lauantai 29. lokakuuta 2016

S-ryhmän Beer & You: ajatuksiani uudesta koko kansan olutkonseptista

Sain muutaman muun olutbloggaajan tavoin kutsun S-ryhmän Beer & You -konseptin lanseeraustilaisuuteen, joka pidettiin tämän viikon keskiviikkona. Beer & Youlla S-ryhmä haluaa houkutella erityisesti olutnoviiseja testaamaan uusia makuja ja oluttyylejä. Uuden olutkonseptin perustana on oluiden makuprofiilijaottelu, jonka avulla ravintoloiden asiakkaita autetaan löytämään laajasta tarjonnasta omat suosikkimakunsa- ja tyylinsä. Profiilien esittelyssä käytetään profiilien nimikkovärejä. S-ryhmän tapa jakaa oluet makuprofiileihin tuntui minulle entuudestaan tutulta, sillä se oli erittäin samankaltainen kuin Anikó Lehtisen olutkirjoissaan käyttämä oluttyyppien jaottelu.

Tastingin oluet makuprofiileittain

Maistelulauta

Lasinalunen, jossa on kuvattu oluiden makuprofiilijaottelu
Beer & Youn näkyvin uutuus on maistelulauta, johon koostetaan profiilijaottelun perusteella eri oluttyyppejä. Konseptilla on oluen lisäksi vahva kytkös ruokamaailmaan, sillä siinä kullekin maistelulaudan oluelle on valittu oma suolainen tai makea makuparinsa. Maistelulaudan lisäksi Beer & You tulee näkymään ravintoloissa olutpulloihin kiinnitettävinä oluttyypistä kertovina tarroina sekä seinäjulisteina ja lasinalusina. Aluksi konsepti on käytössä 16 olutravintolassa, mutta sen on tarkoitus levitä laajemmalle vuoden 2017 aikana. 

Beer & You -laseja lasinalusineen
Eri tyylisille oluille suunnitellut Beer & You -lasit
Lanseeraustilaisuudessa konseptia esittelivät S-ryhmän viestintäsuunnittelija Anna Lappalainen ja ketjupäällikkö Miko Kamppuri. Meille bloggaajille oli järjestetty oma tasting, jossa uuteen konseptiin tutustuttiin käytännössä erilaisia oluiden ja pienten purtavien pareja testaamalla. Homma toimi niin, että jokainen osallistuja sai eteensä maistelulaudallisen oluita ja kullekin oluelle ruokapuolelta valitun makuparin. Lautasen oluet oli merkitty tyypeittäin eri värisillä lasinalusilla. Maistelulauta ideana oli minulle tuttu, sillä olen törmännyt niihin aiemmin joissain olutravintoloissa. Ruokaparien yhdistäminen kuhunkin maistelulaudan olueen sen sijaan tuntui ideana tuoreelta ja kiinnostavalta.

Maistelussa mukana olleita komboja, luetaan vasemmalta oikealle: porkkanakakku + Velkopopovický, kuningatarpiiras + Newcastle Brown Ale, patonki tuorejuustolla + Brooklyn Sorachi Ace sekä Põhjala Must Kuld + Fazerin sininen
Makupareista osa oli olutharrastajalle melko ennalta-arvattavia (esim. Põhjala Must Kuld ja Fazerin sininen), mutta jotkut parit onnistuivat yllättämään ainakin minut. Vai mitä sanotte Velkopopovický Kozel Premium Lagerin ja porkkanakakun yhdistelmästä (joka muuten oli hämmentävän toimiva)? Keskimäärin olut- ja ruokaparit olivat ihan mukavia. Jäätäviä kauhukaksikkoja tai ikimuistoisia match made in heaveneita ei kumpiakaan joukosta löytynyt, vaan parituksessa kuljettiin varmaa keskitietä. Jatkossa toivoisinkin näkeväni Beer & Youn merkeissä myös rohkeammin valittuja makupareja.

Koska tilaisuus oli nopeasti ohi, oikeastaan vasta jälkikäteen ehdin miettiä syvällisemmin, mistä tässä hommassa oikeastaan on kyse. Omasta mielestäni Beer & You -konseptista tekee merkittävän se, että se on luotu palvelemaan koko kansaa. Kuten S-ryhmän ketjupäällikkö Miko Kamppuri lanseeraustilaisuudessa toi esiin, konsepti on kohdistettu 80 prosentille siitä ihan tavallisesta, pientä vihreää korttia taskussaan kantavasta S-ryhmän asiakaskunnasta. Tällaista ei ole aiemmin tietääkseni kokeiltu.

Lanseeraustilaisuus sai minut myös pohtimaan olutkulttuurin kehitystä ja leviämistä laajemmin. Jotain sellaista tästä on jo nyt tullut, jota ei vielä muutama vuosi sitten pienen piirin pyöriessä voinut aavistaa. S-ryhmän tapa brändätä olut kaikkien jutuksi on merkki pienpanimobuumin jatkuvasti laajenevasta vaikutuksesta ja olutkulttuurin valtavirtaistumisesta. S-ryhmä on oikeasti suuri toimija, jonka tekemisillä on suomalaisessa kulttuurissa edelleen melkoinen merkitys. Siksi Beer & You voi parhaimmillaan legitimoida oluen asemaa ruokajuomana Suomessa. Onnistuessaan konseptilla on myös mahdollisuus edistää vähemmän ryyppyhenkisen olutkulttuurin leviämistä. Molemmat hyviä ja kannatettavia juttuja.

Pitkän linjan olutharrastajalle Beer & Youn toteutus tuntuu aika simppeliltä, mutta olutnoviisin näkökulma on todennäköisesti toinen. Aloittelijalle erikoisempiin oluisiin tutustuminen voi olla haastavaa ja siksi liikkeelle on monesti helpompi lähteä pienin askelin. Näkisinkin konseptin tulevaisuuden olevan pitkälti kiinni siitä, miten kokemattomien, mutta kiinnostuneiden noviisien kohderyhmä ottaa sen vastaan. Vastaanottoon puolestaan vaikuttaa hyvin olennaisesti se, miten konseptin jatkokehittelyssä ja toteutuksessa käytännössä onnistutaan. Potentiaalia Beer & Youlla mielestäni kyllä on, mutta idea vaatii vielä jalostamista.

Tähän loppuun listaan vielä joitain huomioitani ja arvioitani itse konseptista. Koska konsepti on vasta lanseerattu ja hyötyisi mielestäni pienestä viilauksesta, esitän myös pari kehitysehdotusta.

Plussapuolet:
- helppo tapa kokeilla uutta ja aloittaa hieman erikoisempien oluiden maistelu
- konseptin kautta on mahdollista levittää tervehenkisempää maistelukulttuuria Suomessa yhä harmillisen yleisen ryyppäysmentaliteetin tilalle
- konsepti tuo ravintoloihin uudet eri oluttyyleille sopivat olutlasit (tämä on oikeasti todella iso plussa, sillä lasin vaikutus maistelukokemukseen on valtavan suuri)
- tykkään maistelulautasesta ideana ja ruokaparitus tuo siihen uutta, kiinnostavaa näkökulmaa
- maistelulautanen sopii mainiosti pienen porukan yhteiseen maisteluiltaan

Huomioitavia asioita ja kehittämiskohtia:
- oluen kanssa tarjoiltaviin makupaloihin voisi tuoda mukaan lisää ajankohtaisia makuja esim. ottamalla mukaan vegevaihtoehtoja, lähiruokaa ja katuruokaa.
- maistelukokemuksen kannalta kaksi perusasiaa on hyvä pitää mielessä: makupalojen laatu ja hyvin harkitut olut-ruokaparit.
- toki myös mukana olevien oluiden olisi kiva olla mahdollisimman laadukkaita ja mielenkiintoisia, sillä uusien jännien oluttuttavuuksien löytäminen voi olla monelle olutharrastuksen alku. Olutharrastajana toivoisin luonnollisesti mukaan mahdollisimman vähän bulkkia ja mahdollisimman paljon maukkaita käsityöläisoluita.

Todettakoon loppuun vielä avoimuuden nimissä, että S-ryhmä maksaa minulle tästä blogikirjoituksesta 350 euron palkkion. Koska sisällöllisiä erityisvaatimuksia ei esitetty, kirjoitin jutun vapaasti niiden fiilisten ja ajatusten pohjalta, joita mieleeni parin päivän aikana nousi. Jutun lähteenä on käytetty S-ryhmän brand managerin Miko Kamppurin ja viestintäsuunnittelija Anna Lappalaisen lanseeraustilaisuudessa antamaa infoa sekä tilaisuudessa mukaan annettua Beer & You -aiheista tiedotetta.

Mikäli haluat lisää tietoa Beer & Yousta, lukaise Kauniin humalan, Loppasuiden ja Tuopillisen kirjoitukset. Myös Punavuori Gourmet julkaisee myöhemmin oman bloggauksensa aiheesta.

torstai 27. lokakuuta 2016

Tärpit vuoden 2016 OlutExpoon

OlutExpo alkaa jo huomenna, joten kasasin kokoon listallisen vinkkejä erityyppisille festarikävijöille. Tunnista itsesi piirtämieni hahmojen joukosta ja lähde kulkemaan sinulle sopivaa polkua. 

IPA-hipsterin reitti
IPA-hipsteri voi viikonloppuna avata ruutupaidan ylimmän napin ja unohtaa arjen murheet, sillä OlutExpossa on suorastaan valtava valikoima kaikenlaista katkeraa.

Radbrew Hardtack I APA, 5,7 %
Radbrew'n uutuus on panimon linjan mukaisesti katkera olut. Kaarinalaisten diipadaapat ovat uponneet kansan syviin riveihin jo pitkään, joten tämäkin olut lienee monien mieleen. Maltainen, keksinen ja aavistuksen hunajainen olut reippaalla humaloinnilla sopinee erityisen hyvin iltapäivän rientoihin taikka burgerin kylkeen.

Victory Art Red Sails IPA, 6,9 % tai Black Sails IPA, 6 %
Venäläinen IPA-laiva seilaa OlutExpossa sekä punaisin että mustin purjein. Red Sails maistunee karamellisen ja rapsakan red alen ystävälle, kun taas Black Sails passaa parhaiten lakritsan ja sitrusten makuyhdistelmään mieltyneille.

Big Fat 5, Het Uiltje, 8 %
Olen aiemmin maistanut hollantilaiselta panimolta vain yhden oluen, mutta ainakin sen perusteella voin todeta, ettei kyseessä ole pöllömpi panimo. Big Fat 5 on tupla-IPA melko tavanomaisella jenkki-humaloinnilla ja ihan reippailla IBUilla. Kaava, joka oikeissa käsissä toimii melkein aina.

Great Divide Hercules, 10 %
Ratebeerin sadan pisteen sarjassa painiva Hercules on hyvin katkera, mäntyinen ja pihkainen olut, jonka maussa on myös toffeista ja kastanjaista pehmeyttä. Varma laatutuote niille olutharrastajille, jotka kaipaavat olueltaan jotain muuta kuin äärimmäisen riipivää katkeruutta.

Hapanoluthipin haahuilut
Hapanoluita on tarjolla OlutExpossa ilahduttavan paljon, joten hapanoluthipin ei tarvitse kauaa haeskella lasiinsa jotain kirpeetä.

Rodenbach Alexander, 5,8 %
Happamien oluiden kategorian ykkönen oli helppo nimetä, sillä Rodenbachin happamat punaiset ovat vallanneet ison sijan sydämestäni. Alexander on sour red/brown -tyylinsä ykkönen Ratebeerin Top50-listalla. Oletan oluen olevan sitä muhevan tammista, kirpsakan punamarjaista ja hienostuneen hapanta tyyppiä, jonka olen tullut Rodenbachiin tutustumisen myötä tuntemaan. Tämän maistamista ei kannata harkita liian pitkään, sillä olut tulee loppumaan lähes satavarmasti ennen sunnuntaita.

Ruosniemen Panimo Keri Saarele Juniper Gose, 5,0 %
Katajan ja gosen yhdistäminen ei ehkä ole se tyypillisin valinta. Siksi kaikkea jo maistanut, paatunut hapanoluthippikin saanee tästä jotain uutta irti. Ruosniemen ohella gosea on ollut keittelemässä virolainen Lehe Pruulikoda.

Buxton & Omnipollo Lemon Meringue Ice Cream Pie, 6 %
Buxtonin ja Omnipollon jälkiruokateemaiset yhteistyöoluet ovat omalaatuisia ja mielipiteitä jakavia klassikoita. Itse tykkään näistä tosi paljon ja siksi odotukseni ovat korkealla myös Lemon Meringue Ice Cream Pien kohdalla. Sitrusjäätelöpiirakka on Ratebeerissä Fruit Beerien Top50-listalla, eli siinäkin mielessä kyseessä on varmaankin maukas olut.

Thornbridge Love Among the Ruins, 7 %
Thornbridgen kirsikoilla maustettu ja tammitynnyrissä kypsytetty hapanolut on varma ja klassinen valinta. Perinteikkään brittipanimon tyyli on hillitty ja hallittu, joten Love Among the Ruins saattaa miellyttää myös happamuudelle erityisherkkää sour-noviisia.

Tummissa vesissä uijan tie
Hyviä tummia oluita on listalla aivan mahdoton määrä, joten tässä on tehty äärimmäisen rankkaa karsintaa rennon epämääräisellä joka tyylistä jotakin -periaatteella.

Maistila Portieerin lakisääteinen, 5,7 %
Miedompia ja tasalaatuisen tasapainoisia, eli festarin korkkaukseen mitä mainioimmin sopivia olusia löytyy tälläkin kertaa Maistilan tiskiltä. Jos mukavan maitokahvinen milk stout Moood (5,8 %) on jo maistettu, Portieerin lakisääteinen on kiva vaihtoehto iltapäivän chillailuihin ja makuaistin herättelyyn. Kyseessä on siis nimensä mukaisesti portteri.

Great Divide Oatmeal Yeti, 9,5 %
Jep, Yetiä ei voita mikään. Paitsi ehkä toinen Yeti. Oatmeal Yeti on sen tavallisen Yetin kaksoisveli: vielä jättiläisen mitoissa olevaa veljeäänkin tuhdimpi, tummanpuhuva heppu, jonka syvän suklaan sävyisissä silmissä ei ole mitään pelättävää. Kun Yeti kutsuu Cafe Mochalle, kannattaa mennä.

Stone 20th Anniversary Encore Series: 6th Anniversary Porter, 8 %
Huikeaa laatua vuodesta toiseen suoltavaa Stonea ei voi jättää tälläkään kertaa pois listalta. Panimon juhlavalla imperial porterilla on paikka oman tyylinsä Ratebeerin Top50-listalla. Kilpailee illan viimeisen hitaan tittelistä Pintan Imperator Baltyckin kanssa.

Pinta Imperator Baltycki, 9,1 %
Puola on olutmaana nousussa ja maan pienpanimojen oluita näkyy yhä useammin myös suomalaisissa tapahtumissa ja jopa Alkossa. Puolalaisen Pintan Imperator Baltycki kuuluu Ratebeerissä 100/100-pisteet saaneisiin oluisiin ja näkyypä samainen olut olevan myös Ratebeerin Baltic Porter Top 50 -listalla. Jos olet balttiportterien ystävä, tässä sinulle uusi paras kaveri.

Pyynikki Post Mortem, 12 %
Pyynikin imperial stoutin prosenttimäärä on niillä rajoilla, joille tultaessa oluen makuun hiipii valitettavan usein liikaa terävää viinaisuutta. Mikäli kokonaisuus on saatu pysymään tasapainoisena, saattaa olut olla erinomainen ja jopa erityinen. Pellavan, ruusuveden ja bourbon-tynnyrin yhdistelmässä on kieltämättä enemmän kuin ripaus vanhan ajan kauhuelokuvan tunnelmaa.

Jokeri
Humalove & Wasosz Foreign Extra Stout, 8,5 %
Jos mieleesi ovat sekä puolukan happamantäyteläinen, metsäinen maku että tummat tyylilajit, saattaisit tykätä tästä puolalais-suomalaisesta yhteistyötuotoksesta. Olen saanut vihiä, että se on maukasta.

Orastavasti ipahtavan lagerlassen lemppari-olutpari
Tällä kertaa päätin napata mukaan pari vinkkiä myös katkerampien lagerien siemailijalle.

Stillwater Yacht Dry Hop Pale Lager, 4,2 %
Jenkkipanimo Stillwaterin tuotteita on harmillisen vähän saatavilla Suomessa. Yacht on panimon tulkinta pale lagerista. Mikäli kokemukseen on luottaminen, on tämäkin olut varsin laadukas ja kokeilemisen arvoinen tuote. Sopinee hyvin myös ruokajuomaksi.

Hop Hunters Winter India Pale Lager, 7,5 %
Bidassoa Basque Breweryn, Drunken Brosin, GROSSin ja La Quince Breweryn collabo-oluessa lagerin ja IPAn maltaiset, keksiset ja appelsiiniset maut ovat sulassa sovussa samassa paketissa. Hyviä india pale lagereita ei ole koskaan liikaa.

Talvisten oluiden ystävän taival
Jouluisten ja talvisten oluiden valikoima on mukava lisä entuudestaan huipputasoisen Expon tarjontaan. Tässä jokunen poiminta talvioluista.

Bryggeri Helsinki Sylvia, 4,4 %
Bryggerin talvikauden uutuus on luumuilla maustettu jouluolut. Perinteisen luumukiisselin ja luumuisten jälkiruokien joulumieltä tuottava vaikutus on yksinkertaisen tehokas. Olutharrastajalle laatupanimon luumuinen olut lienee yhtä toimiva vaihtoehto sydämellisen joulunodotusfiiliksen saavuttamiseen lokakuun loppumattoman sateen keskellä. Mieto Sylvia passaa hyvin festarin aloitusolueksi.

Vakka-Suomen Prykmestar Jouluolut, 4,5 %
Kotimaista, helposti lähestyttävää ja mukavaa savuolutta sopii nauttia niidenkin, jotka eivät oikein joulumausteista ja muusta turhasta hössötyksestä perusta. Hyvä vaihtoehto myös lihaisan burgerin tai chorizo steam bunin ruokajuomaksi.

Anchor Winter Wheat, 7 %
Anchorin Dunkelweizen on lempeä talviolut tummasta vehnäoluesta pitävälle. Hanget korkeat nietokset mieleen tuovan oluen mausta on sanottu löytyvän muun muassa rusinaa, tummaa mallasta, suklaata ja ruskeaa sokeria.

Põhjala JõuluÖö, 8 %
JõuluÖö, juhlaÖö, täytetty nyt on lasit Ööl'. Põhjalan sysimusta ja täyteläinen klassikko on saanut ylleen uudet vaniljaiset, tammiset ja kaakaoiset vaatteet. Jouluista Öötä saattaa tulla tilattua jopa vahingossa, sillä mietteliäs öö-henkäys oikean tiskin voi koitua kohtaloksi.

Siinäpä kaikki tältä erää, nähdään festareilla!

perjantai 7. lokakuuta 2016

Mehevää talvisten makujen juhlaa: Westbrook Mexican Cake


Taustaa: Etelä-Carolinassa sijaitseva Westbrook on kuuluisa oivallisista ja originelleista oluistaan. Suomessa Westbrookin oluiden saatavuus on harmillisen heikko. Mexican Cake on panimon The Beer, jota pääsee maistamaan vain aniharvoin. Mexican Caken perusversio tulee saataville kerran vuodessa toukokuussa. Yleensä Meksikolainen kakku myy loppuun nopeasti niin panimolla kuin muissakin paikoissa. Kyseessä on siis erityistuote, jota ensin odotetaan pitkään ja lopulta nautitaan asiaankuuluvalla hartaudella. 

Tämän reittauksen päätähtenä paistatteleva olutyksilö on tuotu tuliaisena Riiasta. Olut on vuosikertaa 2016, eli vielä suhteellisen tuore. Aikaisemmin olen maistanut Mexican Cakea vuoden 2014 CBC:ssä, mutta tämän vuoden pulloversio erosi jonkin verran CBC:n vuoden 2014 hanaversiosta. Molemmat versiot ovat erilaisuudestaan huolimatta erinomaisia.

Panimo: Westbrook
Olut: Mexican Cake
Tyyli: Imperial stout
Prosentit: 10,5 %
Katkeruus: 50 IBU

Tuoksu: Kanelinen, piparinen, suklaakahvinen ja kuivakakkuinen tuoksu, lopputuoksussa mukaan tulee taatelia, rusinaa, kandisokeria ja kevyttä rommisuutta. Tuoksun keskivaiheilla mukana käväisee myös häivähdys punaista paprikaa ja mustapippuria. Mexican Caken tuoksuttelu tuo elävästi mieleen joulun ajan pimenevät illat.

Ulkonäkö: Pikimusta olut keskiruskealla vaahdolla.

Maku: Yllättävän pehmeässä ja makeahkossa alkumaussa on maitokahvia, makeaa lakritsaa, kermaa ja mokkapalaa. Loppua kohti maku saa tiettyä karkeutta ja pähkinäiset ja paahteisen kahviset elementit nousevat voimakkaasti esiin. Oluen jälkimaku on syvän maamainen ja luumuinen. Herkullisessa kokonaisuudessa chilisyys jää aluksi taustalle, mutta muutaman siemaisun jälkeen pienen poltteen suussa kyllä jo erottaa. Polte tuntuu tässä pulloversiossa silti hyvin miedolta verrattuna CBC:ssä maistamani Mexican Caken hanaversion selvään tulisuuteen. Toisaalta eroavaisuus voi johtua myös eri vuosikertojen erilaisuudesta, eikä niinkään pullo- vs. hanaversion eroista.

Suutuntuma: Suutuntuma on hyvin pehmeä ja samettisen tuhti. Keskimaun kanssa samaan aikaan kielen sivuilla voi aistia hennosti kipristelevää chilin poltetta.

Omat pisteeni Olutoppaan asteikolla:  44/50 (9+4+9+4+18)

Mihin tilanteeseen sopii? Mexican Caken mehevä maku huokuu talvipäivien tunnelmaa ja tuo mieleen herkulliset hetket maustekakkujen tai mokkapalojen äärellä. Takkatulen loimussa olut näyttänee kaikkein kauneimmalta. Pullon suuren koon ja oluen voltikkuuden vuoksi suosittelen nauttimaan Meksikolaisen kakun hyvässä seurassa, eli tärkeiden ihmisten kanssa jaettuna.

Lisätietoja:

Westbrook Mexican Cake Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/westbrook-mexican-cake-imperial-stout/165181/