja alkuillan välisenä, seesteisenä aikana ennen tunnelmaa latistavaa tungosta. Ihana stout, johon tykästyin SOPPissa tosi kovasti. Jos et voi sietää makeita jälkiruokia tai vaniljaa, et ehkä pidä tästä. Muussa tapauksessa kannattaa kokeilla, jos et vielä ole kokeillut.

Maku Black IPA
Tasapainoinen ja kaikin puolin toimiva paketti. Ei mikään yllättävä olut, mutta yksinkertaisuudessaan erittäin hyvä tuote. Tämä on Black IPA ja myös maistuu siltä: katkera sitruksisuus, tuore lakritsi ja paahteinen kahvi löytyvät mausta sen kummemmin hakematta.

Geco Barabba, Robust Porter
Italialainen porter kannattaa ottaa kokeiluun jo uteliaisuuden vuoksi. Gecon tuotteita ei tule vastaan ihan joka paikassa.

Kukkaistytölle ja siiderin ystävälle

Rekola ja Hiisi Kaksi Kotia Ruusuhippi
Rekolan ja Hiiden yhteistyöolut on väriltään ruusuisen vaaleanpunainen ja maultaan ruusunmarjainen, kukkainen ja vain kevyesti maltainen. Kiva olut voisi olla myös monien siideriin tottuneiden makuun.

Vakka-Suomen Ahomansikka-raparperi-siideri
Kesäisten olutfestarien makeudestaan huolimatta aidon ja suomalaisen makuinen vakiovierailija. Ahomansikan sijaan metsämansikkavoittoinen siideri, jossa kivan kirpeää raparperia.

Westons Vintage Cider
Vahvempi, kuivempi ja brittityylisempi vaihtoehto. Vintage Cider on perusvarma ja klassinen valinta siideripuolella. Tämä tuote on parhaimmillaan illan loppupuolella.

Erikoisuuksista ja yllätyksistä pitäville

Änkyrä-olut
Änkyrän valmistaja on aiemmin yksinomaan sahteihin keskittynyt Finlandia Sahti. Änkyrässäkin on kaikuja sahdista, sillä puolitumma pintahiivaolut on valmistettu sahtivierteeseen. Sahtivierteen kaverina on belgialainen ale-hiiva. Kaikenlaista niellyt olut on varmaankin kiinnostava maistettava.

Ruosniemen Betaversio Mustasavu Saison #100
Savu-saison ei ole se tyypillisin tyyli. Jännä nähdä, miten Ruosniemi on saanut savun ja saisonin sopimaan samaan pakettiin ja jääkö saisonin lempeä luonne liikaa savun alle.

Year of the Goat Ale
Savujuustoarominen ja hunajakermainen, tummahko ale on takuuvarma yllättäjä. Vaikken yleensä tykkää kovin paljon savuoluista, tämä on mielestäni aika kiva olut. Kermaisuus ja täyteläinen mallas tukee savua hyvin, eikä päästä sitä dominoimaan ylenpalttisesti. Hunaja tekee kokonaisuudesta suuhunsopivan. Jos tykkäät savujuustosta, tykkäät kenties tästäkin.

Viroon tutustujan setti

Pöhjola Rukkirääk Rye Ale
Miellyttävän leipäisä, ruisolueksi hyvin pehmeä olut, jota juodessa tuntuu kuin pureskelisi pikkuisen reunoilta kärventynyttä ruislimppua. Hyvä aloitus ja pehmeä lasku virolaisten oluiden maailmaan.

Pöhjola Virmalised IPA
Kovasti kehuttu Virmalised IPA on saanut nimensä revontulista. Sanovat sitä juotavaksi, trooppisen hedelmäiseksi ja kohtalaisen katkeraksikin. Itseltäni tämä herkku on vielä maistamatta, mutta sen verran huhuja olen kuullut, että uskallan laittaa tämän vinkkilistalle hyvillä mielin. Tämän suositeltava nauttimisajankohta on ennen pimeen öön saapumista.

Pöhjola Pime Öö Imperial Stout
Muun muassa öö, mitäköhän mä ottaisin-puheenparsista tunnettu Pime Öö on makeahkoa, tummaa ja suklaakastiketta muistuttavaa paksua nektaria. Tuhti tuote, jonka intensiiviset aromit voivat helposti turruttaa makuaistin. Sopii illan loppupään olueksi.

Italiaintoiselle

Birrificio Vielle Ville Saison
Brettan omintakeiseen aromiin mieltyneen olutharrastajan päivä alkaa Vieille Ville Saisonilla. Funky ja maalaismainen tuote kuuluu todennäköisesti perinteisten, klassisten saisonien kategoriaan. Katkeruutta tästä tuskin löytyy, mutta maamaisuutta, viljaisuutta, hiivaisuutta ja sitruksisuutta lienee odotettavissa.

Amiata Lura Sahti
Millaista on italialainen sahti? Siihen saa vastauksen maistamalla tätä olutta. Itselläni tämä on vielä testaamatta.

Birrificio Del Ducato Machete Double IPA
7,8-volttinen tupla-IPA on saanut nimensä Machete-elokuvalta. Tummenevaan iltaan parhaiten sopiva humalapommi kiinnostaa ainakin itseäni, sillä italialainen Double IPA on vielä minulle tutkimaton genre.

Birrificio Del Ducato La Luna Rossa
Kahden tynnyrikypsytetyn ja kirsikoilla terästetyn oluen kombossa on mukana yleiskuvaa virkistämässä myös kolmatta, nuorempaa olutta. Eri oluiden sekoituksena syntyneet tuotteet ovat aina kiinnostavia. Joskus mix and match toimii ja toisinaan se tuo lopputuotteeseen liikaakin säröjä ja suoranaisia ristiriitoja. Tässä mukaan otetut oluet näyttäisivät kuitenkin ainakin pinnalta katsottuna olevan harmoniassa keskenään. Hapan kirsikkaolut on loppuillan herkku, jolla voi hemmotella itseään.

Onkos muita tulossa Poriin viikonloppuna? Otan mielelläni vastaan maisteluvinkkejä.

Lisätietoja:

Porin Pienpanimo-olutjuhla


https://www.s-kanava.fi/etu/pienpanimo-olutjuhlat-porissa-14-1582015/1310023_624994

5 kommenttia:

  1. Minä olen Rauman Olutseuran matkassa paikalla lauantaina 16.00 eteenpäin. Kuumana maisteluvinkkinä Finlandia Sahti :)

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Tietenkin paikalla. Komppaan Haykea, viime vuonna Finlandia Sahti festareiden top3-oluita. Viime vuonna housut kintuissa takavasemmalta yllätti "uunituore" Vaspin Oktoberfest, jota nytkin tuoreena saatavilla. / TBone (mistähän tuo toimituskunta tulee?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sahdille siis jo toinen ääni :D En olekaan varma, olenko sitä maistanut, mutta jos olen, niin siitä on tooosi kauan. Uskon, että Oktoberfest varmaan tuoreena hanasta hyvä.

      Kumma tuo toimituskunta, en kyllä tiedä, mistä sellainen siihen ilmaantui. Ehkä blogissa on päällä jokin erikoinen asetus, jonka olemassaoloa en ole huomannut.

      Poista