sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Suuret Oluet, Pienet Panimot Helsinki 2015: Parhaat oluet

Helsingin SOPP on nyt koluttu. Olin paikalla perjantaina pidemmän kaavan mukaan noin kello kolmesta kello kymmeneen ja lauantaina pikaisemmalla visiitillä kahdesta puoli kuuteen. Jälkikäteen ajateltuna SOPPissa pyöriskelyä tuli juuri sopivasti, eikä porteista ulos kävellessä mieleen juolahtanut mainittavaa "voi hitsi, sekin jäi nyt sitten maistamatta"-fiilistä. Molempina päivinä eteen tuli muutamia oikein hyviä oluita, vaikka ihan kaikkein terävimpään huippuun kuuluviin oluisiin en tapahtumassa törmännytkään. Kiinnostavia uutuuksia oli mukana paljon, osa niistä vastasi odotuksiini ja osa ei.

Siirtykäämme sitten mielenkiintoisimpaan osuuteen, eli siihen, mitä tapahtumasta jäi käteen (auringon polttamien käsivarsien lisäksi). On siis aika listata Helsingin SOPPin parhaat oluet; kovin kärki plus jännin uutuus. Oluet ovat numeroinnista huolimatta paremmuuteensa nähden täysin satunnaisessa järjestyksessä. Totta puhuen tuskin osaisin edes laittaa näitä hyvin eri tyyppisiä tuotteita paremmuusjärjestykseen.

Maku Black IPA ja Maalais-Tamminen
1. Maku Black IPA. Maku Brewing hallitsee oluthommat horjumattomalla otteella. Black IPA oli todella varmalla kädellä luotu, täysin tasapainoinen olut, jossa sekä katkeruus että täyteläisyys ja sekä sitruksisuus että kahvinen paahteisuus yhdistyivät toimivaksi paketiksi. Juotava, kiva, maukas Black IPA. Suomessa ei ole nähty aiemmin kovin monia tämän tasoisia Black India Pale Aleja ja siksi tälle oluelle on varmasti paikkansa. 

Plevna Mosaic Weizen
2. Plevna Mosaic Weizen. Mosaic Weizenin tuoksu ja maku olivat täynnä trooppisen sademetsän hedelmiä. Persikka, mango ja sitrukset hallitsivat raikasta kokonaisuutta. Katkeruuden vaikutus säesti osuvasti kokonaisuutta.

Pyynikki Papan Vanillastout
3. Pyynikki Papan Vanillastout. Papan Vanillastout oli ihanan herkullinen yhdistelmä vaniljan, pekaanipähkinätortun, tumman suklaan ja tummapaahtoisen kahvin sävyjä. Vanillastout ei ehkä sovi makeaa kaikkein kovimmin karttaville melko korkean makeuskertoimensa vuoksi. Olut ei kuitenkaan ole imelä, vaan makeus on aidon tuntuista ja maku syvä sekä suutuntuma täyteläisen pehmeä.

Iso-Kallan Jahti
4. Iso-Kallan Jahti Amber Ale. Jahti pääsi yllättämään puun takaa. Rukiin, paahdetun maltaan, toffeen ja punaisten marjojen makuinen olut olisi täydellinen syysillan juoma. Sopi se tosin keskikesän iltaankin aika kivasti. Hauska, helposti juotava ja iisi nautiskeltava.

Modernist Svartkropp vaihteeksi miehisen käsimallin kädessä :)
5. Modernist Svartkropp Imperial Stout oli jenkkityylisen runsaan tummasuklaacookien, kauran, mustaherukan ja salmiakin makuinen olut, jonka jälkimaussa oli voimakasta paahteisuutta, espressoa ja kevyttä tuhkaisuutta. Tukevarunkoinen tuote kannattaa nauttia rauhallisen tunnelman vallitessa. SOPPin meluisessa miljöössä Svartkropp ei ehkä ollut ihan parhaimmillaan, joten olut täytyy ottaa uusintamaisteluun tilaisuuden tullen.

6. Plevna Barley Wine ja Malmgårdin Barley Wine. Kaksi erilaista, mutta silti samanlaista olutta, joita molempia olen aiemminkin maistanut. Plevnan BW oli kypsän ja tynnyrisen aromikas, marjainen, luumuinen, lakritsinen, viinimäinen ja tumman maltainen olut. Malmgårdin BWssä huomasi kypsytyksen puutteen tuomat edut ja puutteet; maun syvyys ei ollut Plevnan Barley Winen tasolla, mutta humaloinnin rapsakkuus ja sitruksisuus antoi oluelle jenkkityylistä, särmikkäämpää luonnetta. Malmgårdin BWn perusmaun elementit olivat paljolti samankaltaiset kuin Plevnan BWssa; luumua ja lakritsaa oli reippaasti. Aprikoosi nousi tosin enemmän esiin Malmgårdin BWssa. Molempien oluiden runko oli asiaankuuluvan tukeva, joskin Plevnan Barley Winen runko tuntui vielä astetta paksummalle.

Radbrew Alone in the Dark
7. Radbrew Alone in the Dark Milk Oatmeal Stout. Uusi panimo päätyi tuomaan SOPPiin muutakin kuin IPAa. Ratkaisu oli hyvä, sillä Alone in the Dark oli oikein miellyttävä, rapeanpehmeä ja makeantäyteläinen tuttavuus. Perusmaultaan paahteinen ja kahvinen olut sai erityisluonnetta kaurasta. Laktoosi pehmensi ja makeutti kokonaisuuden suuhunsopivaksi ja kermaiseksi. Tuloksena oli yksi SOPPin parhaista oluista.

Jokerina haluan vielä ottaa esiin jännimmän tapahtumassa maistamani oluen. Kyseessä oli Stadin Panimon Gasometer Porterin laktoosittomalla maidolla pehmennetty Milk Porter-versio. Olut oli maultaan ja tuoksultaan niin lähellä kaakaota kuin kuvitella saattaa, ehkä jopa vielä lähempänä. Hullunkurisen juoman väri oli vaaleanruskea ja samea, taisipa seassa uiskennella myös laktoosihiutaleita. Milk Porteria tilatessani kuvittelin saavani lasiini jotakin Milk Stout-tyyppistä, joten yllätys oli suuri, kun lasiini kaatui epäilyttävästi kaakaota muistuttava keitos. Sympaattinen ja helposti juotava tuttavuus yhtä kaikki.

Lopuksi vielä tämän vuoden SOPPin plussat ja miinukset kootusti.

Plussat:

Piknik-alue ja simaa lasissa. Kesä.
+ Rauhallinen ja melko hiljainen piknik-alue. Tämän kaupunkikeitaan merkitystä ei voi korostaa liikaa. Rauhattomassa ja lähes kohtuuttoman hälyisässä tapahtumassa ainakin kaltaiseni sisäisen zeninsä helposti hukkaava henkilö kaipaa kotoisaa omaa soppea, johon vetäytyä nautiskelemaan oluista, juttelemaan kavereiden kanssa ja ihan vaan lepäämään ja keräämään voimia. Piknik-alue oli edellisiin SOPP-vuosiin nähden todella tärkeä, kiitettävä uudistus. Piknik-alueen tarun soisi jatkuvan myös ensi vuonna.

+ Edellisiä vuosiakin parempi kattaus kotimaisten pienpanimojen tarjontaa höystettynä aikas kivalla setillä naapurimaiden olusia. Olipa mukana jokunen sima, sahti ja siiderikin olutlistoja rikastamassa. Yhteensä mukana oli yli 100 tuotetta. Pääosin tuotteiden taso oli väliä ookoo-hyvä.

+ Ok hintataso. Oluet olivat aika kohtuuhintaisia. Pienen annoksen hinta oli puolet isosta, mikä oli myös hyvä juttu.

+ Mahdollisuus valita pieni annos. Ehkä jo itsestään selvä asia, mutta silti tärkeä plussapuoli.

+ Oheistuotteiden myynti. Tykkään, että tapahtumasta voi ostaa asiaan kuuluvia asusteita, kirjoja yms. sälää. On myös kiva, että panimojen paitoja on myytävänä. Panimojen tapahtumassa myytävien tuotteiden valikoiman toivoisi vielä lähitulevaisuudessa laajenevan paidoista esimerkiksi nimikkolaseihin, huppareihin ja naisten toppeihin jokaiselle jotakin-ajatuksella.

+ Vessat. Naisten vessoissa oli jopa pöntöt ja vessat olivat suhteellisen siistejä ja mukavia, tosin polvia ei vessoissa saanut ahtauden takia mahtumaan oikein mihinkään.

Miinukset:

- Melu. Aivan järkyttävä sellainen. Melu nousi teltassa korviahuumaavaksi jo alkuillasta ja jatkui yhä suurempana iltaa kohti kuljettaessa. Volyymitaso kipusi kestämättömäksi illan esiintyjän aloittaessa, mikä johti ennen pitkää vääjäämättömästi kotiin lähtöön. Oluiden ominaisuuksien puiminen yhdessä on kuitenkin niin tärkeä osa tapahtumaa, että melutason noustessa keskustelut estäväksi iso pala tunnelmaa jää puuttumaan.

- Tungos. Tungos vallitsi tapahtumassa oikeastaan koko ajan ja liikkuminen paikasta a paikkaan b oli vaikeaa ja hidasta. Rautatientori ei taida ihan vetää vuosi vuodelta paisuvaa ihmismassaa. Olisiko siirtymä Kaisaniemen tai Kaivarin väljempiin tiloihin harkittavissa?

- Vesiongelma. SOPP-klassikon, eli vesidilemman vääjäämätön läsnäolo jatkui edelleen. Vettä sai kyllä, mutta kiitettävän suurella kahden euron kappalehinnalla ja veden ostopisteitä oli vain yksi. Jäin jälleen kaipaamaan ilmaista, tai edes edullisempaa vettä. Sisääntulo- ja uloslähtötarkastukset olivat myös lähes pakkomielteisen tarkkoja veden ja muidenkin asioiden suhteen. Vettä ei saanut tuoda sisään, mutta tyhjää vesipulloa ei myöskään saanut ilmeisesti viedä ulos (siinä olisi voinut salakuljettaa olutta ulos tapahtumasta). Huoah.

Lisätietoja:

Suuret Oluet, Pienet Panimot-tapahtuman verkkosivu:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti