tiistai 25. marraskuuta 2014

Vanhan ajan vivahteita: Crooked Stave Vieille Artisanal Saison Cranberry & Spice

Taustaa: Crooked Stave on Yhdysvaltojen Denverissä sijaitseva, vuonna 2010 perustettu panimo. Itse pääsin maistamaan panimon tuotteita ensimmäistä kertaa viime kevään Copenhagen Beer Celebrationissa, jossa sydämeni vei omalaatuinen ja historian havinaa huokuva Vieille Artisanal Saison. Vieille Artisanal Saison, eli tuttavallisemmin Vieille on tammitynnyreissä kypsytetty, useista eri Vieille-eristä sekoitettu ja Brettanomyces-hiivalla höystetty olut. Tämänkertainen maisteluolut on Vieillen Cranberry & Spice-versio, johon on nimensä mukaisesti lisätty karpaloa ja mausteita. Mausteina on käytetty karpaloa, kanelia, hibiskusta ja muskottipähkinää. Vieillen panoprosessi kestää 6 kuukautta. Yksi vanhan ajan maalaismaiseman mieleen tuovan oluen kuriositeeteista on sen alhainen kaloripitoisuus.

Panimo: Crooked Stave
Olut: Vieille Artisanal Saison (Cranberry & Spice)
Tyyli: Saison
Prosentit: 4,2 %
Katkeruus: 20 IBU

Tuoksu: Piparimainen, kanelinen ja marjapiirakkainen ensituoksu saa pian seurakseen maalaishiivaisia, ruskeaan sokeriin vivahtavia ja sitruksisia sävyjä. Äärimmäisen herkullinen, muhkean moniulotteinen tuoksu, josta voisi nauttia loputtomiin.

Ulkonäkö: Vadelmanpunaisensävyisen oluen vaahto on ohut, valkoinen ja suurikuplainen.

Maku: Karpaloisen kirpeä ja sitruunaisen hapan alkumaku, mausteisen täyteläinen keskimaku ja kuiva shamppanjamainen loppumaku. Oluen maku on kerroksellinen ja kuiva loppumaku kruunaa makukokonaisuuden. Vieillen happamat ja marjaiset elementit saavat syvyyttä talvisten mausteiden hienovireisestä vaikutuksesta. Mausteiden vaikutus sulautuu kokonaisuuteen saumattomasti, eli olut ei sorru muutamissa talvioluissa viime aikoina kohtaamaani maustemaniaan.

Suutuntuma: Vieillen suutuntuma on kuiva, kipristelevä ja pirteän hapokas. Täyteläisyyden osalta olutta voisi kuvailla vähintään keskitäyteläiseksi. Olut jättää suuhun kuivan tunteen pitkäksi aikaa. Suutuntuma ei kuitenkaan ole liian kuivattava, vaan kuivalle valkoviinille ominaisella tavalla sopivasti kuiva.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  Olut ei tällä hetkellä ole Olutoppaassa.

Mihin tilanteeseen sopii? Tässä on ehdottomasti yksi parhaista saisoneista, joita on tullut maistettua. Miedoksi 4,2-prosenttiseksi olueksi karpalo- ja mauste-Vieillessä on uskomattoman paljon luonnetta. Perinteitä kunnioittaen tehdyn oluen piirteet pääsevät mielestäni parhaiten oikeuksiinsa talvi-illan hidastempoisessa maistelussa. Vieilleä tekisi mieli kokeilla jouluisten kuivakakkujen ja piparien kera. Marjaisuutensa ja happamuutensa ansiosta olut voisi olla hyvä pari myös kirpeän karpaloiselle tai valloittavan vadelmaiselle juustokakulle.

Lisätietoja:

Crooked Stave Vieille Artisanal Saison (Cranberry & Spice) Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/crooked-stave-vieille-artisanal-cranberry-and-spice/241745/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti