tiistai 29. huhtikuuta 2014

Reseptivihkosta poimittua: Halloumiburgerit ja BrewDog Hardcore IPA

Kesän voi julistaa alkaneeksi, kun terassilla on käyty ja ensimmäinen itse tehty burgeri nautittu huolella valitun ruokajuoman kera. Nämä helppotekoiset halloumiburgerit ovat jauhelihaburgerien ohella yksi kesäsuosikeistani. Suositellaan nautittavaksi mieluiten ulkona hyvässä seurassa. Resepti on kirjoitettu oman grillin puutteessa elävää ajatellen, joten siinä halloumin ja sämpylöiden paistovälineenä toimii tavallinen sähköliesi. Mikäli kuulut niihin onnellisiin, joilla on grilli, voit paistaa sämpylät ja juuston sillä.

Halloumiburgeri perinteisellä tavalla tarjoiltuna

Avoin versio; toisessa puolikkaassa salsaa ja toisessa majoneesia
Halloumiburgerit (2-3 hengelle)
3 keskikokoista tai isoa rouheciabattasämpylää tai muuta rouheaa sämpylää
200 grammaa halloumijuustoa
3 keskikokoista tomaattia
Puolikas iso punasipuli
Noin kolmasosaruukullinen herneenversoja
Valkosipulimajoneesia tai tsatsikia maun mukaan
Oliiviöljyä
Mustapippuria
(Salsakastiketta halutessasi)
(Lisukkeeksi lohkoperunoita halutessasi)

Jos teet valkosipulimajoneesin tai tsatsikin, salsakastikkeen ja lohkoperunat itse, ne voi ajan säästämiseksi tehdä jo edellisenä päivänä. Näin seuraavalle päivälle jää vähemmän hommaa. Tässä helpot esimerkkireseptit kaikkiin neljään (voit toki käyttää myös omia suosikkireseptejäsi): tsatsiki, salsakastike sekä lohkoperunat ja aioli.

Kun kastikkeet ovat valmiit, varsinainen hampurilaisten teko on helppoa. Halkaise sämpylät ja sivele sämpylän puolikkaiden sisäpinta oliiviöljyllä, jotta sämpylät eivät pääse kuivumaan uunissa. Paista sämpylöitä uunipellillä muutama minuutti miedolla lämmöllä (150-175 astetta) ja laita tämän jälkeen ne kulhoon odottamaan foliolla suojattuna. Suolaa ja paista sitten lohkoperunat pakkauksen ohjeen mukaan, mikäli ostit ne valmiina. Pilko tomaatit, herneenversot ja sipuli ja kuullota sipuli öljyssä pannulla. Huuhtele kevyesti halloumia, jotta ylimääräinen suola huuhtoutuu pois ja viipaloi se ohuiksi viipaleiksi. Paista halloumi öljyssä pannulla vaalean kullanruskeaksi. Kokoa halloumit, herneenversot, tomaatit, sipulit ja kastikkeet sekä ripaus mustapippuria sämpylöiden väliin ja työnnä tikku burgerien läpi, jos haluat perinteisiä hampurilaisia, tai kokoa täytteet ja ripottele mustapippuria sämpylän puolikkaiden päälle, jos haluat helpommin syötäviä avoimia hampurilaisia. Tarjoile burgerit ja lohkoperunat välittömästi.

Olutsuositus: Oman havaintoni mukaan BrewDogin Hardcore IPA tai muu hunajan ja toffeen arominen IPA tai DIPA leikkaa halloumin suolaisuutta ja säestää rapsakoiden kasvisten makua. Myös hedelmäinen ja hiukan makea Vehnäbock voisi toimia burgerien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti