sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Copenhagen Beer Celebration Preview Part 6

Tässä juttusarjassa esittelen vuoden 2014 Copenhagen Beer Celebrationiin osallistuvia panimoita sekä listaan kultakin panimolta kaksi olutta, joiden toivoisin tulevan tapahtumaan. Tällä kertaa esittelen Three Floydsin ja BrewDogin panimot.

Three Floydsin tarina:
Three Floydsin panimon perustivat veljekset Nick ja Simon Floyd sekä heidän isänsä Mike Floyd hylättyyn varastorakennukseen Indianan Hammondiin vuonna 1996. Sittemmin panimo on siirtynyt Indianan Munsteriin ja kasvanut tasaisesti nykypäivään asti. Three Floydsin Nick kuvailee panimon porukkaa tatuoiduiksi punkkareiksi ja metallimiehiksi, jotka tekevät ”hiukkasen normaalin rajojen ulkopuolelle sijoittuvaa olutta”. Onko Floydin perheen ja kumppaneiden olut epänormaalia vai epänormaalin hyvää, se selvinnee vasta Tanskassa.

Haluaisin kokeilla Three Floydsilta:
Olut nro 1. Alpha King
Alpha King on se olut, joka nosti Three Floydsin suuren yleisön suosioon. Three Floyds uskalsi panna oluen, joka oli reippaasti humaloidumpi kuin ajan muut APA:t ja IPA:t. Prosentteja tässä American Pale Alen kategoriaan kuuluvassa oluessa on 6,5. Oluen humalointia on luonnehdittu sitruksiseksi ja tumman mausteiseksi – humalalajikkeista mukaan ovat päässeet Centennial, Cascade ja Warrior. Karamellimaltaat täydentävät tasapainoiseksi kuvaillun oluen.

Olut nro 2. Gumballhead
Gumballhead on panimon ympäri vuoden saatavilla oleva amerikkalaistyylinen 5,5-prosenttinen vehnäolut. Olutta suunnitellessaan Three Floydsin Nick halusi luoda hyvän vehnäoluen maassa, joka ei ole millään muotoa tunnettu vehniksistään ja ainakin Ratebeerin pisteistä (99 yleisvaikutelmasta ja 100 tyylistä) päätellen onnistui siinä. En muista juoneeni amerikkalaisia vehnäoluita, joten siksikin tämä olut kiinnostaa.

BrewDogin tarina:
BrewDog on monille suomalaisille olutharrastajille tuttu skotlantilainen panimo, jonka tuotteita löytyy melko laajalla skaalalla niin maitokaupoista, Alkoista, olutravintoloista kuin oluttapahtumistakin. Panimon tarina ei kuitenkaan ole kaikille tuttu. 2007 syntynyt panimo on nuoreen ikäänsä nähden niittänyt mainetta maailmalla ennakkoluulottomien oluidensa ansiosta. Panimon perustajajäseniin kuului Martinin ja Jamesin lisäksi yksi innokas koira. Aluksi panimotoiminta oli pienimuotoista: perustajat pullottivat käsin pieniä eriä olutta ja myivät sitä sekä paikallisissa marketeissa että suoraan autonsa takakontista. Vuonna 2008 olutta alettiin viedä ulkomaille ja vuonna 2009 panimo tarjosi olutharrastajille mahdollisuuden ostaa osakkeitaan netistä. Osakkeenostajien avulla panimo on kyennyt kasvamaan vauhdilla yhdeksi maailman tunnetuimmista panimoista.

Haluaisin kokeilla BrewDogilta:
Olut nro 1. Tokyo
Tokyo sai heti syntyessään vuonna 2009 aikaan melkoisen kansanliikkeen. 18,2-prosenttisen Imperial Stoutin nähtiin olevan riski kansanterveydelle. Moraalisen paniikin synnyttyä keskustelu pyöri lähinnä oluen alkoholipitoisuuden ympärillä. Samalla oluen jasmiinilla, karpalolla ja erikoismaltailla terästetty persoonallisuus jäi huomiotta. BrewDogin sivuilla Tokyon sanotaan luovan uudelleen eksistentialismin ironian, olemisen parodian ja post-modernismin sisäiset ristiriidat – sanomattakin selvää, että tällä tavalla kuvailtu olut onnistuu herättämään uteliaisuutta.

Olut nro 2. Abstrakt AB:14
10,2-prosenttinen tammitynnyrikypsytetty Imperial Weizen Bock Abstrakt AB:14 kuuluu niihin suhteellisen harvoihin oluisiin, joita en ole BrewDogilta testannut. Aikaisemmista Abstrakteista yksi löytyy olutkaapistani, mutta toistaiseksi en ole vielä maistanut minkään vuoden Abstraktia. Yleissivistyksessäni on siis aukko, joka olisi paikattava pikimmiten. Vesi nousee kielelle miettiessä banaanin, kerman ja toffeen makuista piirasta muistuttavaa olutta – ja sellaiseksi tätä ainakin Ratebeerissä kuvaillaan.

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan CBC:hen, lippuja voi ostaa täältä. Perjantai-aamun sessioon mahtuu vielä väkeä.

Copenhagen Beer Celebration-sarjan edellisiin osiin pääset tästä:

Loppuun vielä Beer Celebrationiin osallistuvien panimoiden listan uusin versio:
1. Mikkeller
2. To Öl
3. The Kernel
4. Alpha state
5. Freigeist
6. Surly
7. Westbrook
8. Närke
9. LoverBeer
10. Three Floyds
11. BrewDog
12. Wakefield
13. Funky Buddha
14. Hoppin Frog
15. Sante Adairius
16. 7venth Sun
17. Baird
18. Peg's/Cycle
19. Alvinne
20. Kuhnhenn
21. Cigar City
22. Prairie
23. Firestone Walker
24. Evil Twin
25. Brodies
26. Buxton
27. Siren
28. Omnipollo
29. Stillwater
30. Crooked Stave
31. Xbeeriment
32. Lervig
33. De Molen
34. Amager
35. Way Beer
36. Green Flash
37. Jester King
38. Brekeriet

Lisätietoja:
Copenhagen Beer Celebration:

Three Floyds Ratebeerissä:

BrewDog Ratebeerissä:

Three Floyds Alpha King Ratebeerissä:

Three Floyds Gumballhead Ratebeerissä:

BrewDog Tokyo Ratebeerissä:

BrewDog Abstrakt AB:14 Ratebeerissä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti