keskiviikko 3. elokuuta 2016

Olutmatkailua Englannissa: Buxton ja Peak Districtin ympäristö

Olut hotellihuoneen ikkunalla
Yllätyssateenkaari n. 600 metriä korkean mäen huipulta nähtynä
Sateenkaari vähän matalammalta katsottuna

Heinäkuu oli blogissa hiljaiselon aikaa, sillä kuukausi hujahti melkein kokonaan kesäreissujen parissa ja palasin näppäimistön äärelle vasta vastikään. Heinäkuuhuni kuului myös yksi ulkomaanmatka, jonka kohteena oli Englanti, tarkemmin sanottuna Manchesterin lähellä sijaitseva Buxton. Buxtonia ympäröi upea Peak Districtin ylänköalue, jonka tärkeimmät osat kuuluvat Peak Districtin kansallispuistoon. Alueen kumpuilevat maisemat, pysähtyneen oloiset kylät ja lampaista valkeapilkkuiset ylängöt saavat mielikuvituksen vaeltamaan Humisevan harjun aikaan. Sadunomaisella seudulla sadekuurotkaan eivät tunnu samalta kuin yleensä: silloin tällöin vuokra-auton ikkunan kastelevat sadekuurot ja pilvistä pehmeän siniharmaaksi värittynyt taivas tuntuvat jotenkin kuuluvan asiaan. Samoin kuin odottamatta laakson pohjalle laskeutuva sateenkaari.

Näkymä huoneen ikkunasta puistoon

Grosvenor House Buxtonissa
Peak District ja sen lähiseutu ovat oivallisia vierailukohteita kuvankauniita maisemia etsivälle ja luonnossa viihtyvälle matkailijalle, mutta alueen antiin kuuluu myös jotain ihan muuta. Kiitettävä ja kiinnostava oluttarjonta suhteellisen suppealla ja helposti kartoitettavalla alueella oli merkittävä osasyy siihen, että matkakohteekseni valikoitui tällä kertaa Buxton ympäristöineen. Joka pubista ja kuppilasta löytyvien real ale-hanojen ohella aluetta leimaa myös vahva ja eloisa pienpanimosektori. Luonteva ja edullinen yöpymispaikka alueella matkaavalle on B & B, eli Bed & Breakfast, jollaisia voi bongata melkein joka kadunkulmasta. Omalla reissullani puiston äärellä Buxtonissa sijaitseva Bed & Breakfast Grosvenor House tarjosi kotoisan levähdyspaikan erilaisten retkien ja pyrähdysten välillä sekä oivallisen kasvissyöjän aamupalan.
Itse Buxtonin oluttarjonnan kovinta ydintä ainakin itseni kaltaisen olutharrastajan näkökulmasta on Buxton Brewery. Kyseinen panimo on mielestäni yksi maailman parhaista ja siksi Buxtonin Tap Housessa vierailu oli yksi reissun kohokohdista. Buxtonin panimobaari sijaitsee Buxtonin pikkukaupungin keskustassa ulospäin perinteisen brittiläisen näköisessä ja sisältäpäin katsottuna tiivistunnelmaisen kotoisassa harmaanbeigessä tiilitalossa. Hanassa on aina Buxtoneita laidasta laitaan ja mukana on useimmiten tuttujen klassikkojen ohella myös jotain spesiaalimpaa sekä versiointeja klassikko-oluista. Reissun aikana mieleen jäi erityisesti Bourbon Skyline, jonka epäilin ennakkoon tunkkaiseksi, mutta joka osoittautui yllättävän raikkaaksi ja harmoniseksi tulkinnaksi viskitynnyrissä kypsytetystä berliner weissesta. Myös Mango Shoothie IPA oli hanasta erinomainen, samaan aikaan rapsakan raikas ja mangosorbettisen herkullinen. 

Buxtonin ruokia: pitaleipäni salaatilla...

...ja seuralaiseni sliderit
Baarin valikoima kallistuu vahvasti Buxtonin omiin tuotteisiin, mutta myös muuta on saatavilla. Maukas baariruoka kuuluu Tap Housen pakettiin ja myös kasvissyöjälle löytyy aina jotakin täyttävämpää suuhunpantavaa. Buxton Tap House on osuva paikka myös tuliaisia metsästävälle, sillä baarista löytyy mukaan ostettavien lukuisien laadukkaiden Buxtonin oluiden ohella muutama tyylikäs panimopaitamalli erilaisilla kuoseilla ja väreillä. Jos asuisin Buxtonissa, tästä tulisi varmasti kantapaikkani.

Tuliaisia Magic Rockilta
Heti reissun ensimmäisenä iltana oli pakko päästä vierailemaan Magic Rockin Tap Housessa, joka kartalta katsottuna näytti olevan ihan lähellä Buxtonia. Visiitti Magic Rock Tap Houselle otti mutkaisten ja hitaasti ajettavien teiden takia paljon enemmän aikaa kuin ennakkoon osasi odottaa. Retki oli kuitenkin ehdottomasti vaivan arvoinen. Panimobaarin konsepti muistuttaa paljolti Buxton Tap Housen vastaavaa, eli hanassa on hyvänkokoinen setti panimon omia tuotteita, oluita saa ostaa mukaan yksittäin tai kätevissä kuuden tölkin pakkauksissa ja panimopaidoista on saatavilla useita erilaisia malleja. Magic Rock Taphousen erikoisuus on teeman mukaan vaihtuva ruokatarjonta: lyhyt, mutta monipuolinen pubiruokamenu vaihtelee päivittäin. Ruoat grillataan pihagrillissä.

Maistelulautanen
Mainittakoon tässä myös, että panimobaarista sai kivoja kuuden oluen maistelulautasia, joihin sai valita pienen maisteluannoksen itseään eniten miellyttävistä hanaoluista. Itsekin tuli kokeiltua maistelulautasta ja tuoreista oluista löytyi monta suosikkia: hedelmälihainen Inhaler Pale Ale, tuoreeltaan ihanan hedelmäsuolainen ja karviaismehuisen hapan Salty Kiss sekä maitokahvinen ja pähkinäinen Common Grounds Porter. Baarin ulkoasu oli pelkistetyn graafinen ja korkea hallimainen tila tuntui avaralle ja valoisalle. Jostain syystä mieleen tulivat BrewDogin Suomen baarit. Magic Rockin baari oli kaiken kaikkiaan hyvä kokonaisuus ja myös palvelu oli avuliasta ja miellyttävää.Buxtonin ja Magic Rockin panimoiden ohella alueella sijaitsee myös klassikkopanimon mainetta nauttiva Thornbridge Brewery. Thornbridgen panimon baari pitää majaansa rähjäisen oloisella teollisuusalueella, jossa ainakin oman kokemukseni perusteella riski tiilen tai metalliosan päähän saamisesta on melkoinen raksamiesten kiipeillessä katoilla ilman turvavälineitä milloin mitäkin painavaa muassaan. Panimon baarin ja kaupan yhdistelmä itse ei ole rähjäinen, vaan miltein kliinisen puhtaan oloinen tila, jonka eri puolille on ripoteltu harkitusti Thornbridgen erilaisia oheistuotteita, panimopaitoja ja olutpulloja. Pulloja voi ostaa paikan päällä maisteltavaksi tai mukaan. Hanaoluita havittelevan on syytä tarkastaa Thornbridgen panimon kalenterista, minä päivänä hanat aukeavat, sillä hanat ovat jostain kumman syystä suurimman osan ajasta kiinni. Taitavasti  brändätty panimo tarjoilee tuotteitaan hanoista vain tapahtumapäivinä, mutta onneksi kaikkia muita tuotteita hanaoluita lukuun ottamatta saa aina panimon aukioloaikoina.

Magic Rock Common Grounds Porter
Englannissa real ale on saavuttanut jonkinlaisen kansallisjuoman aseman, joten britteihin matkaavan turistin kannattaa maistaa myös paikallisia, erinomaisia real aleja. Omalla reissullani real ale jäi hieman paitsioon lukuun ottamatta Magic Rockin Tap Housessa maistettua makoisan pähkinäsuklaista, maitokahvista ja mustaherukkaista Common Grounds Porterin Caskiversiota. Matkan aikana tuli kuitenkin todettua omin silmin, että brittiläinen olutmaailma ei ole vain real alea ja matkan Englannin nummille voi hyvin tehdä myös toisenlaisesta näkökulmasta. Oli erittäin kiva päästä myös näkemään ja kokemaan, millaisissa maisemissa kolme kiinnostavaa ja laadukasta brittipanimoa majailee ja minkälaisia niiden oluet ovat tuoreina hanasta nautittuina, omalla kotireviirillään keskellä kauneinta Keski-Englantia.

Loppuun kokoan matkaa harkitseville vielä muutaman vinkin alueen kohteista, joihin ei liity olut, mutta jotka itse koin muuten mielenkiintoisiksi ja käymisen arvoisiksi:

Chatsworth House, Bakewell:
- mikä: kartano ja laaja puutarha-alue
- kenelle: kartanoista ja puutarhoista pitävälle, historian ystävälle, esteettisistä elämyksistä nauttivalle
- kuinka kauan varata aikaa: vähintään muutama tunti, mielellään pidempään. Kartanokierros ottaa vähintään tunnin ja puutarhassa samoilemiseen voi varata pari tuntia.
- erityistä: laaja matkamuistomyymälä, jossa kauniita ja hyödyllisiä matkamuistoja

Chestnut Centre Otter, Owl and Wildlife Park, Chapel-en-le-Frith:
- mikä: saukkoihin ja pöllöihin keskittynyt eläinpuisto
- kenelle: eläinten ystävälle, suht hyväkuntoiselle, puisto on epätasaisessa maastossa
- kuinka kauan varata aikaa: pari tuntia riittää hyvin puiston kiertämiseen
- erityistä: Nähtävissä erikoisempia pöllölajeja ympäri maailmaa. Puistossa on kiva kahvila ja monipuolinen matkamuistomyymälä erityisesti pöllöjen ja saukkojen ystävälle

Pavilion Gardens, Buxton:
- mikä: puistoalue ja pieni kasvitieteellinen puutarha
- kenelle: kaikille Buxtonissa kävijöille sopiva kohde
- kuinka kauan varata aikaa: tunnista pariin tuntiin
- erityistä: kahvila-ravintola ja valtava matkamuistomyymälä, jossa paikallisten tuottajien herkkuja, paikallisten taiteilijoiden tauluja yms. Myös oluita on valikoimassa pieni määrä.

Poole's Cavern, Buxton:
- mikä: luola Buxtonin kaupungissa
- kenelle: luolista, luonnonilmiöistä ja historiasta kiinnostuneille, lapsiperheille
- kuinka kauan varata aikaa: kierros luolissa kestää vajaan tunnin
- erityistä: upeassa ja laajassa luolassa voi tutustua ikivanhoihin stalagtiitteihin ja stalagmiitteihin pienen kävelymatkan päässä Buxtonin kaupungin keskustasta. Luolan lähellä olevasta näköalapaikasta on näkymä yli kaupungin.

2 kommenttia:

 1. Mukava raportti, hienoja kuvia ja maisemia - vaikuttaa oluen ja rauhallisuuden ystävän pyhiinvaelluskohteelta.

  Tap house -vierailuista voisi kysyä tarkemminkin, mutta tiivistän tunnelmat kahteen sanaan: positiivinen kateus. :D Ehkä jonakin päivänä itsekin saarivaltakunnan kyliin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva, että tykkäsit :) Ja hyvin sanottu: paikka oli tosiaan oiva valinta olutmatkan ja rauhallisen loman yhdistelmälle.

   Tap Houset olivat kyllä mukavia kokemuksia ja päiväsaikaan tunnelma niissäkin oli yllättävän rauhallinen, jopa seesteinen :) Hintataso Tap Houseissa oli myös suomalaiseen hintatasoon tottuneelle edullinen, hanavalikoima hyvä ja monipuolinen ja oluet herkullisen tuoreita. Suosittelen kyllä lämpimästi kylämatkailua :)

   Poista