tiistai 22. lokakuuta 2013

Kokemuksia OlutExpon olutpuolesta

Helsingissä järjestettiin viime viikonloppuna ensimmäinen OlutExpo-tapahtuma. Pääsin OlutExpoon vain lauantaina 19.10., mutta olisin mielelläni viihtynyt siellä useammankin päivän. Tapahtuma oli erittäin hyvin järjestetty, vessoja oli kerrankin tarpeeksi ja 1,5 desin maisteluannoksen koko oli ainakin omasta mielestäni hyvin toimiva. OlutExpo pyrkii profiloitumaan laadukkaaksi tapahtumaksi, jossa oluita "maistellaan enemmän ja juodaan vähemmän". Tapahtuma lunasti lupauksensa melko hyvin: Wanha Satama oli oluttapahtumalle uudenlainen ja mieleenpainuva ympäristö ja ainakin lauantaina paikalle oli saatu houkuteltua runsaasti sekä kiinnostavia vieraita että innostuneita harrastajia. Lisäplussaa katosta siivilöityneestä luonnonvalosta, joka loi ihan oman tunnelmansa. OlutExpon yleisilme oli selvästi enemmän messumaisempi ja rauhallisempi kuin kevään Helsinki Beer Festivalissa. Kokonaisuudessaan tapahtuma oli huipputasoa: ainoa pieni miinus tulee ruokatarjonnan suppeudesta ja hintavuudesta (makkara-annos maksoi 9,5 euroa).

Hatebrew'n esitys Rujoa rakkaudella

OlutExpossa oli mielestäni toistaiseksi paras suomalaisessa oluttapahtumassa kokemani valikoima. Ulkomaisesta tarjonnasta parhaiten mieleen jäivät Pilsner Urquellin pastöroimaton ja suodattamaton lager, Magic Rockin Human Cannonball ja Hornbeerin Viking Chili Stout. 

Pilsner Urquell toi tapahtumaan siis erikoiserän suodattamatonta ja pastöroimatonta olutta, jota oli pakko käydä maistamassa jo sen harvinaisuuden vuoksi. Olin aistivinani pehmeän ja runsasvaahtoisen oluen maussa ainakin kermaisuutta ja herneen aromia. Erikoiserän maku oli huomattavasti perusversiota pehmeämpi ja miellyttävämpi.

Pilsner Urquellin suodattamaton ja pastöroimaton olut
Magic Rockin Human Cannonball oli alkoholipitoisuuteensa nähden yllättävän mieto ja kevyt DIPA. Maussa kevyehkö ja miellyttävä katkeruus yhdistyi hedelmäisen kuplivaan perusolemukseen. En ole itse yleensä kaikkein katkerimpien oluiden ystävä ja ehkä juuri siksi tykästyin Kanuunankuulaan.

Viking Chili Stoutin maussa makeahko chili ja imperial stout yhdistyivät harvinaisen tasapainoiseksi kokonaisuudeksi. Oluen kevyesti pippurisesta mausta tuli mieleen tumma, täyteläinen chilisuklaa tai chilillä maustettu kaakao. Elämäni ensimmäinen chiliolutkokemus osoittautui iloiseksi yllätykseksi.

Kotimaisten pienpanimojen puolella erityisesti Pyynikin käsityöläispanimon oluet esiintyivät edukseen. Pyynikin oluista suosikkini oli persoonallinen Ruby Jazz Amber Ale. Raikkaan syksyisessä Ruby Jazz Amber Alessa yhdistyivät kirpeä marjaisuus ja ruohoisuus. Uuden tulokkaan Hatebrew´n Imperialistisika oli hiukan tunkkaisen ja hapottoman oloinen, mutta pohjaltaan mielenkiintoinen olut. Erotin sen mausta ainakin yrttisyyttä ja persikkaa.

OlutExpossa järjestettiin myös mobiiliäänestys yleisön suosikkioluista. Äänestystuloksia voi käydä kurkkimassa täältä: Äänestystulokset OlutExpon sivuilla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti